U kunt de grond het beste vlak maken met behulp van een lange lat. Maak met de lat een trekkende beweging over het vulzand en zorg ervoor dat de grond aan de zijkanten iets afloopt. Dat zorgt er straks namelijk voor dat het water goed kan weglopen.
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
Voor het aanleggen van een zandbed wordt over het algemeen metselzand of fijn split gebruikt. Na het aanleggen wordt het zandbed aangestampt of getrild om een stevige, stabiele ondergrond te creëren. Bij het gebruik van gladde tegels kun je overwegen om cement door het zand te strooien.
Het meest handige is dat je de bovenkant glad gaat afreien. Dat doe je het best met een lange regel, een soort metalen lange lat. Je legt het gestabiliseerd zand het best in twee keer: leg twee keer een dunne laag op elkaar in plaats van in één keer meteen een dikke laag te leggen.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Maar let op: Zand klinkt in na het aanleggen en aantrillen. Het wordt daarmee compacter, wat betekent dat u in de praktijk meer nodig heeft dan u hierboven berekend heeft. » Vermenigvuldig het aantal m3's met 1,1. Dan neemt u 10% extra om te compenseren voor het inklinken.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
De ondergrond moet droog en hard zijn en je zand ook droog zodat je het aan kunt trillen. Met een natte en blubberige ondergrond tril je het water naar boven. Dan verdicht het niet goed en kun je niet straten. De laag zand met puin is wat overdreven voor een looppad.
Onze kleinste en handzaamste trilplaat die uitermate geschikt is voor alle grondwerkzaamheden in de tuin, zoals het aantrillen van grond, stol en zand.
Hoe egaliseer je een tuin? Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om, ongeveer 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen, wortels, bladeren en oude graszoden. Bestrooi de ondergrond met tuinaarde en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Rekenhulp ophoogzand
Dit kunt u uitrekenen door de lengte en de breedte op te meten en te vermenigvuldigen (Lengte x Breedte). De benodigde hoeveelheid zand hangt af van de hoogte die u aanhoudt. Voor een terras raden we aan om 10cm hoogte aan te houden. Voor een oprit wordt 15cm aangeraden.
Zakken zand per kuub berekenen
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.
Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner en bevat veelal leemdeeltjes.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
De actuele prijs voor 1 kuub zand is op dit moment ongeveer 139 euro inclusief BTW en transportkosten.
Hoeveel weegt zand: het soortelijk gewicht per m3
Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3. Bestelt u dus een bigbag zand (van 1m3), dan moet u rekening houden met een gewicht van 1500kg.
Het verdichten van zand gaat in de eerste periode veel sneller dan later. Om het inklinkproces te versneller wordt vaak gebruikt gemaakt van trillingen, zoals het aantrillen van zand door middel van een trilplaat, ofwel door stampen, bewateren of walsen. Dit wordt ook wel het verdichten van zand genoemd.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Het inklinken van de grond duurt ongeveer 48 uur, maar soms is het nodig om de grond langer te laten inklinken. Wanneer het niet regent dan is het belangrijk om de grond regelmatig te besproeien met water.