Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen. Ofwel: u kunt stoppen wanneer u wilt, maar ook de werkgever kan u van de ene op de andere dag ontslaan. Uw werkgever hoeft niet te zeggen waarom hij u ontslaat.
U kunt ontslag nemen tijdens uw proeftijd. U hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn. Maar u heeft geen recht op een WW-uitkering als u zelf ontslag neemt. U kunt eventueel wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van uw gemeente.
Tijdens uw proeftijd mag uw werkgever u zonder reden ontslaan. Het maakt niet uit of u op het moment dat u ontslag krijgt, ziek bent of niet. De werkgever mag niet discrimineren of de ziekte als reden opgeven voor het ontslag.
Duur van de proeftijd
De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij: een tijdelijk arbeidscontract van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar; een tijdelijk arbeidscontract zonder einddatum.
Wanneer je tijdens de proeftijd ziek wordt mag je werkgever de proeftijd niet verlengen met de periode van ziekte. Je werkgever mag je tijdens je proeftijd ook ontslaan als je ziek bent, maar niet omdat je ziek bent.
Nee, het is niet mogelijk om een werknemer gedurende een proefperiode werkzaamheden te laten verrichten, zonder dat daarvoor loon wordt betaald. Anders zou het kunnen zijn als sprake is van een stage.
In het geval de werkgever op de voorlaatste dag van de proeftijd aan de werknemer mededeelt dat hij de arbeidsovereenkomst wil opzeggen met ingang van de week daarop, dan is niet in de proeftijd opgezegd en loopt de arbeidsovereenkomst gewoon door. Een proeftijdbeding is overigens niet verplicht.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werknemer op elk moment opzeggen. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van UWV of de kantonrechter en er geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
Ontbinding arbeidsovereenkomst. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst kan alleen plaatsvinden door een rechter. Noch de werkgever noch de werknemer kan de arbeidsovereenkomst zelf ontbinden.
Sinds jaar en dag hanteert de Hoge Raad de IJzeren proeftijd-doctrine. Die houdt in dat een proeftijd die in strijd met de wet is afgesproken, niet kan worden omgezet in een geldige proeftijd. Dat geldt in het bijzonder als een te lange proeftijd is afgesproken. De proeftijd mag nooit langer zijn dan 2 maanden.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Uw werkgever hoeft niet te zeggen waarom hij u ontslaat. Wel als u ernaar vraagt. Hij kan u tijdens de proeftijd ook ontslaan als u ziek wordt. De proeftijd wordt dan niet verlengd.
Aan het einde van de proeftijd wordt op de dag, die al op de eerste werkdag is afgesproken, het gesprek gehouden, waarin wordt nagegaan of de verwachtingen van de onderneming en de nieuwe medewerker zijn uitgekomen.
Recht op transitievergoeding in proeftijd
Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die zegt dat je vanaf de eerste dag dat je werkzaam bent bij de werkgever recht hebt op een transitievergoeding. Dus ook als je tijdens je proeftijd wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding.
Het vervallen van arbeidsplaatsen door het stoppen met de onderneming of wanneer arbeidsplaatsen noodzakelijk vervallen door bedrijfseconomische omstandigheden en de maatregelen nodig zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering.
Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email. Bedank je manager voor de ervaring die je hebt op mogen doen en de begeleiding die je gekregen hebt in je huidige baan. Klaag niet bij collega's over het feit dat je niet tevreden bent over je baan.
De aanzegging dient schriftelijk plaats te vinden en minimaal 1 maand voor het bereiken van de oorspronkelijke einddatum. De aanzegverplichting geldt alleen voor de werkgever. Werknemer heeft geen plicht van te voren mede te delen of hij het contract wil beëindigen of verlengen.
Wat is proeftijd? De rechter kan iemand tot een voorwaardelijke straf veroordelen. De straf wordt dan niet uitgevoerd, mits de verdachte zich gedurende een bepaalde periode, de proeftijd, aan een aantal afspraken houdt en niet opnieuw in de fout gaat. Deze voorwaarden zijn door de rechter in zijn vonnis opgelegd.
Als je nog in de proeftijd van je contract zit
Je kunt een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet nodig is, bijvoorbeeld omdat je partner genoeg verdient. Je proeftijd loopt bijna af. Een hypotheekverstrekker kijkt dan naar het contract na je proeftijd.
Bij een contract voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) gelden verschillende regels. Welke regel van toepassing is, hangt af van de periode waarover het contract geldt: Contract voor 2 jaar of langer: de proeftijd mag maximaal 2 maanden zijn. Contract voor minder dan 2 jaar: de proeftijd mag maximaal 1 maand zijn.
De proeftijd kan maximaal 2 maanden duren bij: een vast dienstverband; een tijdelijk arbeidsovereenkomst voor 2 jaar of langer.
Algemene opmerkingen over de proeftijd. Partijen kunnen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een periode overeenkomen, waarin zij de arbeidsovereenkomst op ieder moment kunnen opzeggen (art 7:676 BW). Deze proeftijd kan nietig zijn als bepaalde voorschriften niet in acht zijn genomen (1.3.3.2.).
In het geval van een contract voor onbepaalde tijd, mag de proeftijd maximaal 2 maanden bedragen. De proeftijd mag dus wat langer zijn dan bij een tijdelijk contract van maximaal 2 jaar. Dat heeft ermee te maken dat een werkgever je na de proeftijd nog maar moeilijk kan ontslaan met een contract voor onbepaalde tijd.