Hoe vaak moet ik algen tabletten geven? Ik doe vier keer per week algen tabletten. In de overige dagen krijgt de algeneter normaal visvoer. Bij het normale voer doe ik dit net voordat het licht uitgaat, op de plek waar de overige vissen niet makkelijk bijkomen.
Niet alleen omdat deze dieren op de bodem leven, maar ook omdat hun bekje meestal aan de onderkant van hun lichaam zit. Voor algeneters geldt dat er niet altijd genoeg algen in het aquarium te vinden zijn om van te leven. Daarnaast hebben zij vaak aanvullende voeding nodig om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.
Naast de algen die ze uit het aquarium halen, moeten ze zinkende voertabletten krijgen op basis van algen en kunt u groenvoer geven zoals sla, komkommer, courgette, broccoli en dergelijke. Bind dit eventueel vast aan stenen of kienhout. Ter afwisseling kunt u levend voer geven zoals muggenlarven of watervlooien.
Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken. Dit is echter een geconditioneerd gedrag van de vis zoals "de hond van Pavlov".
Als je de Siamese algeneter, ook wel de Siamensis genaamd, wilt kopen, koop er dan een stuk of 4-5 in een groepje. Totdat deze zijn volgroeid zijn het namelijk echte groepsvissen. Pas op latere leeftijd worden ze solitair en kunnen ze onderling agressief zijn naar elkaar.
Omdat een algeneter een tropische vissoort is kunnen zij niet zomaar in koud water worden geplaatst. De meeste algeneters hebben een watertemperatuur tussen de 18-24 graden nodig.
In een aquarium van ongeveer 60 liter kun je al een groepje van 3 Otocinclus vittatus houden. Heb je meer ruimte, dan kun je de groep groter maken. Daarmee is deze dwerg algeneter een echte aanrader voor kleine aquaria. Laat zijn maat je niet misleiden, de dwerg algeneter eet meer alg dan je denkt.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Voer in geen enkel geval te veel in één keer: nooit meer dan dat de vissen in een paar minuten op kunnen eten (vers groenvoer is de uitzondering op deze regel). In het ideale geval geef je het voer in meerdere porties, verdeeld over de dag, maar op zijn minst 's ochtends en 's avonds.
Het beste tijdstip om vissen te voeren in de vijver is 's-morgenvroeg. Bedenk wel dat het vijverwater inmiddels 10 graden Celcius of warmer moet zijn ! De vijvervissen voert u niet bij lagere temperaturen. Als het warmer is kunt u ook 's-middags en 's-avonds bijvoeren.
Otocinclus affinis of vittatus
De Otocinlus is een uitstekende algeneter voor zowel kleinere als grote bakken. Ze zijn super kalm en passen perfect in gezelschapsaquaria. Je kopt ze best in een groepje, dan voelen ze zich op hun best. Ik zelf combineer ze vaak met garnalen.
Algeneters zijn nuttige dieren in de vijver, ze houden de algengroei in toom maar kunnen ook aan planten eten.
De belangrijkste voedingstoffen van algen zijn fosfor, ijzer en stikstof. Deze stoffen hebben de algen in grote hoeveelheden nodig om te kunnen groeien en functioneren.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Tijdens de zomermaanden is de aangeraden hoeveelheid 2,5% van het lichaamsgewicht. Gedurende de koudere maanden blijf je best onder die 2,5%. Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer.
De meeste vissoorten kunnen een paar dagen zonder voedsel. Bovendien brengt te veel voeren meer risico's met zich mee dan te weinig voeren. Als je langer op vakantie gaat, zoek dan een andere oplossing.
Gezonde vissen kunnen heel goed een paar dagen zonder eten. 6. Verlaag de temperatuur van het aquarium – Maar nooit onder de ondergrens van wat de vissen nodig hebben!
De meeste vissen slapen s'avonds. Ze gaan dan in standby modus. Doen zij zolang het donker is, wel kunnen ze door bepaalde stoten of schokken wakker schieten. Bepaalde vissoorten zoals de betta nemen overdag verschillende powernaps.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
Over het algemeen geef je 1 tot maximaal 2 keer per dag voer. De hoeveelheid voer is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid vissen in je bak. De ene vis eet nu eenmaal meer dan de andere. Let tijdens het voeren goed op en je ontdekt snel genoeg welke hoeveelheid voor jouw aquarium optimaal is.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Ze groeien echter vrij langzaam, het zal nog 4 tot 5 maanden duren voor ze een lengte van 3 cm hebben bereikt. Mocht je dan ook besloten hebben om deze vissen te kweken, zorg dan voor voldoende ruimte. Ze groeien namelijk erg langzaam maar de ouderdieren zullen wel regelmatig nieuwe eieren leggen.
Als je een algeneter wilt bij je sluierstaartgoudvis dan moet je een vis nemen die ook op die tempratuur gehouden kan worden. En dat zijn er niet veel eerste wat in me opkomt zijn Slakken. Maar wie weet zijn er nog Sub-tropische vissen die erbij kunnen.
Andere dieren bij de goudvissen kan wel heel goed. Een poelslak kan je goed combineren met een goudvis. Daarnaast zijn slakken goede algeneters en de “stofzuigers” van het aquarium.