Portie = 150 g.
En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Witte worst, ook wel witte pens of 'boudin blanc' genoemd, is dé guilty pleasure van heel wat mensen. Toch weten velen niet precies wat erin zit. Witte worst is eigenlijk een bereiding met mager wit vlees, melk, eieren, room, boter en vet. Het geheel gaat in de cutter en wordt op smaak gebracht.
De pens is de eerste maag van de voormagen bij herkauwers. Pens wordt in Nederland gebruikt als diervoeder en zelden tot nooit gebruikt voor menselijke consumptie. Pens mag alleen worden verkocht voor humane consumptie als het gezouten, verhit (gebroeid) of gedroogd is.
De pens is een enorm groot orgaan met een inhoud van 100 tot 150 liter. Het bevindt zich aan de linkerzijde van de koe.
Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt. Het gerecht wordt in België zowel warm als koud gegeten.
Het basisrecept van de zwarte pensen bestaat uit varkenskopvlees en spek, gemengd met brood, bloed, peper, zout en piment. De pensen hebben daarbij een vrij vaste, maar lichte structuur. Wekelijks worden er gemiddeld 4000 kg pensen gemaakt, hiervoor zijn maar liefst 4 kilometer darmen nodig.
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken, maar er bestaat ook runderbloedworst), vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen (rogge, brood, gerst, en/of havermout). Het is een bijproduct van de slacht en werd vroeger traditioneel in de herfst gemaakt.
Eén pens weegt ongeveer 130g/ stuk.
Bloedworst kun je na openen zo'n drie tot vijf dagen bewaren in de koelkast. Zo'n worst in ongeopende verpakking kun je bewaren tot de TGT-datum. Dit houdt in dat je de bloedworst na die datum moet weggooien of vóór die datum moet invriezen.
Zorg er steeds voor dat je pan vol pensen ligt: heb je te weinig pensen in je pan, dan gaat de boter die niet in contact komt met de pensen alsnog verbranden. Het vel van de pensen komt in contact met de te hete boter en heeft weer kans om te barsten.
In Keulen wordt de worst traditioneel gegeten met gesmoorde uienringen en heet dan Keulse kaviaar (Kölscher Kaviar). Soms eet men de worst en uienringen rauw, maar dat is minder.
Pensen (wit/zwart) met rode kool. Niet ideaal bij wijn, maar als u aandringt: een eenvoudige, maar kruidige Tokay Pinot Gris of Gewürztraminer uit de Elzas. Een witte Côtes de Provence of een Grenache Blanc (Languedoc). Een jonge rode Côtes du Rhône, Côtes de Provence of Shiraz.
De witte pens is een Luikse specialiteit. Het is een vleesbereiding van gehakt wit vlees dat met Luikse marjolein gekruid wordt en in een darm wordt gestopt. De worst wordt nadien in water gekookt. De pens wordt warm of koud gegeten, soms in de pan of op de barbecue gebakken.
Een hond die brokken krijgt kun je okk gewoon rauwe pens geven, juist wel, er zit geen bot in oid dus dat verteerd wel. Hier krijgt de hond vers en 1 maal daags eten, dus 1 keer per week krijgt hij ipv compleet eten, gewoon pens. Als je je hond 2 keer daags eten geeft kun je gewoon een maaltijd vervangen met pens.
Een koe of paard is immers niet intelligenter dan een resusaap, terwijl ze wel grotere hersenen hebben. Van groter belang lijkt de verhouding tussen het volume van de hersenen en dat van het lichaam.
Pens is goed voor de darmflora en bevat veel natuurlijk probioticum. Sommige honden kunnen er echter diarree van krijgen dus eerst even uitproberen met een kleine hoeveelheid.
Een ander voordeel van pens is, dat het de perfecte Calcium : Fosfor verhouding bevat voor onze honden. Het bevat ook de juiste hoeveelheid van het essentiële vetzuur Linolzuur. Voor honden die moeite hebben met verteren, is boekmaag om mee te starten nog wat mooier dan pens.
Smuldier Pens & Vlees Compleet bevat rauw rundvlees en rauwe pens van goede kwaliteit. Het stimuleert de darmwerking en darmflora, wat goed is voor de afweer van je hond. Omdat er geen voedingsstoffen verloren gaan door verhitting of andere bewerking, is dit een extra voedzame maaltijd.
Zijn bedoeling is om mensen nieuwe gerechten te laten proeven, met witte pens erin verwerkt. Dat kan dus gefrituurd, zoals bij Frituur Tartaar, of zelfs in combinatie met Japanse smaken.
Bloedworst bevat 386 kcal, 12,4 g eiwit, 8,5 g koolhydraten en 32,6 g vet per 100 gram. Het zal je misschien verbazen maar er zitten meer onverzadigde dan verzadigde vetten in bloedworst. Het mineralengehalte is vrij hoog. IJzer springt eruit maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk.
Bloedworst is een donkerkleurige worst die zijn naam dankt aan het varkensbloed dat gebruikt wordt bij de bereiding. Naast bloed bevat de worst ook 'een mengsel van fijngesneden vlees, meel of fijngemaakt brood, niervet en specerijen' (WNT).