Capellini is de dunste pasta van dit type met een diameter van minder dan 1 mm. Ze worden ook engelenhaar genoemd. Deze pasta komt uit Italië, is gemaakt van de beste griesmeel van durumtarwe, maar zonder eieren.
300 verschillende pastavormen.
Bij al die pasta vormen draait het uiteindelijk maar om één ding: hoe hecht de saus zich aan de pasta. Holle pasta vormen zoals bijvoorbeeld penne, paccheri of conchiglie zijn bedoeld voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta vormen meestal voor dunne sauzen gebruikt worden.
Spaghetti is een pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg. Elke pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg wordt pasta genoemd. Er zijn meer dan 700 verschillende pasta vormen die allemaal onder de productcategorie 'pasta' vallen. Spaghetti is dus ook pasta.
Pasta is niet alleen door de vele vormen verschillend van elkaar: ook in de ingrediënten die in het deeg gebruikt worden zit veel verschil. Hierdoor is de kleur en smaak van de pasta ook verschillend per pastasoort. We zetten de verschillen voor je op een rijtje. De meest gebruikte tarwesoort in pasta is durum tarwe.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Pasta met ei recept
De eierpasta maakt je gerecht wel iets smeuïger en het is aan te raden om er iets minder van te koken. De eieren in het deeg zorgen er immers voor dat je wat sneller vol zit. Zoals al aangegeven: er zijn enkele standaard regels voor de keuze van een pastavorm bij je gerecht.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Bucatini wordt soms ook wel perciatelli genoemd. De naam komt van een paar Italiaanse woorden. De eerste: buco, wat gat betekent.
Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc. Het vervelende is dat er geen algemene regel geldt voor de dikte van spaghetti. Elke producten kan dus een andere dikte hanteren bij een verschillend nummer.
Platte spaghetti noemen we daarom ook wel linguine. De pasta is niet helemaal plat waardoor het een ovaalachtige vorm heeft. Door de vorm is het lastiger om deze soort vers te maken dan andere lintvormige pasta's. Deze pastavorm is erg populair zowel in Italië als in Nederland.
Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Spaghetti. SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken. Spaghetti is heerlijk 'alla Marinara', met zeevruchten in een tomatensaus.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum. Maar hoe zit het qua calorieën? Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer.
Maar hoe krijg je de saus dan zo romig… Zonder room? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het kookvocht van de pasta. De eieren zorgen voor binding van de saus.
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen. Recentelijk is er ook pasta van spelt, evenals meergranen- en glutenvrije varianten.