Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
Waarom niet
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
Opvolgmelk bevat minder eiwit en zout dan gewone melk. Gewone melk bevat ook ijzer, maar niet genoeg. Daarnaast bevat het veel eiwitten en zout. De nieren van je baby kunnen deze nog niet goed verwerken.
Het consultatiebureau en het Voedingscentrum zijn duidelijk: als je baby 1 jaar oud is 'moet' je overgaan op koemelk. Natuurlijk is moedermelk het allerbest voor je baby en als je in staat bent om en ter wille dat te geven is dat het beste, maar opvolgmelk is 'uit den boze'.
Wanneer je baby 12 maanden oud is mag hij gewone melk. Dan kan je baby voldoende voedingstoffen halen uit koemelk en vaste voeding. Tot die die tijd geef je borstvoeding of flesvoeding. Hier zitten alle voedingsstoffen in die je baby nodig heeft.
Welke melk is dan wel geschikt? Moedermelk is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Als je kind een gezonde evenwichtige voeding krijgt, kan je er voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar volle melk(producten) of calciumverrijkte sojaproducten. Gebruik dan tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende.
Je kunt niet zomaar overstappen op een ander merk babyvoeding. Dat kan allerlei ongewenste effecten hebben. Overstappen naar een ander merk, zolang je hetzelfde type voeding blijft gebruiken, is geen probleem. De verschillen tussen vergelijkbare typen voedingen van verschillende merken zijn heel klein.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Verse en houdbare melk kan allebei. Karnemelk is ook een goede keuze. Houd het op 2 bekertjes per dag, anders heeft je kind misschien minder trek in ander eten. In plaats van melk kun je ook halfvolle-, of magere yoghurt, magere kwark of magere vla geven, bijvoorbeeld als toetje.
Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Hij is eraan toe om halfvolle of magere melk te drinken.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Je baby van 10 maanden krijgt waarschijnlijk nog twee of drie keer per dag borstvoeding of een fles opvolgmelk. Omdat hij minder melk drinkt, zal hij meer behoefte krijgen aan vast voedsel. Merk je dat je kindje nog hongerig is na de maaltijd? Dan kan je hem nog een boterham of een extra lepel eten geven.
Nutrilon blijft hoog scoren in onze top vijf beste flesvoeding voor (pasgeboren) baby'tjes, want op nummer drie staan zij opnieuw met de Nutrilon volledige zuigelingenvoeding 1. De naam zegt al genoeg, deze 'volledige zuigelingenvoeding' is geschikt voor pasgeboren baby's tot de leeftijd van 6 maanden.
Nan komt volgens ons het dichtst bij de smaak en geur van echte moedermelk.
Wat wel opvalt is het verschil in prijs. Kruidvat eigen merk is het goedkoopste, maar Nutrilon is niet eens het duurste, dat is Nestlé NAN. Op hun website staat dat dat komt omdat ze het allerbeste eiwit gebruiken.
Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Baby's groeien in de eerste 6-8 maanden van melk. De ideale keuze is borstvoeding, maar lukt dit niet, dan geef je je baby kunstvoeding.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Daar kun je een voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
NESTLÉ Yogolino® Aardbei 6+ mnd baby toetje
Hét toetje speciaal ontwikkeld voor baby's! NESTLÉ Yogolino® Aardbei is een verantwoord, heerlijk zacht zuivelhapje, bereid met melk en fruit. Elk bekertje is een natuurlijke bron van calcium.