Korstmossen zijn niet schadelijk voor de boom waar ze tegenaan groeien. Het zijn geen parasieten die de voedingsstoffen van bomen wegnemen, maar wel organismen die de boom als habitat gebruiken. Ze zijn dus onschuldig, maar dat wil niet zeggen dat je er niet vanaf wil.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Veel schaduw
De zijde van een boom die het minste zonlicht ontvangt, is de noordkant. De zon komt namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden weer onder in het westen. De noordkant van een boomstam krijgt dus nauwelijks zonlicht en is daarmee de ideale plek voor mos om te groeien.
Verwijder het mos met een boomreiniger
DCM Boomreiniger vormt een verstikkende coating op algen, mos, korstmos en hardnekkige mossen zoals levermos. Zo worden ze fysiek van de lucht afgesloten en sterven ze af. Je kan de boomreiniger gebruiken op sier- en fruitbomen, op verhardingen of tussen de planten.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Zwarte aanslag of atmosferische vervuiling zijn talloze minuscule roetdeeltjes die zich aan allerlei oppervlakken hechten. Deze organische vervuiling vormt een voedingsbodem voor algen en mossen.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Mossen zijn in de natuur nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie. Ze houden vocht en humus vast en zo ontstaat er in de natuur een goed microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen. Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen …
Bijna alle korstmossen zijn eetbaar, maar dit betekent niet dat ze voedzaam of zelfs smakelijk zijn; maar ze kunnen worden gegeten. Omdat het mos het hele jaar door gemakkelijk te vinden is, ook met name in de wintermaanden, is het een overlevingsvoedsel om weg te stoppen in je kennisbank.
Mossen vallen onder de planten, een korstmos niet. Het is namelijk een symbiosevorm tussen een schimmel en een fotosynthetisch organisme dat een bacterie of een alg is. De korstmossen worden dus niet tot landplanten gerekend maar tot de schimmels. Je kunt korstmossen op veel bijzondere plekken vinden.
Bestrijden van korstmos en verwijderen van groene aanslag
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Korstmossen meten onze luchtkwaliteit
Als de resten van korstmossen verrotten en op de grond vallen, zorgen ze ervoor dat andere planten kunnen groeien. Als bodembedekker vormen ze namelijk een bron van voedsel voor andere levende organismen. En dat is nog niet alles, ze zijn ook gunstig voor onze dieren.
De schimmeldraden van een korstmos beschermen de alg op hun beurt tegen uitdroging, bevriezing en tevens produceert de korstmos ascorbinezuur wat de fotosynthese in de alg stimuleert. Ook houdt een korstmos regen vast en algen hebben dit eveneens nodig voor de fotosynthese.
Naaldbomen Bomen en in het bijzonder naaldbomen hebben veel licht nodig. Daarom groeien ze in de richting van het licht. Op het noordelijk halfrond neigen de toppen van de bomen daarom naar het zuiden. Mos Mos groeit vooral in noordelijke richting.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Veel tuinbezitters hebben last van mos in hun gazon en willen dat graag weg hebben. Maar dat is niet altijd eenvoudig, want mos vormt soms een dikke laag. Regenwater blijft hangen in het mos waardoor het gras niet kan wortelen en verdroogt.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Je terras schoonmaken is essentieel, zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen. Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Het voorjaar is dé periode om het terras te reinigen.
Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken.
Tuintegels schoonmaken met groene zeep. Een van de meest gebruikte manieren is het reinigen met groene zeep. Goedkoop, omdat bijna iedereen groene zeep in huis heeft, en zeer effectief. Daarnaast is het ook nog een natuurlijk schoonmaakmiddel dat niet schadelijk is voor de bloemen en planten in je tuin.