Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent.Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
Sun Protection Factor
Makkelijker gezegd: hoe hoger de factor, hoe langer het duurt voor je verbrandt. UVB-straling is de straling die zorgt dat je opperhuid verbrandt en dat deze dus rood wordt. Deze straling is afkomstig van de zon. Je wil jezelf daar het liefst zo veel en lang mogelijk tegen beschermen.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Dat klopt niet. Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
“Factor 30 houdt ongeveer 97 procent van de schadelijke uv-stralen tegen, terwijl factor 50 zo'n 98 procent bescherming biedt.” De hogere factor blokkeert of absorbeert dus net iets meer en biedt daardoor een langere bescherming. De keuze lijkt simpel.
Het KWF raadt de volgende factor zonnecrème aan per huidtype: Huidtype 1: verbrandt zeer snel -> gebruik SPF 20 - 30. Huidtype 2: verbrandt snel -> gebruik SPF 15 of hoger. Huidtype 3: verbrandt niet snel -> gebruik SPF 15 of hoger Huidtype.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Het gebruik van een SPF kan de negatieve gevolgen van uv-A- en uv-B-straling voorkomen. Beschermen is dus het belangrijkste wat een gezichtscrème met SPF voor je huid doen. Een dagcrème met SPF 30 of een dagcreme met SPF 50, beide zijn echte aanraders om op te nemen in je dagelijkse gezichtsverzorging.
De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park?Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon.
Het is warm, je zweet je kapot en het spul gutst gewoon van je lijf. En anders blijft het wel aan je kleding of badlaken plakken. Het wordt bovendien een beetje afgebroken onder invloed van uv-straling in zonlicht. Je moet je dus regelmatig opnieuw insmeren om de bescherming optimaal te houden, ongeveer om de twee uur.
Om de twee uur smeren
Of je nu factor 15, 30 of 50+ smeert, om de SPF te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.
Afraders van vorig jaar nog gewoon te koop. In 2022 haalden drie producten die de Consumentenbond testte de geclaimde SPF niet. Twee daarvan zijn nog steeds te koop. Het gaat om 'Clinique mineral Sunscreen lotion for body' en 'Suntribe All Natural Zinc Sun Stick'.
Zonnen aan het water
Water reflecteert uv-straling, dus je wordt sneller bruin aan zee of bij het zwembad. Daarnaast wordt zonlicht ook op grote, lichte oppervlakten gereflecteerd, dus het strand en de witte vakantiehuisjes in Griekenland geven ook extra straling.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op.Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Er zijn dus geen signalen dat zonnebrand schadelijk is voor de gezondheid en dat terwijl miljarden mensen het al best lang gebruiken. Wat wél is bewezen: smeren met zonnebrand verkleint de kans op huidkanker aanzienlijk.