Als u de behandeling en de adviezen goed opvolgt, dan verdwijnen de schurftmijten. De jeuk kan nog wel blijven, nog tot 14 dagen na de behandeling. Soms verergert de jeuk zelfs even. De jeuk, plekjes, gangetjes of wondjes zullen na 2 tot 6 weken weggaan.
Ongeveer 3 tot 14 dagen (soms langer) na de behandeling bent u klachtenvrij en zijn de huidafwijkingen genezen. Controle na behandeling is niet nodig, tenzij de jeuk langer dan 3-4 weken aanhoudt of de huiduitslag zich uitbreidt. Ongeveer 24 uur na de behandeling bent u niet meer besmettelijk.
Medicatie. In sommige gevallen schrijft de huisarts ivermectine voor bij schurft, bijvoorbeeld als de schurft niet weggaat, als je allergisch bent voor de crème of als je een huidziekte hebt.
Sommige mensen kunnen het idee hebben dat de schurftmijt resistent kunnen worden voor de crème en/of tablet. Zeker als ze na meerdere keren behandelen nog steeds last hebben van jeuk.
Persisterende jeukklachten na scabiës
Na een effectieve behandeling kan de patiënt blijven klagen over jeuk. Hierbij speelt de allergische reactie die weken tot maanden kan aanhouden een rol. Dit wordt post-scabiës-jeuk of, als er huidafwijkingen bij worden gezien 'persistent insect bite' genoemd.
Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Iemand kan vaker schurft krijgen. Sommige mensen kunnen een ergere vorm van schurft krijgen, bijvoorbeeld mensen met een minder goede gezondheid. Er is geen inenting en er zijn geen medicijnen om niet besmet te raken met schurft.
Houdt u er wel rekening mee dat de jeuk na behandeling nog enkele weken kan aanhouden voordat alle klachten geheel verdwenen zijn. Er mogen geen nieuwe bultjes ontstaan en de jeuk mag niet toenemen, dit kan passen bij een nieuwe schurft infectie.
De matras en het kussen hoeven niet te worden schoongemaakt. Doe overdag geen hoes om de matras en het kussen tot voor het slapen gaan. Dekens moeten 48 tot 72 uur buiten worden gehangen voordat ze weer kunnen worden gebruikt. De behandeling met permetrine- crème hoeft maar 1 keer te worden uitgevoerd.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan.
Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed.
U kunt niet immuun worden voor de ziekte dat wil zeggen dat u het meerdere keren kunt krijgen. Bij een volgende besmetting treden de ziektever- schijnselen al na een paar dagen op. De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
Schurft jeukt, voornamelijk 's avonds en 's nachts. De jeuk is het ergst op de billen, polsen en in de plooien tussen de vingers. Door het krabben ontstaan er letsels (zie afbeelding onder), die soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere huidaandoeningen zoals eczeem.
Tien minuten bij minimaal 60°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Heb je huisgenoten? Die kunnen het beste ook al hun kleding en beddengoed op hoge temperatuur wassen om de schurft te bestrijden. Schurft in je bankstel komt ook vaak voor. Haal de hoezen van de bank en was ze mee.
Ze graven gangetjes in je huid graven en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.
De volgende dingen wassen op 60°C, minimaal 10 minuten: o Schoon beddengoed o Kledingpakket voor 3 dagen o Pyjama o Handdoek • Het schone pakket apart leggen (bijv. in een zak) • Houd schoon strikt gescheiden van 'vuil'. Verwerk schoon wasgoed bij huidafwijkingen op de handen met plastic wegwerphandschoenen.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Permetrine kan bij blootstelling voor lange tijd giftig zijn voor het zenuwstelsel (neurotoxisch), vooral bij jonge kinderen. Dit medicijn brengt schade toe aan alle soorten insecten en dieren die in het water leven, zoals vissen.
Maak je bed op met propere lakens en de kussenslopen. Deze behandeling is een preventieve behandeling, maar je blijft best alert voor tekenen van jeuk tot 6 weken na het insmeren van de zalf. Bij jeuk consulteer je best je arts.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.