Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Omdat er cafeïne in thee zit moet je er ook weer niet teveel van drinken. Tien koppen zwarte thee per dag is het maximum voor volwassenen. Van de groene variant kun je ongeveer het dubbele drinken, twintig koppen per dag.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel daarnaast thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Van groene thee zijn de meeste gezondheidsvoordelen bekend, maar de voordelen van witte thee lijken nog onderbelicht. Kruidenthee en fruitthee is ook erg gezond, maar heeft niet dezelfde krachtige antioxidatieve werking. De gezondste thee is dus waarschijnlijk witte of groene thee.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Thee drinken
Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt. Daarbij stimuleert de warmte het spijsverteringsstelsel en werkt thee ontspannend op de psyche.
Thee kan zelfs buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten namelijk tannine, wat zorgt voor de droge smaak die bij thee hoort. Tannine kan schade aanrichten aan je buik en dan specifiek de weefsels in je spijsverteringskanaal.
Kan er sprake zijn van een verslavende werking als je veel thee tot je neemt? Ondanks dat 'cafeïneverslaving' veel in de volksmond gebruikt wordt, is er in werkelijkheid geen sprake van een verslaving aan cafeïne volgens zowel het Voedingscentrum als de Koninklijke Vereniging voor Thee en Koffie (KNVKT).
Het diuretisch effect
Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde. Je drijft dus niet meer vocht af door het drinken van thee, dan door het drinken van water.
Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig. Water drinken blijft de boodschap.
Thee kan symptomen van brandend maagzuur veroorzaken, doordat thee de sluitspier ontspant die de slokdarm van de maag blokkeert. Dit komt door de theïne in de thee. Als de sluitspier ontspannen is kunnen zuren uit de maag terugvloeien in de slokdarm, wat brandend maagzuur veroorzaakt.
Hoe gezond is zwarte thee met melk? Cardiologen van het Berlijnse ziekenhuis Charité hebben in een onderzoek ontdekt dat het toevoegen van melk aan zwarte thee de gezonde eigenschappen ervan teniet doet.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
'Echte' thee is officieel thee die afkomstig van de theeplant, die Camelia sinensis heet. Van de jonge blaadjes van deze plant worden verschillende soorten thee gemaakt, namelijk: witte thee. groene thee.
Detox en kruiden
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Wanneer je op de verpakking kijk staat er dat de thee 0,5 gram suiker per 100 gram thee zakjes bevat. Niet veel dus, want de hoeveelheid suiker in je uiteindelijke kopje thee is minimaal.
Het is het type flavonoïden waar de twee verschillen. Groene thee bezit namelijk een hogere hoeveelheid aan EGCG, een antioxidant die in relatie wordt gebracht met positieve effecten voor het beschermen van je hersenen en lever en het strijden tegen kanker en bacteriële cellen.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.