Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
Beste keuze: Skipjack tonijn of Albacore tonijn
Integendeel, het vlees geeft een volle en iets vettige smaak. Met skipjack moeten we oppassen als deze met ringnetten is gevangen. De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Tonijn uit blik is een gezonde eiwitbron omdat het weinig verzadigd vet en calorieën bevat. Tonijn in blik zit ook vol met omega-3-vetzuren die goed zijn voor het verlagen van je cholesterol, ze werken ontstekingsremmend en verlagen bovendien het risico op hart- en vaatziekten.
Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'. Deze vetten zijn nodig om het lichaam voor langere tijd van energie te voorzien en voor de aanmaak van hormonen.
Voedingswaarde tonijn in blik op olie:
Zoals je ziet bevat tonijn in blik op oliebasis bijna 100 kcal meer. Als jij wilt afvallen dan kan jij dus beter tonijn op waterbasis kiezen. Het beste is om helemaal niet voor tonijn te kiezen maar voor een andere vis.
41 consumenten proefden de tonijn een voor een. Op basis daarvan en diverse onderzoeken uit het laboratorium is beste koop geworden Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie. En beste uit de test Fish Tales Ali's tonijn in zonnebloemolie van Bart van Olphen die het MSC-keurmerk heeft.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Een portie van 100 gram tonijn bevat 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram kreeft bevat 30 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat echter al 121 microgram kwik. Dat is meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon.
Een paar keer per week vis eten is dus geen enkel probleem. Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten.
Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt. In 100 gram tonijn zit ruim 25 gram eiwit, dus een perfecte bron van eiwitten.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
Vis is een must als je droge spiermassa wilt winnen en twee van de beste keuzes(en het meest vriendelijk voor je portemonnee) zijn zalm en tonijn.
De volgende voedingsmiddelen kunnen een verhoogd gehalte aan zware metalen bevatten: Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, inktvis. Roofvissen, zoals zwaardvis, haai, tonijn, makreel, snoek, snoekbaars, paling. Orgaanvlees, vooral nieren en lever.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vis.Deze soorten bevatten weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzamere soorten: dit zijn haring, forel, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting.
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.