Een randpremature baby is een baby die geboren is tussen de 35 en 37 weken zwangerschap. Een dysmature baby is een baby die, voor het aantal zwangerschapsweken, een te laag geboortegewicht heeft.
De kenmerken van een dysmatuur zijn: Te licht gewicht voor de duur van de zwangerschap. Mager lijfje met kleine handen en voeten. Weinig lichaamsvet.
Dysmaturiteit is een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur. Dysmaturiteit kan samengaan met vroeggeboorte (prematuriteit) maar het kan zich ook voordoen bij een voldragen zwangerschap. Kenmerkend voor een baby met een te laag geboortegewicht zijn een magere buik en een relatief groot hoofd.
Wanneer je baby wordt geboren vóór de 37ste zwangerschapsweek is het een prematuur of een te vroeg geborene. Wanneer een baby te weinig weegt voor de duur van de zwangerschap is hij dysmatuur.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Wanneer je hoogzwanger bent van een zware baby, kunnen verschillende factoren meespelen: Erfelijkheid: mogelijk waren jij of je partner ook zware baby's. Je gewicht nam flink toe tijdens de zwangerschap; Medische reden: bijvoorbeeld diabetes (dit wordt vastgesteld door een test)
De meeste randpremature of dysmature baby's slapen meer en moeten vaker gewekt worden voor een voeding. Vaak wordt om de drie uur een voeding aangeboden. Vooral de dysmature baby heeft moeite om zichzelf op temperatuur te houden omdat hij minder lichaamsvet heeft.
Wat is een randpremature baby? Een randpremature baby is een baby geboren tussen de 36 en 37 weken. Het kan ook zijn dat de baby wel op tijd geboren is, maar in gedrag toch meer lijkt op een baby die net iets te vroeg geboren is. Dat noemen we ook wel randprematuur gedrag.
Bevalt u tussen 32 en 34 weken zwangerschap? Dan kan dat in ons ziekenhuis. Uw kindje wordt dan opgenomen op de couveuseafdeling. Vaak krijgt u een injectie met corticosteroïden en weeënremmers om de longetjes van de baby sneller te laten rijpen.
Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
Randprematuur/dysmatuur
Een randpremature baby is een baby die geboren is tussen de 35 en 37 weken zwangerschap. Een dysmature baby is een baby die, voor het aantal zwangerschapsweken, een te laag geboortegewicht heeft.
Bij een lage gewichtstoename is het belangrijk om na te gaan of een baby voldoende melk drinkt. Acht tot twaalf voedingen per 24 uur zijn normaal, dus de ene baby zal met acht voedingen genoeg hebben, maar een andere baby niet. Normaal gezien is voeden op vraag een heel goed idee.
Pasgeboren baby's wegen meestal tussen de 2500 en 4500 gram en komen meestal tussen de 100 en 250 gram per week aan (maand 1-4).
Ondanks dat je kindje goed drinkt is het heel normaal dat het de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien.
Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter. De baby krijgt dan de tijd om verder te rijpen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de longen, hersenen, darmen en het afweersysteem.
Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, worden prematuur genoemd. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap worden alle organen aangelegd. Nadat deze organen zijn aangelegd, moeten ze nog verder groeien en uitrijpen.
Hoe lang buidelen? Buidelen mag zolang je wilt, maar bij voorkeur minimaal 1 uur in verband met de slaapcyclus van je baby. Hoe langer en vaker je buidelt, des te groter het positieve effect.
Sommige baby's slapen minder, terwijl andere juist meer slapen dan je verwacht. Tegen dat ze 6 maanden zijn (gecorrigeerde leeftijd) slaapt de helft van de kinderen ongeveer 6 uur achter elkaar per nacht.
Bij 8 voedingen geef je ongeveer voeding om de 3 uur, bij 7 voedingen is dat om de 3,5 uur en bij 6 voedingen om de 4 uur. Gerekend vanaf het moment van starten van de voeding tot de start van de volgende voeding. Nogmaals is het belangrijk om hier ontspannen mee om te gaan.
Macrosomie is de medische term voor een te hoog geboortegewicht bij een baby. Hiervan is sprake als het geboortegewicht van je baby hoger is dan 4.500 gram. Soms kan het vermoeden van een te hoog geboortegewicht al worden vastgesteld tijdens de zwangerschap. Er is dan sprake van positieve discongruentie.
Als je baby veel spuugt, kun je de melk voor je baby verdikken. Verdikte melk kan minder makkelijk weer omhoog komen. Het spugen kan dan minder worden. Bespreek het met het consultatiebureau als je de melk wilt gaan verdikken.
De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
De algemene richtlijn stelt: geef je baby 150 milliliter per kilo van zijn of haar gewicht, per 24 uur. Voorbeeld: is je kindje 4 kilo, dan zal hij of zij ongeveer 600 milliliter melk nodig hebben. Dat komt bij 8 voedingen neer op 75 ml per voeding, bij 7 voedingen op ongeveer 85 ml, bij 6 voedingen op 100 ml, etc.