De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naartoe ging nadat men dood ging. De onderwereld wordt bewaakt door Kerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is
Cerberus en Charon
Een andere dienaar van de god van de onderwereld is de veerman Charon. Met zijn boot zet hij de zielen van overledenen de rivier de Styx over. Gratis doet hij dit niet. De overledenen moeten een obool betalen.
Hades (Oudgrieks: Άδης), ook Haides (Ἅιδης), Ploutoon (Πλούτων), Plouteus (Πλουτεύς) of Pluto, Orcus, Dis Pater (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de god van de onderwereld of Schimmenrijk en heerser over de doden. Tevens is hij de god van de rijkdom en de kostbare metalen.
Hermes (in de hoedanigheid van psychopompos) begeleidde de doden tot de mythische rivier de Styx, waar ze met een veerboot naar het aan de overkant liggende dodenrijk werden gebracht. Charon was de veerman. Hij werd voorgesteld als een oude man, lijdend onder de taak die hij tot in de eeuwigheid vervult.
De onderwereld, kan in de context van misdaad worden omschreven als het milieu van criminelen. De criminele netwerken en activiteiten in de onderwereld zijn voor de gewone buitenwereld moeilijk zichtbaar.
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Mars was de Romeinse god van de oorlog, maar had daarnaast ook nog enkele vruchtbaarheidsfuncties. Hij was bekend bij alle Italische volkeren.
onderwereld (zn) : boevenwereld, misdadigerskringen, penoze. onderwereld (zn) : Hades, hel, schimmenrijk, Tartarus.
In de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding.
God van de dood in de Griekse mythologie: Thanatus. Zoon van Nyx (godin van de nacht) en Erebus (god van het duister). Thanatus heeft een tweelingbroer: Hypnos (god van de slaap). Thanatos Thanatus leeft in de onderwereld, waar de god Hades de scepter zwaait.
Ook dekte men de ogen van de overledene af met munten. Dit om te voorkomen dat de overledene, de nabestaanden mee de dood in kon trekken via de ogen. Deze rituelen behoren tot het verleden en worden dus nu zelden meer uitgevoerd.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
De zielen van de overledenen passeren deze rivier met behulp van een veerman, Charon. Om de veerman te betalen worden er munten op de ogen van de overledene gelegd. De vraag in de titel verwijst dus naar betrokkenheid van iemand bij de dood van een ander.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Pluto is binnen de Romeinse godsdienst de god van de onderwereld.
Verschillende helden als Herakles, Orpheus en Odysseus namen het op tegen Hades. Hades werd door de Grieken niet vereerd, maar gevreesd. De Grieken waren bang voor de dood en voor "de hel" die Hades ze zou brengen. Hierdoor had Hades ook geen tempels.
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naartoe ging nadat men dood ging. De onderwereld wordt bewaakt door Kerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades, zijn vrouw Persephone (de godin van het opkomende graan).
Cronus – De vader van Zeus (Griekse mythologie) In de Griekse mythologie is Cronus (of Kronos) de jongste der Titanen. Hij is een zoon van Ouranos (Uranus) en Gaea. Door zijn vader wordt Cronus op een dag naar de aarde gegooid, omdat deze jaloers op hem is.
In de Griekse mythologie is Demeter de vierde echtgenote van Zeus (ook haar broer!). Samen hebben ze een dochter: Persephone (ook wel Kore genoemd). Demeter is een zeer toegewijde moeder, wat in haar naam terug te vinden is: Mètèr = moeder. Op een dag plukt dochter Persephone bloemen in een weide.
Bewijs van afwezigheid ( = ALIBI)
Via het Jiddische parnose ('onderhoud, middel van bestaan') ontleend aan het Hebreeuwse parnasa ('levensonderhoud'). Penoze is in diverse samenstellingen aangetroffen, waaronder penozegozer, penozejongen, penozeman (1906, 'man van 't vak', lees: 'dief') en penozemeid.
Quesadilla: gevuld met kaas en crispy gebakken
Hoe heet een met kaas bedekte en gevulde tortilla?
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Vroeger kenden we negen planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Door de beslissing van 24 augustus 2006 van de Internationale Astronomische Unie is Pluto gedegradeerd tot een dwergplaneet en draaien er "officieel" nog maar acht planeten rond de zon.