In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Doe een beetje azijn of zout of azijn in het water. Breekt het ei toch, dan stolt het eiwit sneller. Bye, witte draden.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Die blauwgroene verkleuring wordt veroorzaakt door een reactie tussen het ijzer uit de eidooier met zwavel uit het eiwit. Hoe langer je een ei kookt, des te groter de kans op die verkleuring. Door het koude water wordt het kookproces stopgezet en de kans op verkleuring dus een stuk kleiner.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Gaatje prikken
Waarom? In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Cuticula: vernuftige bescherming
Kippen geven hun eieren namelijk een geweldige beschermlaag mee, de zogenoemde cuticula. Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Zet een pan met water op, en zorg dat het water rond de 80 graden is – tegen de kook aan, dus. Je breekt het ei, en legt deze (zonder de schaal dus) in het water. Vervolgens kook je het ei tot dat het eiwit bijna gestold is. Als het goed is, is het eigeel dan nog lekker zacht.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
- Eieren mogen niet te warm worden, wat betekent dat ze moeten bewaard worden bij 'minder dan 20 graden'. Wat zo ongeveer overal is, behalve tijdens een hittegolf.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het koken van een ei in de magnetron is een snelle en eenvoudige manier om een ei te bereiden als je geen toegang hebt tot een fornuis of als je gewoon snel een ei wilt maken. Hieronder staan de stappen die je kunt volgen om een ei te koken in de magnetron: Breek een ei in een magnetronbestendige kom of beker.
Goed nieuws: je kunt de eieren laten ontdooien en opeten. “Mensen die in bepaalde periodes te veel eieren hebben, kiezen er zelfs vaak voor om ze in de vriezer te bewaren, dus er is geen gevaar.
Gekookte eieren kun je niet invriezen en eet je beter meteen op. In de diepvries krijgen ze namelijk een onaangename, rubberachtige textuur. Gelukkig zijn er heel wat recepten waar je een restje gekookte eieren in kunt verwerken.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.