Vitamine C is een essentiële vitamine die bijdraagt aan veel processen in je lichaam. Je lichaam kan vitamine C niet zelf aanmaken en krijgt het alleen binnen via voeding of supplementen.
Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit, binnenkrijgen. Vitamine C verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine. Om gezond te blijven zijn daarom telkens nieuwe vitamines via het voedsel nodig.
Planten en de meeste gewervelde dieren zijn in staat om hun eigen vitamine C te maken. De mens, mensapen, vleerhonden (tropen), cavia's, beenvissen en bepaalde zangvogels vormen daar uitzonderingen op en kunnen zelf geen vitamine C aanmaken.
Vitamine C moet gemaakt worden van suiker en daarvoor zijn vier genen nodig, waarvan de mens alleen de eerste drie heeft. Er zijn theorieën dat we dit gen ooit wel hebben gehad. Ook apen en cavia's kunnen vitamine C niet zelf aanmaken.
Hoe kun je deze planten nu het beste gebruiken? Om optimaal gebruik te maken van de vitamine C kun je de planten het beste rauw eten. Bij verhitting gaat een deel van de vitamine verloren, zeker als dat in water gebeurt.
Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen (acerola, camu camu, amla), spruitjes, paprika, broccoli en andere koolsoorten.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt.
Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.
Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Volwassenen hebben per dag 75 mg vitamine C nodig. De hoeveelheid vitamine C voor kinderen tot en met 18 jaar verschilt per levensfase.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.
De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 - 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen. Mensen kunnen echter zelf geen vitamine C aanmaken en zijn aangewezen op hun voeding, maar het valt niet mee om die hoeveelheid uit je voeding te halen.
Het draagt bij aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels tegen vrije radicalen. Tevens is vitamine C van belang voor het zenuwstelsel en kan het helpen vermoeidheid te verminderen. Vitamine C bevordert de energiestofwisseling en verhoogt het ijzergehalte in het bloed.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken van groenten. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C.
Heb ik een vitamine C tekort? Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. De verschijnselen zijn tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C en staat deze dus hoog op ons lijstje. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel.
De meeste vitamine C vind je in guave, rode paprika en zwarte bessen. Hieronder een top 10. Als ergens de meeste vitamine C in zit dan is het wel in groenten, fruit en aardappelen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken.