Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de broodjes een beetje nat met wat water.Dit kunt u het beste doen door uw handen onder de kraan te houden, zodat de broodjes te nat worden.Bak de broodjes voor vijf minuten in de oven.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
De truc. De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Wil je langer genieten van zacht brood? Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Zachte broodjes kunnen bewaard worden op kamertemperatuur in een afgesloten plastic broodzak. Hierin blijven ze minimaal 3 a 4 dagen mals en vers. Daarna zal er iets van de malsheid verloren gaan. Voor het langer bewaren van zachte broodjes kunnen ze ook ingevroren worden.
Moet ik de bakplaat of het ovenrooster gebruiken? Of je in een recept gebruik maakt van de bakplaat of het ovenrooster hangt af van wat je maakt. Bakvormen plaats je op het rooster, zo kan de warme lucht goed aan alle kanten van de bakvorm komen. Koekjes en broodjes plaats je op een (met bakpapier beklede) bakplaat.
Warm serveren of bij later gebruik onder de grill opnieuw opwarmen. De broodjes kunt u het best op de dag van de bereiding eten, maar ingepakt in folie zijn ze 1-2 dagen houdbaar. De broodjes kunnen ook goed ingevroren worden.
Turks brood opwarmen
Moet jouw Turkse brood nog gebakken worden? Bak het dan ongeveer acht minuten in een voorverwarmd oven op 220 graden. Besprenkel het brood eventueel voor het bakken met een klein beetje water, zo wordt het nog krokanter in de oven.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Bij zachte broodjes is het voordeel dat je ze een dag van tevoren al kan klaarmaken. Je kan ze zelfs al beleggen en bewaren in de koelkast onder vershoudfolie. Ben je meer fan van harde broodjes? Maak dan de dag van tevoren al borden met verschillend beleg klaar.
Oude harde broodjes weer vers maken
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken.
Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Maar er bestaat ook een simpele truc om hard brood weer zacht te maken. Warm een oven op tot 200 graden.Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen.
Stop voorgebakken broodjes in de oven, tussen de 6-10 minuten op 220°C (bekijk de verpakking). Sneeën brood stop je in een broodrooster. Of verwarm opengesneden broodjes kort in een koekenpan, zoals bolletjes voor een broodje warm vlees.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en stop je pistolets voor maximaal vier minuten weer in de oven. Dan zijn ze normaal weer krokant. Let wel, zulke pistolets zullen uiteraard nooit hetzelfde smaken als van bij de bakker. Ze kunnen zo weleens wat droger worden.
Bewaar zachte broodjes niet in de koelkast. Daarin verouderen ze veel sneller en drogen de broodjes snel uit. weken in de vriezer bewaren.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.