Draag geen witte shirts tijdens uw safari, ze worden snel vuil en maken u goed zichtbaar voor de dieren. Andere kleuren om te voorkomen, zijn rood omdat het de dieren aantrekt; en als je naar een gebied gaat waar tseetseevliegen aanwezig zijn, dan voorkomt u ook beter de kleuren blauw en zwart.
Oke, wat kun je dus het beste dragen? Lichtgewicht en lichtgekleurde kleding van dun geweven materialen die ademen, zoals katoen en linnen. Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen).
Wij adviseren u voornamelijk luchtige katoenen kleding mee te nemen en voor de vroege ochtenden en avonden warmere kleding. Met name bij het verblijf bij de Ngorongoro Crater raden we aan een (fleece) trui te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Enkele suggesties wat betreft kleding tijdens vakantie in Zuid-Afrika zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding. Neem ook een kijkje bij onze inpaklijst.
Draag geen witte shirts tijdens uw safari, ze worden snel vuil en maken u goed zichtbaar voor de dieren. Andere kleuren om te voorkomen, zijn rood omdat het de dieren aantrekt; en als je naar een gebied gaat waar tseetseevliegen aanwezig zijn, dan voorkomt u ook beter de kleuren blauw en zwart.
Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind je op de website van de douane.
Wanneer je naar Zanzibar op reis gaat wordt er aangeraden om de vaccinaties Hepatitis A, gele koorts en DTP (difterie, tetanus en polio) te nemen. Indien je zelf nooit de mazelen of een inenting daartegen hebt gehad, wordt deze inenting ook aangeraden.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Neem schoenen mee die lekker zitten en waar je goed op kunt lopen. Goede wandelschoenen zijn heel fijn, maar ook gympen zijn prima geschikt als je op safari gaat. Aangezien de afstanden die je aflegt vaak enorm zijn, zal je waarschijnlijk veel in de auto zitten en ben je toch wat minder vaak te voet onderweg.
Een hele luchtige en echt zomerse stof is linnen. Linnen is eveneens een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je snel droogt. Omdat linnen kleding vaak wat wijder is, is er bovendien sprake van goede luchtcirculatie. Het enige nadeel van deze stof is dat er snel kreukels in komen.
Een warme trui/fleecevest en dichte schoenen zijn geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen en een lange broek komen ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. Tijdens het diner in restaurants/lodges kan worden volstaan met informele kleding.
Er wordt gebruikelijke kleding in Tanzania gedragen. Voor kleding is het gebruikelijk om schouders te bedekken en rokken en broeken te dragen die tot over de knie komen. Op Zanzibar bedekken de meeste vrouwen bovendien hun hoofd. Deze regels zijn echter niet heel strikt.
Kleding. Afhankelijk van de jungle, is het aan te raden om met een lange broek de trekking te doen. Er is namelijk een kans dat er bloedzuigers zitten en die wil je liever niet aantreffen op je eigen lichaam! Daarnaast zijn stevige wandelschoenen handig.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Ter indicatie kunt u aanhouden dat een fooi voor een kofferjongen US$ 1-2 per service is en voor uw gids/chauffeur tijdens de reis een bedrag van 5-10 US$ per persoon per dag een richtlijn is.
Er is een hoog malariarisico in gans het land, inclusief Dar es Salaam en Zanzibar. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria. Er is risico op gele koorts.
Kledingadvies voor vakantie in Namibië
Katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. Een windjack of trui en een lange broek is nodig voor de woestijnstreken. Een thermosshirtje neemt weinig ruimte in, maar kan een enorme uitkomst zijn mocht het ergens toch kouder zijn dan je had geanticipeerd.
Beste reisperiode
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
In Zuid-Afrika kleedt men zich westers. Met name in het binnenland en traditionele zwarte gemeenschappen is conservatieve (bedektere) kleding de norm om netjes gekleed te zijn. De mannen dragen lange broeken (zeker voor nette gelegenheden of werk) en bloesjes met meestal een korte mouw.
Stopcontacten hebben ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt mogelijk een adapter type D (India), type M (Zuid-Afrika) of een universele wereldstekker nodig. Een adapter of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels of via anwb.nl/webwinkel.
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Zuid-Afrika. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Zuid-Afrika inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.