Gemeenten verlenen allerlei diensten aan inwoners, ondernemers en organisaties. Als inwoner haal je bijvoorbeeld je paspoort of identiteitskaart bij de gemeente. De gemeente houdt toezicht op de veiligheid, verleent vergunningen en verstrekt uitkeringen.
Bijvoorbeeld het bouwen van een theater, het aanleggen van een fietspad of het bouwen van woningen. Het maken van die keuzes is de belangrijkste taak van het gemeentebestuur. Daarnaast voert de gemeente ook veel landelijke wetten uit.
Er zijn afdelingen die zich inzetten voor bijvoorbeeld onderwijs, openbaar groen en openbare gebouwen. Daarnaast zijn er medewerkers die zich bezighouden met bepaalde thema's, zoals burgerkracht en sport. Ook zijn het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad onderdeel van de gemeentelijke organisatie.
Elke gemeente heeft een gemeenteraad, een burgemeester en een college van burgemeester en wethouders (B en W). Een belangrijke taak van de gemeenteraad is om het college te controleren. Het college moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan de gemeenteraad. Een wethouder kan geen lid van de gemeenteraad zijn.
De burgemeester vormt samen met de wethouders het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester heeft eigen taken en bevoegdheden en is voorzitter van de gemeenteraad.
De sector overheid
Binnen de publieke sector vinden we de volgende type organisaties: gemeenten, zelfstandige bestuursorganen (ZBO's), de ministeries (het Rijk) en de provincies. Elk met eigen verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden.
wat verdient een ambtenaar
Het gemiddelde salaris van een ambtenaar ligt tussen de 2600 en 3515 euro bruto per maand. Dit komt neer op een jaarsalaris tussen de 31.000 en 42.180 euro op basis van een fulltime dienstverband.
Meer dan zestienhonderd organisaties en instanties maken deel uit van de overheid. Daar horen de twaalf ministeries bij, de twaalf provincies en de 342 gemeenten. Maar ook zelfstandige bestuursorganen zoals de Huurcommissie horen tot de overheid.
Een gemeente met ongeveer 25.000 inwoners die wonen in twaalf kernen: Bussloo, De Vecht, Klarenbeek, Nijbroek, Posterenk, Steenenkamer, Terwolde, Teuge, Twello, Voorst, Wilp en Wilp-Achterhoek.
Een gemeenteraad is het gekozen vertegenwoordigende lichaam in de gemeente en daarvan tevens het hoogste bestuurlijke orgaan. De raad stelt het beleid van de gemeente vast en controleert het dagelijks bestuur: het college van burgemeester en wethouders .
De gemeente helpt mensen met schulden niet alleen met financiële problemen.Ook helpt zij bij problemen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld problemen om werk te vinden of problemen binnen het gezin. Gemeenten besteden de hulp aan mensen met schulden soms uit, bijvoorbeeld aan een kredietbank of stadsbank.
U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat voor u geldt: de bijstandsnorm. Vanuit de bijstand vult de gemeente uw inkomen aan tot de voor u geldende bijstandsnorm.
De technische dienst maakt deel uit van de afdeling grondgebiedzaken en volgt alles op wat te maken heeft met het herstel, de vernieuwing, het onderhoud en de aanleg van het gemeentelijk patrimonium en het openbaar domein zoals straten, stoepen, verkeersborden, waterlopen, groenaanplantingen, begraafplaatsen, ...
De tertiaire sector is het gedeelte van de economie dat zich bezighoudt met het verlenen van diensten.
Om als medewerker burgerzaken te werken, heb je minimaal een MBO niveau 4 diploma nodig én de Basisopleiding Burgerzaken (BOBZ).
Tot de gemeente behoren alle diensten die deel uitmaken van de eigen organisatie. Uitgesloten zijn privaatrechtelijke rechtspersonen, zoals stichtingen en naamloze vennootschappen, ook als deze volledig gecontroleerd worden door de gemeenten.
Een stad is een grotere woonplaats.Traditioneel in Europa is een stad een woonplaats (of gemeente) met bijzondere administratieve status, de stadsrechten. In Nederland is het verschil al sinds de 18e eeuw meestal symbolisch. Na de gemeentewet van 1851 hebben steden geen bijzondere juridische status meer.
Waterschappen hebben een zorgplicht voor de zuivering van stedelijk afvalwater. Gemeenten hebben een zorgplicht voor de inzameling van stedelijk afvalwater en voor hemelwater en grondwater. De manier waarop een gemeente invulling geeft aan deze zorgplichten staat in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP).
Sinds 1851 bepaalt de Gemeentewet dat de raad 'aan het hoofd van de gemeente' staat, dat de gemeenteraad dus de baas is.
Gezicht van de gemeente
Veel mensen denken dat burgemeester 'de baas' is van de gemeente. Dat is niet zo. Dat is de gemeenteraad. Net als de wethouders, legt de burgemeester verantwoording af over de dingen die hij doet aan de gemeenteraad.
De gemeente wordt gezien als een saaie, trage en bureaucratische werkgever, blijkt uit onderzoek waar Binnenlands Bestuur over bericht. Het negatieve beeld overschaduwt de positieve perceptie van goede arbeidsvoorwaarden en een goede werk-privébalans, die Nederlanders ook hebben.