Een extra versnelling Omdat deze Shimano groepsets 12-speed zijn betekent het dat er een extra versnelling is bijgekomen ten opzichte van de 11-speed groepen.
Een 12 speed cassette is zeer geschikt voor wanneer je naar het hooggebergte vertrekt. 12 speed cassettes komen voor bij racefietsen, mountainbikes en gravel bikes. Met een 12 speed cassette heb je een ongeëvenaard schakelbereik, waardoor geen enkele berg te steil voor je is.
Shifters. Ten opzichte van de 11 speed shifters zijn de 12 speed shifters een stukje soepeler. Er is geen harde klik meer, maar een soepele schakelbeweging met een verbeterde precisie.
Dit is het aantal kettingbladen op je cassette. Wanneer je cassette uit 10 kettingbladen bestaat, dan is het een 10-speed. Bestaat het uit 11 bladen, dan is het een 11-speed, enzovoorts.
Goed nieuws is dat 12-speed cassettes op de 11-speed cassettebody's passen, omgekeerd geldt dat niet. Je kan dus geen 11-speed cassette op een 12-speed body monteren.
De Sram NX Eagle 12-speed ketting bestaat uit 126 schakels. Voor elke fiets moet op de juiste manier worden bepaald hoe lang de ketting moet zijn. Na het op maat maken met een kettingpons, kun je de Sram NX ketting met de meegeleverde Powerlock-schakel monteren.
De cassette is dat ding met tandwielen op je achterwiel. Een 9 speed cassette heeft dus 9 tandwielen, ook wel kransjes genoemd. De cassette is gemonteerd op een freehub ookwel cassette body. De freehub zorgt ervoor dat je je benen stil kunt houden terwijl je achterwiel nog draait.
Re: Shifters 10-11 speed
Dus een 11-speed plaatsen op een 10-speed body/wiel kan niet. Maar 11 speed 10 keer laten schakelen zou denk ik wel moeten kunnen, alleen het gevaar is denk ik dat je er misschien overheen kan schakelen en je ketting tussen de tandwielen en het wiel komt.
Voor de meeste etappes kiezen de renners voor een cassette met 11-28 verhouding. Het kleinste tandwiel is daarbij 11 tanden groot en het grootste tandwiel heeft er 28. Tijdens zware bergritten kiezen sommige renners voor een lichter verzet, bijvoorbeeld 11-30.
De dunnere ketting (3/32) wordt ook wel 8-speed tot 11-speed genoemd en moet je niet gebruiken op alle fietsen zonder derailleur. De bekendste naafversnellingen zijn van Shimano, Sturmey Archer en SRAM. Doorgaans in 3-speed, 5-speed, 7-speed of 8-speed.
Ja dat kan. Kettingen van 8 tot en met 12 speed hebben dezelfde breedte rollen en passen dus op dezelfde bladen (bij een 1x setup in ieder geval). Je moet alleen wel de offset letten.
Shimano en SRAM gebruiken verschillende hendelontwerpen om te kunnen schakelen. Shimano gebruikt twee STI-shifters, waarmee je kunt op- en terugschakelen. SRAM doet het anders. Waar Shimano gebruik maakt van twee hendels, maakt SRAM gebruik van slechts één hendel, ookwel het DoubleTap-systeem genoemd.
Er zijn verschillende cassetteverhoudingen. Zo zijn er een 11/25 en een 12/25 voor de vlakke ritten. De 11/28 of 11/30 cassettes zijn geschikt voor heuvelachtige parcoursen en voor sommigen al in de bergen. Voor de meeste fietsers zijn echter de 11/32 en 11/34 cassettes het meest geschikt voor in het hooggebergte.
Het verschil tussen Deore en Deore XT is het materiaal wat gebruikt wordt en de duurzaamheid van het product. Deore XT is van beter materiaal gemaakt waardoor het langer meegaat. Sommigen zeggen dat XT langer meegaat dan XTR, terwijl XTR meer dan 2x zo duur is, en het niet eens zo heel veel scheelt in gewicht.
De cassettebody voor 9 en 10 speed is hetzelfde. Een specifieke 10-speed body kan geen 9-speed op. Op een 9-speed body kan wel 10-speed.
Na 7.500-8.000 km is de cassette dan op. Ik rij met een Campa Record groep maar gebruik Chorus cassetes met Record kettingen. Een Campa of TA Specialites groot voorblad gaat ca. 12.000 km mee.
Technische specificaties Shimano Ultegra HG701 Ketting 11 speed 116 schakels.
Het populairste versnellingssysteem voor fietsen is de naafversnelling. Deze versnelling is compleet verwerkt in de naaf van je achterwiel. Hierdoor is er bijna geen onderhoud nodig.
De 11/28 of 11/30 cassettes zijn geschikt voor heuvelachtige parcoursen en voor sommigen al in de bergen. Voor de meeste fietsers zijn echter de 11/32 en 11/34 cassettes het meest geschikt voor in het hooggebergte.
Met een 10 speed cassette heb je net wat meer schakelmogelijkheden. 10 speed cassettes zijn geschikt voor gravel bikes, mountainbikes en racefietsen. Dankzij de grote range aan schakelmogelijkheden, kun je op veel verschillende soorten terrein uit de voeten met een 10 speed cassette.
De scores van de vier beste kettingen liggen zeer dicht bij elkaar. De Abus Steel-O-chain 810 is de beste, op de voet gevolgd door een kettingslot van Cordo, de Abus Winner Chain en de Bumper Chain 31. Dat de nummers 1 en 2 het bijna even goed in de test doen, is niet vreemd: het zijn namelijk dezelfde kettingen.
Cassettes en kettingen zijn volledig uitwisselbaar zolang de cassette min of meer gelijke vertanding hebben. 105/ultegra/dura ace, sram kettingen en cassettes... allemaal uitwisselbaar.
Het slaat op het aantal tandjes die de kransjes van de cassette hebben. Bij de 11-32 heeft het kleinste kransje 11 tandjes en de grootste heeft er 32. En zo zijn er meerdere soorten. De hoeveelheid tandjes hebben te maken met hoe zwaar of licht je trapt.