Organisatorische verbondenheid. Hiervan is sprake wanneer er integratie is in de groeps- of concernorganisatie. Het is niet duidelijk of voor die integratie een zekere juridische verbondenheid is vereist.
economische verbondenheid, als er sprake is van eenzelfde economisch doel; financiële verbondenheid, als de ene partij meer dan 50% van de aandelen bezit én meer dan 50% van de zeggenschapsrechten heeft over de andere partij.
Groepsmaatschappijen zijn die “rechtspersonen en vennootschappen die met elkaar in een groep zijn verbonden”. Om als groep te kwalificeren moet dus sprake zijn van: een organisatorische verbondenheid, én. een economische eenheid.
Wat is het concern? Het concern is een groep ondernemingen, meestal bestaande uit één onderneming bovenaan. Deze noemen we de holding. Onder de holding hangen vervolgens een of meer werkmaatschappijen.
Een groep is een economische eenheid waarin rechtspersonen en vennootschappen organisatorisch met elkaar zijn verbonden. Hoewel het gaat om verschillende juridisch vennootschappen, gaat het bij een groep om een economische eenheid met een centrale leiding, waarbij de feitelijke zeggenschap van belang is.
Iedere vennootschap waarop het algemeen recht inzake consolidatie van toepassing is, moet een geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag opstellen, laten controleren en openbaar maken indien zij, alleen of gezamenlijk, één of meer dochterondernemingen controleert.
Een personal holding is een rechtspersoon, waarvan de aandelen volledig en direct in handen zijn van een natuurlijk persoon (en eventueel andere natuurlijke personen die met deze natuurlijke persoon nauw in (familie)relatie staan), die de privébelangen van deze natuurlijke persoon waarborgt en structureert.
Het grote nadeel is dat een holding extra werk oplevert. Je dient ook de boekhouding van de holdingmaatschappij bij te houden, een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de kamer van Koophandel. Er zijn dus operationele kosten verbonden aan een holdingmaatschappij.
Een holding kan één of meer werkmaatschappijen hebben. Dus de ondernemer is eigenaar van de holding en de holding is eigenaar van de werkmaatschappij. Zo spreidt u risico. De risicovolle bedrijfsactiviteiten zoals producten maken, opdrachten uitvoeren en personeel inhuren voert u uit met de werkmaatschappij.
Een holding is een vennootschap die geen commerciële activiteit heeft, maar de paraplu is boven een aantal ondernemingen. De holding wordt ook wel een controlemaatschappij genoemd. De belangrijkste activiteit van een holding is het aanhouden van deelnemingen (participaties) in andere bedrijven.
Die komt er globaal op neer dat een partij met een entiteit verbonden is indien: • Het moeder-, dochter- en zusterrelaties betreft, bijvoorbeeld via aandelenbezit. Er andere zeggenschapsrelaties bestaan die de partij invloed van betekenis geven over de entiteit, bijvoorbeeld via overeenkomst.
De rechtspersoon is een juridische constructie waardoor een organisatie zelfstandig rechten en plichten hebben. Dit heeft tot gevolg dat de rechtspersoon ook bevoegd is zelf te handelen. Denk aan het sluiten van contracten of het aangaan van samenwerkingen.
Ieder lichaam waarin de vennootschap een belang heeft van 25% of meer, is een gelieerd lichaam. Ieder lichaam en iedere natuurlijke persoon met een belang van minstens 25% in de vennootschap telt als gelieerd, evenals de andere lichamen waarin dat lichaam of die persoon een belang houdt.
Uw team beheer zal uw btw-nummer stopzetten en zal u daarvan op de hoogte brengen: via een kennisgeving in uw eBox (externe link) (met een link naar de brief in MyMinfin)
Het voornaamste voordeel van een btw-eenheid is het gegeven dat de verrichtingen tussen leden van de groep van vennootschappen buiten de werkingssfeer van btw vallen.
Ook een stichting kan deel uitmaken van een groep of concern. De concernverbondenheid berust in de eerste plaats op statutaire benoemings- en ontslagrechten, maar daarnaast is ook nodig dat de stichting samen met de aan haar verbonden rechtspersonen een economische eenheid onder centrale leiding vormt.
Als het geld in de holding wordt belegd, dan moet over de eventuele winst immers vennootschapsbelasting (VpB) worden betaald. Wordt de winst vervolgens naar privé uitgekeerd, dan moet over het dividend nog ab-heffing worden betaald.
De kosten voor een enkele holding bedragen € 499,-. Dit is exclusief de kosten voor de uittreksels van de Kamer van Koophandel. Deze kosten bedragen € 15,60. Het is ook mogelijk om een holdingstructuur op te zetten, waarbij u direct een dochter BV, een werkmaatschappij, opricht.
Het verschil tussen een BV en de holding is dat de holding passief houdster is van aandelen in een BV. Een holding wordt gebruikt als kapstok om onderliggende BV's onder te hangen. Dit biedt juridisch en fiscaal voordeel. Een holding BV is niet meer dan de verzamelnaam voor meerdere BV's die zijn samengebracht.
Als ondernemer met een holdingstructuur zorg je ervoor dat jij je activiteiten scheidt van de waardevolle zaken, zoals bijvoorbeeld je website, merkrecht en de winst van je BV. Door deze zaken onder te brengen in je holding, kan jij ze niet 'kwijtraken' als de werk-BV failliet zou gaan.
Zonder holding zou er eerst afgerekend moeten worden bij de fiscus over een eventuele winstuitkering. Dan betaalt de bv vennootschapsbelasting over de winst van de bv en jij als aandeelhouder betaalt nog eens 25% box 2 belasting/dividendbelasting over de netto winst (percentage 2018).
Je zet je eenmanszaak om naar een holding bv en werkmaatschappij. Bij de notaris richt je als eerste stap een holding bv op. De aandelen van deze holding hebben een waarde die in de statuten van de holding staat.
Is consolidatie verplicht? In Nederland geldt dat de moederonderneming een geconsolideerde jaarrekening moet opstellen waarin alle dochterondernemingen zijn opgenomen. Dat is een wettelijke verplichting. Er zijn verschillende bedrijfsvormen, dus of je dient te consolideren hangt af van de vorm van je onderneming.
Holdingstructuur met tussenholding
De onroerende zaken en vaste activa worden zo uit de risicosfeer gehaald. Bovendien bestaat bij een bedrijfsovername de keuze tussen een overdracht met onroerende zaken (overdracht van de tussenholding) danwel zonder onroerende zaken (overdracht van de werk-BV).