Wie op vakantie gaat naar Frankrijk kan maar beter zijn strakke Speedo meenemen. Waarom? Fransen vinden hygiëne extra belangrijk en willen niet dat je jouw short eerst gebruikt als korte broek en vervolgens als zwembroek. Wat toch al snel gebeurt met een zwemshort en minder snel met een strakke zwemboxer.
In Frankrijk is het gebruikelijk dat er op veel openbare zwembaden, stranden en andere openbare plaatsen waar gezwommen wordt, een strakke zwembroek verplicht is. Dit is vaak omdat een strakke zwembroek als hygiënischer wordt beschouwd, zoals we eerder al vermeldden.
Waarom? De reden die meestal wordt gegeven is hygiëne, omdat wijde zwembroeken eruit zien als normale kleding en kunnen worden gedragen voor andere activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld stoffig worden en zo maak je het zwembad vies.
De zwembroek in Frankrijk
Zo is het dragen van een loszittende of lange zwembroek voor jongens en mannen vaak niet toegestaan. Een strakke zwemboxer of zwemslip is dan verplicht. Op sommige campings mag je wel een lange zwembroek dragen, maar is het verboden om een boxershort onder je zwembroek te dragen.
Maar waarom moest het per se strenger? “Voor de veiligheid en voor de hygiëne”, zegt Sofie Loy van Plopsa. “Zo'n losse short kan blijven haperen in de zwembadattracties. En ook op het vlak van hygiëne zijn er toch wat problemen.
De strakke en korte zwembroek zit op heuphoogte en sluit nauw aan op het lichaam. De korte pijpbenadering geeft de zwembroek zijn onmiskenbare look. Net als zwembroeken zijn ook zwembroeken ideaal als je van zwemmen houdt, omdat ze de waterweerstand verminderen.
Maar de gloriedagen zijn voorbij: tal van Belgische zwembaden hebben ze al verbannen, en sinds deze zomer doet Plopsa dat ook in de Plopsaqua-zwembaden in De Panne en Landen-Hannuit. Alleen aansluitende zwembroeken in lycra zijn nog toegelaten. Losse shorts, kort of lang, zijn verboden.
Wie op vakantie gaat naar Frankrijk kan maar beter zijn strakke Speedo meenemen. Waarom? Fransen vinden hygiëne extra belangrijk en willen niet dat je jouw short eerst gebruikt als korte broek en vervolgens als zwembroek. Wat toch al snel gebeurt met een zwemshort en minder snel met een strakke zwemboxer.
Jammers zijn zwembroeken tot een de knie.
Het pak moet overal goed aansluiten. Een pak met hoge compressie zit strak over het hele lichaam. Een kneeskin heeft 1 tot 3 cm ruimte bij het optrekken van de schouderband tussen schouder en de band. Een pak met gemiddelde, lage of geen compressie moet aansluitend zitten zonder dat er grote spanning op de stof staat.
WAAROM SPEEDO? Speedo is synoniem met zwemkleding. Geen merk is bekender onder sportzwemmers, maar Speedo is niet alleen voor Olympische sporters. De chloorbestendige, kleurechte stoffen zijn geschikt voor een dagje aan het strand, maar ook voor een inspannende workout in het zwembad.
Aangezien een zwemshort over het algemeen over een mesh stoffen binnenbroekje beschikt, adviseren wij om onder je zwemshort een strakke zwembroek of een ondershort (ondergoed voor watersporters) te dragen. Mesh stof (wat ook wel echt wordt gezien als een netje) kan namelijk gaan jeuken of irriteren.
Geen onderbroek maar een strakke zwemslip
Veel jongens kiezen er dan ook voor om een strakke zwemslip onder hun zwembroek te dragen. Zo heb je hetzelfde gevoel als met een onderbroek, maar veel hygiënischer. Zo komt er veel minder vuil in het water en worden je onderbroeken ook niet minder.
Verplicht in de auto in Frankrijk
U moet een gevarendriehoek meenemen in de auto.
Een goede zwembroek is gemaakt van een waterafstotend materiaal, heeft een pasvorm die bij het lichaam past en verkleurt niet snel. Daarnaast heeft een goede zwembroek een binnenbroekje die alles goed op zijn plek houdt.
Vooral in Frankrijk en Italië komt het heel vaak voor dat het verplicht is om een “strakke zwembroek” te dragen. Met strak worden aansluitende zwembroeken bedoeld zoals zwemboxers en zwemslips. Deze strenge regels komen over het algemeen voor bij de (camping)zwembaden.
Voor de heren: een aansluitende zwembroek tot boven de knie, exclusief ontworpen om te zwemmen (geen boxershorten en/of ondergoed). 2. Voor de dames: een badpak of bikini.
Plopsaland De Panne hanteert voortaan andere kledingvoorschriften in waterparadijs Plopsaqua. Tot nu toe mochten bezoekers van het Vlaamse Plopsa-zwembad vrijwel alle soorten badkleding dragen. Sinds 1 juni gelden strengere regels. Zo zijn reguliere zwembroeken voor mannen in de ban gedaan.
In Malta en Turkije mag je, op enkele plekken na, niet topless verschijnen. In Italië daarentegen mag je wél topless zonnen, maar niet lopen of zwemmen.
De tickets online al besteld, mijn zoon en man hebben een nette zwembroek maar bij aankomst werd ons gezegd dat het verplicht was voor mijn zoon en man om een strak zwembroekje te dragen! Dat kon daar gekocht worden voor €30,00.
Om die reden zit er in de zwemshorts meestal een kleiner broekje van mesh stof, maar dit 'netje' kan nog wel eens gaan jeuken of irriteren. Voor meer ondersteuning en tegen jeuk en irritatie kan je dus een onderbroek onder je zwembroek dragen.
Het antwoord is: Natuurlijk! Zwemmen met menstruatie ondergoed is zeker mogelijk en kan een goede optie zijn voor mensen die liever geen tampons of menstruatiecups gebruiken tijdens het zwemmen.
Er zijn verschillende redenen waarom de onderbroek is uitgevonden. De eerste herenonderbroek zorgde voor meer steun en draagcomfort, maar gaf tegelijkertijd ook wat privacy. De onderbroek was ook handig als beschermlaag. Omdat bovenkleding ruw aanvoelde, moest onderkleding de huid bedekken.