Over het algemeen is Tsjechisch eten gebaseerd op vlees geserveerd met saus. Aardappelen, brood en klein beetje groente zijn vaak bij de bijgerechten bij een traditioneel gerecht. Tsjechen houden ook enorm van dumplings. Deze deegkussentjes zijn er in diverse variaties – met brood, aardappel en zelf met fruit.
Praag is de stad van de 100 torens en een van de mooiste architecturale schatten van Europa. Van gotiek tot barok en van renaissance tot art nouveau, je vindt er werkelijk alle stijlen. De stad is een belangrijke UNESCO-werelderfgoed site die ieder jaar weer meer toeristen aantrekt.
Een trots in de Tsjechische keuken zijn de dumpling. Dumplings worden gegeten als hoofd- of bijgerecht en worden gemaakt van brood of aardappel. Dumplings worden zelfs als dessert gegeten, de zoete deegballetjes zijn dan gevuld met fruit. Pruimen, kersen, abrikozen of aardbeien, geheel afhankelijk van het seizoen.
De meeste Tsjechen eten hun avondeten doordeweeks rond een uur of 19:00, omdat ze vroeg naar bed willen zodat ze de volgende morgen op tijd wakker en fit zijn om weer aan het werk te gaan. De meeste restaurants in de stad blijven wel langer open, de gemiddelde sluitingstijd licht rond 22:30 uur.
Op het gebied van drinken wijkt Tsjechië amper af van omringende landen. Bier, frisdrank, wijn en water worden veel gedronken in Tsjechië. Sterke drank is er ook in overvloed te verkrijgen.
NEE : Praag is een van de minst gevaarlijke steden van Europa. Inderdaad, volgens de Numbeo-ranglijst van de meest criminele Europese steden, Praag staat op de 140e plaats van de 158 geclassificeerde steden. Met een zeer lage misdaadindex van 24.16 is Praag veel minder gevaarlijk dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Afgezien van accommodaties, restaurants in het centrum en andere toeristen attracties is Praag nog steeds erg goedkoop vergeleken met andere EU landen. Maar luxe artikelen zoals elektronica, cosmetica en mode zijn hier een stuk duurder dan in de rest van de EU.
Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers
Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro's om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.
Fooien. Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
Ontbijt in Praag bij Cafe Cafe kost zo rond de 15 Euro per persoon en de zaak is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur.
Wat daarnaast een aantrekkelijk punt is, is het feit dat de prijzen lekker laag liggen. Het is een flink stuk goedkoper om te shoppen in Praag dan in de meeste andere grote steden in Europa en de rest van de wereld. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk.
Drinkwater. Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Praag kent een landklimaat, met hete zomers en koude winters. De beste tijd om Praag te bezoeken is waarschijnlijk rond mei of september, wanneer het niet te heet of te koud is en de stad niet overvol is. Temperaturen zo hoog als 35°C (95°F) in de zomer en zo laag als -15°C (5°F) in de winter zijn niet ongewoon.
Taxi's in Praag zijn relatief duur en de chauffeurs durven in de toeristische gebieden regelmatig te veel te vragen, vooral 's avonds laat. De tarieven kunnen in de loop van het jaar verhoogd worden.
“Praag staat bekend om haar gezellige restaurants en cafeetjes, maar bij de hoofdstad van Tsjechië denken veel mensen vooral aan gerechten met vlees. Toch is de stad ook een paradijs voor reizigers die vegetarisch en veganistisch eten, en gaat Praag hard de bekende vega-bestemmingen zoals Berlijn en Londen achterna.
Op cultuurgebied heeft het land o.a. kerken, paleizen, burchten en veel historische monumenten. Verder staat het land bekend om de vele geneeskrachtige bronnen, bier en componisten. Voetbal is de populairste sport in Tsjechië. Daarnaast kent het land veel golfbanen.