Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Abrikozen bevatten veel vezels, wat de stoelgang ondersteunt en obstipatie tegengaat.
De schil van abrikoos is eetbaar, maar als je hem liever verwijdert kun je hem er met een scherp mesje gemakkelijk af trekken. Halveer de abrikoos door hem rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kun je de vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen.
Voedingswaarde portie Abrikoos,vers
De standaardwaarden voor abrikoos,vers worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie abrikoos,vers komt overeen met 45 gram.
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Zorgt voor een beter ontlasting
Niet alleen abrikozen, maar ook gedroogde pruimen zijn een goede keuze voor de behandeling van constipatie. Zo bevatten 8 stukjes gedroogde abrikozen maar liefst 4 gram vezels.
Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.
Dit doordat abrikozen veel kalium bevatten. In de zure abrikozen zit de hoogste hoeveelheid kalium. Vaak wordt geadviseerd om 4 tot 5 gedroogde abrikozen een nachtje te laten wellen in koud water en deze in de ochtend op nuchtere maag te eten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Ze kunnen worden gegeten zoals ze zijn of worden toegevoegd aan salades en andere gerechten om smaak en textuur toe te voegen. Gedroogde abrikozen bevatten veel vezels, weinig suiker en bevatten veel vitamines en voedingsstoffen.
Conclusie. Gedroogd fruit is heel gezond. Onbewerkte voeding is altijd gezonder en wil je dus onbewerkte gedroogde abrikozen? Ga dan voor 'ongezwavelde' abrikozen.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.
Hoe lang kun je Gedroogde abrikozen bewaren? De gedroogde abrikozen zijn vooral doordat ze gedroogd zijn langer houdbaar. Je kunt deze het beste op kamertemperatuur bewaren, deze zijn dan maximaal 6 tot 9 maanden houdbaar. In de vriezer kunnen de gedroogde abrikozen maximaal 3 maanden bewaard worden.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Abrikozen zijn op een koele plaats 1 tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze ongeveer 5 dagen bewaren, maar ze verliezen dan wel wat smaak en geur. De schil van een abrikoos is eetbaar.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.