Pus bestaat vooral uit dode witte bloedcellen, bacteriën en soms resten van necrotisch weefsel (dode fagocyten).
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Een abces is een met pus gevulde holte en kan overal in het lichaam voorkomen. Een abces bestaat uit dood weefsel, bacteriën en witte bloedcellen. Plekken waar abcessen het meest voorkomen zijn rond de anus, onder de oksels, rond de lies, op de wervelkolom of in de keel.
Een bacteriële infectie is bijna altijd de oorzaak. Het lichaam reageert daarop door witte bloedcellen naar het geïnfecteerde weefsel te sturen om de infectie te verjagen. Hierdoor ontstaat er een met etter of pus gevulde zwelling.
Behandeling diepe huidontsteking met pus (abces)
Soms wordt een ontstoken haarzakje dik, gespannen en pijnlijk omdat er veel pus in zit. Dit heet een abces. Bij een eerste abces kan de huisarts een sneetje in de zwelling maken, zodat de pus eruit kan. Let op: Ga er niet zelf in prikken of op drukken!
De etter is in eerste instantie wat meer verspreid door het geïnfecteerde weefsel maar hoopt zich later op in een of meer centrale holtes. Wanneer het abces rijp is, kan het spontaan openbarsten waardoor deze stinkende etter vrijkomt.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.
Pus uit een puistje, het is niet besmettelijk. Toch denkt meer dan de helft van de Nederlanders dat dit wel zo is. Uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts blijkt dat onze kennis over de pukkel niet goed is.
Bacteriën die in het haarzakje komen, kunnen daar een ontsteking veroorzaken. Bij een steenpuist zit de ontsteking onderin het haarzakje. Daar verzamelt zich dan pus. Meestal zijn stafylokokken (staphylococcus aureus) de oorzaak, soms andere bacteriën zoals streptokokken.
Een abces is een holte gevuld met pus of wondvocht als gevolg van een ontsteking.
Soms gaat een perianaal abces vanzelf open en komt de pus eruit. Als dit niet gebeurt, moet een arts het abces openmaken om de pus eruit te laten. Deze ingreep wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. Uw huisarts verwijst u daarvoor naar de chirurg.
Er bestaan twee soorten abcessen: een koud abces en een warm abces. Oorzaken van een abces zijn onder andere een infectie van weefsel of een chronische ontstekingsziekte. Symptomen zijn onder andere koorts, en pijn en warmte op de plek van het abces. Een arts kan het abces openen en laten leeglopen ter behandeling.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond. De gele wond moet dan gereinigd worden met een antibacterieel middel, zoals een wondspray. Fibrine is een eiwit dat zorgt voor een korstje.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Als je puist eenmaal een goede dikke kop heeft, was je eerst de handen en het gezicht grondig. Dit kan met een reinigingsmiddel. Een optie is om met een beetje alcohol het gebied rondom de pukkel te ontsmetten. Daarna druk je met warmwaterkompressen zachtjes tegen de zijkant van je pukkel totdat deze 'popt'.
Vocht- of pusverlies: Meestal zijn er klachten van vocht of pusverlies uit een openingetje (vaak zichtbaar als een bultje) in de huid. Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een ontsteking.
Antibiotica alleen helpen niet. Een abces moet worden opengemaakt, en een fistel uitgesneden. Daarom zal je arts je altijd doorverwijzen naar een chirurg.
Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen.
In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.