Ze lijken op elkaar, maar het verschil zit hem met name in het feit dat je voor de tortilla aardappels gebruikt en je deze niet gebruikt in een frittata.
Het grote verschil is dat een omelet dunner is en op hoog vuur wordt gebakken terwijl een frittata op laag vuur zachtjes wordt gegaard. Je kunt er diverse soorten groenten aan toevoegen die in circa 10 minuten tijd kunnen garen.
Frittata is een Italiaans gerecht en betekent 'gebakken'. Het gerecht is uit armoede ontstaan. Frittata wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over waren van de dag ervoor. Frittata is dus perfect om restjes uit de koelkast op te maken.
Doe dit dan in een met aluminiumfolie afgedekte schaal, ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Het invriezen van frittata is geen aanrader: het ei wordt dan rubberachtig en waterachtig.
Met slechts een paar ingrediënten zet je een typisch Spaans gerecht op tafel dat z'n oorsprong kent in het midden van het land. Over het wel of niet toevoegen van ui in een tortilla zijn de meningen in Spanje nogal verdeeld.
Groente wraps zijn een gezondere keuze dan witte tortilla's, maar neem je ze in plaats van volkoren tortilla's dan mis je de gezondheidsvoordelen van volkoren graanproducten. De No Fairytales Paprika chili tortilla's bevatten wel voldoende vezels, dus zorgen wel voor een verzadigd gevoel.
Altijd in huis. Tortilla wraps vind je tegenwoordig in elke supermarkt. Ze zijn budgetvriendelijk, bewaren lang (eens geopend, bewaar ze in de koelkast) en zijn dus een must om in je voorraadkast te hebben. Wraps zijn zowel koud als warm overheerlijk.
Fritatta komt uit de Italiaanse keuken en lijkt op de Spaanse aardappeltortilla en de Franse quiche zoals we allemaal wel kennen. Fritatta is ontstaan doordat Spanjaarden de restjes van de dag ervoor combineerden in één gerecht.
Dit gerecht kun je prima bewaren in de koelkast én de vriezer. In de koeling blijft de frittata ongeveer 4 dagen goed te eten.
Je kunt de omelet zowel warm als koud eten.
Een omelet is een eiergerecht van licht geklutste eieren, eventueel op smaak gemaakt met wat zout en peper, gebakken in boter of olie in een koekenpan. Ook wordt aan de eieren wel melk, room, roomkaas en/of meel toegevoegd.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Bij het bereiden van een omelet is ook het type pan belangrijk. Gebruik bij voorkeur een antiaanbakpan met een dikke bodem. Kluts de eieren en kruid met peper en zout en eventueel verse kruiden zoals gehakte peterselie. Voeg een scheutje melk of room toe voor een romiger en zachter resultaat.
Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken is een vaste uitdrukking in het Nederlands en verschillende andere talen. Er wordt mee bedoeld dat men, om een bepaald doel te bereiken, onvermijdelijk andere zaken moet opofferen.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 van ei (65 gram) roerei, met zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roerei, met zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Gebakken ei kun je gewoon invriezen, net als een omelet of roerei. Deze zijn ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar. Gekookte eieren kun je ook invriezen, maar het komt de smaak niet echt ten goede.
De Frittata komt van oorsprong uit Italië en je weet wat men zegt: 'what grows together, goes together'. Kies voor een Italiaanse wijn en verras je tafelgasten eens met een Roero Arneis, bijvoorbeeld die van Giovanni Almondo. Arneis heeft zachte zuren waardoor het zeker een goede combinatie is met ei.
Deze Griekse naam betekent 'goede spraak, goede naam'. Hetzelfde geldt voor de naam Fem. Ruim 1.300 vrouwen en meisjes dragen deze naam.
Een wrap bevat meer calorieën dan twee sneetjes brood. Eén grote wrap bevat ongeveer 220 calorieën, terwijl twee sneetjes brood gelijk staan aan ongeveer 160 calorieën. Een wrap bevat daarnaast veel meer zout dan brood. Let hier mee op.
Een wrap lijkt een gezonde alternatief te zijn voor brood, maar helaas. Vaak bevatten wraps zelf namelijk al zo'n 300 calorieën. Voeg nog meer verschillende ingrediënten toe aan je wrap en je komt al snel op net zoveel calorieën als een flinke (avond) maaltijd.
De tortilla's zijn speciaal voor in de oven. Opwarmen kan in de oven 15 tot 20 minuten op 180 graden. Hoeveelheid per persoon: Wij rekenen meestal twee tortilla's per persoon voor het avondeten, of een tortilla als snack.
Volgens voedingsexperten zijn de meeste wraps meer bewerkt én bevatten ze meer calorieën dan 2 sneetjes brood. "Kijk altijd even op de voedingstabel op de verpakking," adviseert Carrie Jennis, diëtiste en voedingsdeskundige uit New York. "De graanproducten zouden bij voorkeur 'vol' moeten zijn.
Rijstvellen. Rijstvellen bevatten per honderd gram redelijk veel koolhydraten (zo'n 8 gram). Maar doordat de vellen zo dun zijn en dus niet veel wegen, is het wel een prima slank alternatief voor wraps gemaakt van tarwe, die zo'n 50 gram koolhydraten bevatten.
Yvette: 'Een tortilla is alléén het pannenkoekje dat de vulling vasthoudt, een taco is een tortilla mét vulling, een gerecht dus. Tortilla's worden gemaakt van tarwebloem of maïsmeel. En dat is meteen al een groot verschil!