Na het aanbrengen van de grondlagen kun je de trap aflakken. Ook van de laklaag kun je het beste meerdere lagen aanbrengen. Zo weet je zeker dat de verf niet te snel van de trap slijt. Twee verflagen is hierbij vaak voldoende.
De pas geverfde treden kun je voorlopig alleen op sokken belopen. Als de verf uitgehard is (na een week), kun je ook met schoenen de trap op.
Voor het schilderen van een trap moet je ongeveer een bedrag rekenen van € 50 tot € 250 dit is natuurlijk afhankelijk van de grote van je trap maar ook van de producten die je gaat gebruiken. Uiteindelijk is het schilderen van een trap 1 tot 2 dagen werk.
Over het algemeen is de vuistregel dat je 1 m2 verf per traptrede nodig hebt voor bij jou in huis. Dit is niet alleen zo voor een open trap, maar ook voor een gesloten trap. Wanneer je ook de stootboorden wilt verven is het handig om uit te gaan van 2 m2 verf per traptrede.
Hoeveel verflagen moet ik aanbrengen? Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Traplak, Parketlak en andere slijtvaste verf zijn na deze tijd pas 'op hun best'. Voor lakken is dit meestal 7 - 14 dagen. Voor afschrobbare muurverf zoals muurverf schrobklasse 1 geldt ook dat deze na de volledig belastbare tijd pas schrobvast zijn.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Het hangt er van af in welke staat de trap verkeerd. Moet de trap helemaal kaal worden geschuurd of is de ondergrond goed genoeg om er nog een keer overheen te schilderen? Wanneer de trap helemaal kaal geschuurd moet worden kies je voor korrel 80 – korrel 100.
We adviseren watergedragen verf voor de trap, deze wordt ook keihard, stink niet en is beter voor het milieu. Kies als beste verf voor de trap een A-merk zoals Sigma, Sikkens of Wijzonol. Dit zijn namelijk professionele merken die garant staan voor de beste bescherming tegen krassen en beschadigingen.
Wij adviseren bij het kiezen van verf voor de trap om een watergedragen verf te nemen. Dit type verf stinkt niet, wordt keihard nadat de laag volledig droog is en is ook beter voor het milieu. Kies voor kwaliteit door te kiezen voor de merken Sikkens, Sigma of Wijzonol.
Opschuren van intacte verflagen doet u best met schuurpapier van een gemiddelde korrel (120 bijvoorbeeld). Bij echt slecht schilderwerk of een heel oneffen ondergrond kan u gerust schuren met grof schuurpapier (korrel 80 of 60) tot alle lagen verf afgeschuurd zijn.
Structuurroller: in combinatie met structuurverf dé roller voor het creëren van mooie structuren. Ideaal voor het aanbrengen van structuur op bijvoorbeeld je muren. Ook voor gangen en trappen kan een structuurroller uitkomst bieden.
De beste volgorde is om eerst de trapbomen te schilderen. Daarna de zijkanten van de trap en als laatste de traptreden. Werk netjes, vlot en gebruik voldoende verf. Verwijder na het schilderen de tape als de verf nog nat is.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Als u niet lang genoeg wacht, ontstaan er problemen met de doordroging van de eerste laag. Als u dus te snel een tweede verflaag aanbrengt kan de verf gaan rimpelen. Dit is natuurlijk geen mooi gezicht waardoor u dan dus ook weer opnieuw kunt beginnen. Daarnaast is het handig om de laag even met een spons te matteren.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Als je twee lagen verf wil aanbrengen, wacht dan tot de eerste laag volledig droog is voor je begint met de tweede laag. Als je een verflaag overschildert die nog vochtig is, krijg je namelijk strepen. Daarom is het ook best om je muur in een keer te schilderen.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout. Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen. Zet bij veel schuurwerk een masker op. Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig.