Welke gegevens staan in een jaarrekening? Een jaarrekening bestaat uit verschillende onderdelen waaronder de balans, winst- en verliesrekening en toelichting. Hoeveel informatie er beschikbaar is ligt aan de grootte van het bedrijf.
Een jaarrekening is een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Het omvat een jaarverslag van het bestuur, een balans, een resultatenrekening of winst- en verliesrekening van het afgelopen jaar, een toelichting op beide, het kasstroomoverzicht en in bepaalde gevallen een accountantsverklaring.
Het volgende moet altijd verplicht staan in je jaarrekening: Een balans: actieve en passieve posten van je onderneming. Een winst- en verliesrekening: de omzet en bedrijfskosten. Toelichting: uitleg over de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen in je onderneming.
De jaarrekening is het financiële en tevens verplichte onderdeel van het jaarverslag. Het bestaat uit 3 onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting daarop. De balans is een momentopname en geeft een overzicht van de financiële situatie van je organisatie.
Een jaarrekening bestaat uit een balans, winst- en verliesrekening én een toelichting op beide. Zo'n jaarrekening bevat dus alle drie de overzichten en is het meest compleet.
Een jaarverslag bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een financieel verslag, een sociaal en maatschappelijk verslag, een toekomstverwachting en een verslag met betrekking tot de werknemers. De jaarrekening is het financiële eindverslag.
De resultatenrekening is een onderdeel van de jaarrekening. De jaarrekening is een algemeen overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Verder bestaat de jaarrekening uit de balans en een toelichting van het bestuur op zowel de resultatenrekening als de balans.
Een balans is onderdeel van je boekhouding en een momentopname die de financiële situatie van je onderneming weergeeft. Op je balans vind je al je bezittingen, schulden, en ook je eigen vermogen terug op een bepaald moment.
Eenmanszaken, zzp'ers en kleine BV's hoeven geen accountantsverklaring toe te voegen aan de jaarrekening. Grotere ondernemingen moeten dit wel. De accountantsverklaring moet samen met de jaarrekening ingeleverd worden. Dit is wettelijk verplicht en van belang bij een eventuele controle van de Belastingdienst.
Meestal maakt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u, maar u mag het ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.
Activa zijn alle bezittingen van jouw onderneming, denk hierbij bijvoorbeeld aan machines of gebouwen.Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van jouw onderneming.
Wat is een jaarrekening? De jaarrekening is het financiële eindverslag van je onderneming, waarin de financiële balans wordt opgemaakt. De jaarrekening moet aansluiten bij je bedrijfsadministratie (bonnen en facturen) en overeenkomen met de berekeningen van de Belastingdienst.
Ook wettelijk verplicht (althans voor de B.V.en de N.V.) is het opstellen van een jaarrekening. Deze jaarrekening moet ook worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel (Handelsregister).
De kosten voor het laten opstellen van de jaarrekening liggen tussen de 450 en 1200 euro. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de onderneming.
Waarom is een jaarrekening belangrijk? Jaarrekeningen belangrijk omdat ze een overzicht geven van de financiële gezondheid en prestaties van een bedrijf. Deze informatie is nuttig voor aandeelhouders, schuldeisers en andere belanghebbenden die willen begrijpen hoe goed een bedrijf het doet.
Er is een duidelijk verschil tussen resultatenrekening en een balans. Een balans wordt op één moment gemaakt, dit is dus een momentopname. Je ziet wat de bezittingen en schulden van je bedrijf zijn, op dat moment. De resultaatrekening is een overzicht van de inkomsten en kosten over een bepaalde periode.
De resultatenrekening is een periode-overzicht van alle opbrengsten en kosten van een onderneming. Waarmee je dus het resultaat (de winst of het verlies) over deze periode kunt bepalen. Omdat het over een periode gemeten wordt, staan op de resultatenrekening per definitie stroomgrootheden.
De winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening, laat zien of het bedrijf winst of verlies heeft gemaakt over een bepaalde periode. Hierin worden alle verkopen (totale omzet) en de totale kosten tegenover elkaar gezet.
Als je een hoge omzet hebt, maar je hebt bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven aan advertenties en geïnvesteerd in dure apparatuur, dan kunnen omzet en winst ver uit elkaar liggen. Winst en cashflow kunnen soms gelijk zijn, maar op papier kan winst hoger zijn, omdat er nog openstaande facturen zijn.
Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.
De winst van je bedrijf staat in principe niet als specifieke post op de balans. Als er wel winst op de balans staat, dan betekent dit dat deze winst nog niet is verdeeld. De aandeelhouders moeten dan nog stemmen en besluiten over de bestemming van de winst.
Het hebben van een balans is niet voor niets verplicht: naast dat de Belastingdienst dan een overzicht heeft van jouw uitgaven en inkomsten, heb je zelf ook een goed overzicht.
De algemene vergadering van de aandeelhouders stelt de jaarrekening vast. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het alleen vaststellen van de jaarrekening niet ervoor zorgt dat decharge is verleend door de commissarissen en/of bestuurders.
Het opmaken van de jaarrekening voor een eenmanszaak kost 480 euro exclusief BTW.