Volgens de Gezondheidsraad is het onwaarschijnlijk dat 5G nadelige effecten heeft voor de gezondheid. Toch maken sommige mensen zich daar zorgen over. Hoe kunnen artsen daar het best mee omgaan? Het is onwaarschijnlijk en wetenschappelijk niet aangetoond dat 5G nadelige gezondheidseffecten heeft.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.
Vaak wordt dan gezegd dat mensen overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Mensen met IEI kunnen last hebben van jeuk, een brandend gevoel, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid, spierpijn, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, pijn in de borst, ...
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Ook in 2022 perfect voor je telefoonabonnement
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Wereldgezondheidsorganisatie over 4G straling. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat er geen effecten zijn voor mensen door 4G straling, er zou alleen een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur optreden als je aan hoge 4G straling wordt blootgesteld.
Jezelf beschermen met op frequentie gebaseerde blokkers is niet langer afdoende. De enige manier om geen enkel gevolg te ondervinden van de schadelijke milliwaves is je eigen frequentie te allen tijde zó hoog houden dat elke invloed van 5G wordt geneutraliseerd en terug in balans gebracht.
Aluminiumfolie houdt straling tegen, dus wikkel de antenne van je router ermee in.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Hoofdpijn, allergieën, slapeloosheid, depressie, hartkloppingen en oververmoeidheid: duizenden mensen zeggen deze klachten te krijgen door de straling van zendmasten, wifi, mobiel bellen en appen. Het wordt Elektro Hypersensitiviteit (EHS) genoemd, maar het wordt door de wetenschap niet erkend.
Nee, straling kun je niet zien of voelen. Alleen met speciale meetinstrumenten kan worden vastgesteld of ergens straling is.
De elektromagnetische straling van antennes kunnen een opwarmend effect hebben op het lichaam. Andere effecten op de gezondheid zijn niet aangetoond. Sommige mensen melden wel klachten over de gezondheid zoals hoofdpijn, slapeloosheid en duizeligheid.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Vooropgesteld: als een smartphone wil profiteren van het 5G-netwerk, moet hij de technologie ondersteunen. De meeste telefoons uit 2019 en ouder zijn niet geschikt voor 5G. Begin 2020 zijn de eerste 5G-smartphones in Nederland uitgebracht, namelijk de Samsung Galaxy S20-serie, Oppo Find X2 (Pro) en OnePlus 8-reeks.
5G is standaard onderdeel van alle Red-pakketten. Je hoeft dan dus niet extra bij te betalen, maar dat is wel het geval wanneer je kiest voor een Start-abonnement. Wanneer je 5G wil gebruiken in combinatie met een Vodafone-instappakket betaal je 2 euro per maand extra.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Sneller en betrouwbaarder dan 4G
Op het 5G netwerk kunnen hogere hoeveelheden data verzonden worden. Dit zorgt ervoor dat het internet dat je met 5G tot je beschikking hebt veel sneller is. Maar 5G is niet alleen sneller dan 4G, maar ook betrouwbaarder, omdat de vertraging in de verbinding tot drie keer korter is.
Tot op de dag van vandaag wonen en werken er zevenduizend mensen in de omgeving van de voormalige centrale, terwijl een veel kleiner aantal bewoners ondanks de risico's naar omringende dorpen is teruggekeerd.
Het voornaamste risico van grote doses straling is het ontstaan van kanker. De hoeveelheden straling die gebruikt worden bij een röntgenonderzoek zijn te klein om aan te tonen dat hierdoor kanker ontstaat.
Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto's per jaar kan geen kwaad. Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt.