Uierzalf is te gebruiken voor je eigen handen, bijvoorbeeld bij strenge weersinvloeden, maar ook voor je dieren. Uierzalf kan gebruik worden bij schrale huid en kloofjes maar ook ter bevordering van de genezing van kleine wondjes.
Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
Goede zalven zijn: honingzalf, antiobioticazalf (neo-bacitracine of bactroban) of wondzalf (neo-cutigenol).
Infectie en beten
Als je hond vermoeid is, koorts heeft of een wond heeft die zwelt of rood wordt (of blijft), kan dit een teken van infectie zijn. Je hond heeft dan mogelijk antibiotica nodig. Dit gebeurt regelmatig bij een beet van een andere hond of kat.
Heb je van de dierenarts het advies gekregen om de wond te ontsmetten, doe dat dan met een zoutoplossing (1 eetlepel keukenzout op 1 liter water uit de waterkoker, afgekoeld), of deppen met Betadine of Dettol. Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje.
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Vetramil Honingzalf gebruik je als je huisdier een wond(je) heeft. Het zorgt ervoor dat de wond schoon blijft en snel heelt. Vetramil Honingzalf is zalf op basis van honing en etherische oliën. De zalf is geschikt voor mens, kat, hond, knaagdier, paard, pony en vogel.
Sudocrème werkt verzachtend en anti-bacterieel, maar is daarentegen niet jeukremmend. Daarnaast is één van de bestandsdelen uit sudocrème giftig bij orale opname (stof: zink-oxide). Gebruik in dit geval dan ook altijd een kraag om te voorkomen dat de crème wordt opgelikt.
Oplossing. Betadine-oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden bij honden , katten , paarden , konijnen en alle andere dieren.
Kleine en oppervlakkige huidwondjes kun je ontsmetten met dezelfde middelen die voor mensen gebruikt worden, zoals sterilon en betadine. Hierbij is het belangrijk om na het ontsmetten ervoor te zorgen dat het dier niet aan de wond kan likken of bijten.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen. Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.
Heeft uw hond jeuk door een bacteriële huidinfectie? Dan is inzet van antiseptische producten op de huid (shampoo of doekjes) soms voldoende. Is de infectie verder uitgebreid dan wordt de hond, net als bij mensen, behandeld met een antibioticum.
Een hondenkap of halsband is de traditionele manier om te voorkomen dat een hond aan een wond likt. Je kunt ook proberen de wond te bedekken met een mouw of sterk verband. Naast deze methoden kun je zoveel mogelijk je hond afleiden van de wond, terwijl het dier geneest.
Als je hond allergisch is voor pollen, zal hij zijn poten het vaakst likken aan het begin van de lente en in de vroege zomer. Je kunt de hondenpoten met koud water spoelen om de jeuk te verminderen. De dierenarts kan ook antihistaminica voorschrijven om de jeuk te bestrijden.
baasjes. L ikken van wonden; honden likken hun eigen wonden schoon, dit is instinctief, dat is de reden dat zij dit ook bij mensen kunnen doen. G enegenheid/goedkeuring; hiermee kan de hond aangeven dat hij het prettig vindt.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Huidproblemen bij de hond kan met voeding te maken hebben
Als het voer goed aanslaat, zal de hond niet meer aan de geïrriteerde plekken krabben en/of likken. Hierdoor kan de huid zich herstellen en enkele weken later zijn de geïrriteerde plekken een heel stuk minder geworden of zelfs helemaal verdwenen.
Het middel voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en vermindert zo de kans op littekens. Het middel prikt niet, waardoor het erg diervriendelijk is. Verdunde Betadine oplossing wordt o.a. toegepast bij het reinigen en het spoelen van geïnfecteerde wonden.
Wat is een hotspot? Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Honing geneest en ontsmet
Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat honing een antibacterieel effect heeft. Dit betekent dat honing een genezend effect kan hebben op bepaalde beschadigingen aan de huid. Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing.
Honing(-zalf) kan worden gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten wonden zoals eerste en tweede graads brandwonden, open wonden, decubituswonden, ulcus cruris (zweer aan het onderbeen ten gevolge van een slechte huiddoorbloeding door spataderen of diepveneuze trombose), operatiewonden, wonden ten gevolge ...