ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
Pl@ntNet is echt een koning in het herkennen van planten. Hij kent er meer dan 20.000. Zeker te weten dat je dus ontdekt welke kamerplant er op die vensterbank staat. Het werkt heel simpel: maak een foto van een bepaalde bloem of plant en hij scant gelijk welke soort het is.
Plantnet
De app kan je gewoon gratis downloaden via de Apple of Play Store.
Plantsnap toont een kaart van planten in de buurt, om je te helpen er op uit te trekken en te ontdekken. PlantSnap wordt aangedreven door deeplearning en kunstmatige intelligentie. Dat betekent dat het daadwerkelijk van elk beeld dat je het geeft, leert en beter wordt. Ga eropuit en begin met PlantSnapping!
Met de app Google lens kan je direct in het veld kijken welke soort je voor je hebt. Je start de app Google op, tikt in de zoekbalk dit icoontje aan , je richt met je smartphone op de plant of het insect en tikt op de zoekknop. Een grote kans dat hij de juiste soort vindt.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
PlantNet
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
iNaturalist is een citizen science-project en sociaalnetwerksite van de naturalisten, burgerwetenschappers en biologen die de biodiversiteit over de hele wereld in kaart brengen door waarnemingen van flora en fauna te delen. iNaturalist kan worden geraadpleegd via de website of via mobiele apps.
Kijk naar de vorm van het blad en van de nerven, de bladrand, de lengte van het steeltje, de bladtop of eventuele beharing. In geval van naalden kijk je naar de breedte van de naald, de top, de manier hoe ze ingeplant zijn op de twijg, eventuele patronen en kleurverschillen aan de onderkant van de naalden, ...
Zet je hem in de tuin, dan heb je binnen de kortste keren de politie aan de deur die vraagt waar in huis zich de hennepplantage bevindt. Phuopsis stylosa ruikt namelijk precies als wiet.
De PlantVillage app moet in staat zijn om een plantenziekte te herkennen op basis van een foto die je met je mobiele telefoon maakt. Een algoritme in de app vergelijkt de foto met foto's van zieke planten in een database en stelt een diagnose.
De Google Lens app gebruikt AI om de wereld om je heen te herkennen en jou er meer over te vertellen. Met deze app kun je straatnaamborden lezen en vertalen, maar ook hele gebouwen 'scannen' om er meer over te weten te komen. Een soort zoekmachine waar je geen zoekopdracht meer hoeft te typen, dus.
Lupines komen in verschillende vormen voor. Ze bestaan als eenjarigen, struiken en als vaste plant met paarse bloemen. Ze maakt deel uit van de vlinderfamilie en kent wel 200 soorten. De lupine heeft een lange, stevige stengel en prachtige trossen met paarse bloemen.
Andere soorten die bloeiend in januari zijn aan te treffen naast de al genoemde zijn Paarse dovenetel, Klein kruiskruid, Kleine veldkers, Vroegeling, Vogelmuur, Herderstasje, Witte dovenetel, Duizendblad, Kropaar, Gewone melkdistel, Canadese fijnstraal, Scherpe boterbloem, Tuinwolfsmelk en soms ook al de eerste ...
Welke Plant Waar? Welke Plant Waar? De perfecte gids voor het kiezen van beste planten voor alle mogelijke tuinsituaties. Circa 1500 schitterende kleurenfoto's van tuinplanten, verdeeld in vijf hoofdstukken: vaste planten, klimplanten, heesters, coniferen en bomen.
Gratis app
Froenten is een sympathiek Vlaams initiatief. De gratis app (nu alleen nog beschikbaar voor Android telefoons) laat in één oogopslag zien welke groenten en fruit nu in het seizoen zijn én in België of 'omstreken' worden geteeld. Deze worden aangeduid met een groen duimpje.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.