Bezits-s aan de naam vast Als de naam op een medeklinker eindigt, komt de bezits-s eraan vast. Bijvoorbeeld: Brams huis. Piets fiets.
*edit* De schrijfwijzer zegt: De apostrof wordt gebruikt om een verkeerde uitspraak te voorkomen bij de bezits-s. Dit is het geval als een woord eindigt op een enkele klinkerletter (a, e, i, o, u, y) die als een lange klinker (aa, ee, enz.) wordt uitgesproken: daarom is het dus Abby's boek en niet Abbys boek.
Apostrof of apostrof s bij de bezitsvorm
Je kunt de apostrof schrijven vóór een bezits-s of aan het einde van het woord zonder dat er nog een letter na komt. Je schrijft de bezitsvorm met apostrof en bezits-s bij woorden die eindigen op de lange klinker a, e, i, o, u of y.
Meervoud. De apostrof wordt gebruikt bij de meervouds-s van woorden die eindigen op a, e, i, o, u of y, voorafgegaan door een medeklinkerletter of lettergreepgrens. (De e moet klinken als /ee/.) opa's, azalea's, ave's, ski's, auto's, accu's, baby's.
moeders (meerv.)
Schrijf 's als het grondwoord in de uitspraak op een sisklank eindigt of als het woord eindigt op een s die niet wordt uitgesproken.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Woorden als baby
Omdat de y vaak als /ie/ wordt uitgesproken, wordt er bij verkleinwoorden meestal tje aan vastgeplakt. 'Baby' zou in dat geval 'babietje' worden, maar dat klopt niet. Voor zelfstandige naamwoorden die op een y eindigen, gelden namelijk aparte regels.
Apostrof voor de leesbaarheid
Wat ons betreft is het goed te verdedigen een apostrof toe te voegen als dat de leesbaarheid verhoogt. Bijvoorbeeld: Jansen's terras, Sil's opleiding, Lidewij's gedicht, Lieke's scooter, Milou's hond, Mickey's boek, Jane's dochter.
De bezitsvorm (possessive) ken je wel uit het Nederlands. Denk maar aan combinaties als: Tims auto, Olivia's huis, James' olifant of de trui van Maarten.
Bij persoonsaanduidingen worden de persoonlijke en bezittelijke voornaamwoorden bepaald door het gender van de persoon naar wie ze verwijzen. Om bijvoorbeeld te verwijzen naar een onzijdig woord als parlementslid, gebruiken we ze, zij en haar als het gaat om een vrouw, en hij, hem en zijn als het gaat om een man.
Dat is volgens de officiële spellingregels in de volgende gevallen: als het woord eindigt op een toonloze e: lente, lentes; na een klinker die je met twee of meer letters schrijft: shampoo, shampoos; na een klinker met een accentteken: café, cafés.
Een bezitsvorm of genitief* maken we doorgaans door een s toe te voegen aan een zelfstandig naamwoord. Dat kunnen we doen bij bepaalde soortnamen die naar personen verwijzen (mijn broers fiets) en bij eigennamen (Annie M.G. Schmidts verhalenbundel).
De apostrof, het weglatingsteken of het afkappingsteken is een leesteken in de vorm van een kommaatje bovenaan de regel (').