Er zijn 21 landen die meerdere tijdzones beslaan. Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13). Rusland heeft de meeste opeenvolgende tijdzones, namelijk 11 (van UTC+2 tot en met UTC+12).
Rusland het land met de meeste tijdzones binnen haar eigen grenzen heeft, maar liefst 12. Het eiland waar het als eerste het nieuwe jaar wordt gevierd is Kiritimati of Kiribati, dat in het midden van de Stille Oceaan ligt.
Zo hebben Noord-Amerika, Afrika, Rusland en Australië hun grondgebied opgedeeld in verschillende tijdzones (de Amerikaanse oostkust loopt bijvoorbeeld drie uur voor op de westkust), maar China, India en Argentinië doen dat niet.
In China is het in onze wintertijd 7 uur later en in onze zomertijd 6 uur later. China passeert 5 tijdzones maar houdt slechts 1 tijdzone aan.
Tijdsverschil Hawaii
Het grootste tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland is 12 uur. Ga je tijdens onze zomertijd naar Hawaii dan is er 12 uur tijdsverschil met Nederland.
Kirgizië heeft de tijdzone UTC/GMT +6 uur. Het land doet niet aan Daylight Saving Time, dit wil zeggen dat het land geen zomertijd of wintertijd heeft zoals de Benelux dit heeft.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur. Duidelijk is te zien dat Kiribatie (boven) en Amerikaans-Samoa (onder) relatief dicht bij elkaar liggen.
Rusland is een immens groot land, wat betekent dat er 11 verschillende tijdzones zijn. Tijdens jouw treinreis zul je maximaal 7 verschillende tijdzones passeren. In Moskou is het tijdverschil met Nederland + 2 uur tijdens onze wintertijd. In de zomer is dat verschil +1 uur.
Beide landen hanteerden een tijdzone van GMT -11. Maar Samoa wilde meer handeldrijven met landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore. In 2011 besloot Samoa daarom over te stappen van GMT-11 naar GMT+13.
Rusland telt 11 tijdzones; van UTC+2 tot UTC+12. Dat is het grootste aantal opeenvolgende tijdzones ter wereld.
Uitzonderingen zijn de landen die geen zomertijd gebruiken: IJsland, Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Georgië en Turkije.
In landen die 1 tijdzone ten westen van ons liggen (zoals bijvoorbeeld Groot-Brittanie), is het 1 uur vroeger (-1 uur dus 7 uur). Naar het westen wordt het dus vroeger.
In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Vanuit een niet-actueel tijdstip wordt meestal gesproken van de dag daarop of daarna. De dag na morgen heet overmorgen, die dag daarna over-overmorgen of overovermorgen.
Omdat de aarde in 24 uur om haar as draait, zijn de meridianen het uitgangspunt voor het instellen van tijdzones. Zo wordt de aarde in 1884 als een sinaasappel in 24 partjes verdeeld, steeds met een uur tijdsverschil tussen de tijdzones. Al zien de tijdzones er in de praktijk een stuk chaotischer uit.
Tijdzone Florida
Het overgrote deel ligt in de Eastern Time Zone (zomertijd -4 en wintertijd -5) waardoor het daar altijd 6 uur vroeger is in vergelijking met Nederland. Het gebied helemaal in het noordwesten van Florida ligt in de tijdzone 'Central Time Zone'.
Turkije valt in tijdzone UTC +3. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Turkije? – Tijdens onze wintertijd is het in Turkije 2 uur later. – Tijdens onze zomertijd is het in Turkije 1 uur later.
Heel Zuid-Afrika ligt in de tijdszone GMT +2 / UTC +2. Er is in Zuid-Afrika nergens een tijdsverschil. GMT staat voor Greenwich Mean Time (soms ook Greenwich Meridian Time geheten). De naam is afgeleid van Greenwich, een wijk in Londen waar het Royal Greenwich Observatory (Koninklijk Greenwich Observatory) staat.
In de praktijk zijn de tijdzones geen strakke lijnen over de aarde. Door politieke en praktische redenen lopen de meridianen soms over landsgrenzen. Elke zone staat voor een uur en het 'startpunt', de nulmeridiaan, ligt in de het stadsdeel Greenwich in Londen. Voor Nederland gebruiken wij Greenwich Mean Time +1.
In Nederland hebben we de tijdzone +1 in de winter en +2 in de zomer. China is een immens groot land maar heeft wel dezelfde tijdzone. Het hele land valt namelijk onder +8 UTC. Dit betekent dat het in de zomer zes uur later is en in de winter zeven uur later in China.
De Oorsprong van het Russische Rijk
Terwijl het Rijk officieel begon met zijn bestaan in het jaar 1721 met de proclamatie van Peter de Grote, was Rusland al lang voor die tijd een imperium.
De totale oppervlakte is 9.809.155 km2. Dit betekent dat het 228x zo groot is als Nederland en na Rusland en Canada het derde grootste land ter wereld is.
De tijdzone 0 begint in Greenwich, een plaats in Engeland. Dat is internationaal zo afgesproken. Het is daar 1 uur vroeger dan in Nederland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later.
Waarom is de aarde in tijdzones ingedeeld? In 1876 kreeg de Canadees Sandford Fleming het idee voor de tijdzones toen hij te laat kwam voor zijn trein. In die tijd bepaalde elke regio zelf zijn tijd – met grote verwarring tot gevolg. De oplossing van Fleming was de aarde in te delen in 24 tijdzones.
Australië is in te delen in drie verschillende tijdzones.