Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.
Bovengistende bieren
Een aantal voorbeelden van bovengistende biersoorten: Tarwebier, Witbier, Trappistenbier, Kloosterbier / Abdijbier, Bruin, Ale, Stout / Porter.
De meeste bieren worden gemaakt met bovengisting, waarbij tarwepap (de wort) wordt verwarmd tot 15 tot 25 graden. De gist blijft op die gistende pap drijven, vandaar de naam 'bovengisting' of 'hoge gisting'. Ondergisting vindt plaats bij lagere temperaturen, tussen de 4 en 12 graden.
Witbier is een bier van hoge gisting dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. Het wordt niet gefilterd, waardoor het bier enigszins troebel blijft. Het depot bevat gist en dat kan worden gedronken. Witbieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5%-6%.
Bij lage gisting verzamelt de gist zich op de bodem van de gistingsketel, terwijl de gist bij hoge gisting op het brouwsel blijft drijven. Ook wordt er bij hoge gisting gebrouwen bij een hogere temperatuur dan bij lage gisting, waardoor er een andere smaak ontstaat.
Tot de ondergistende bieren rekenen we: Pilsener, Dortmunder, Münchener, Weens, Lager, Oud bruin, Bockbier, Märzen. Bockbier kan zowel ondergistend als bovengistend zijn. Van de hierbovengenoemde biersoorten worden ook varianten met een zeer laag alcoholgehalte of zelfs zonder alcohol op de markt gebracht.
De hoofdgisting duurt zo'n 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Ondergistend bier is bier waarbij de gist tijdens de gisting naar de bodem zakt. Al in de 11e eeuw waren er brouwers in Europa die af en toe ondergistend bier brouwden. Mede door de uitvinding van de koelkast werd ondergistend bier pas in het midden van de 19e eeuw populair.
Schwarzbier komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van Duitsland. Het is een donker ondergistend bier. De smaak wordt bepaald door geroosterde moutsmaken in combinatie met een verfijnde hopbitterheid. Schwarzbier is zoet, maar iets wat dunner en wat cleaner dan bijvoorbeeld een Münchener Dunkles.
Bovengisting of hoge gisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier, waarbij de gist (Saccharomyces cerevisiae) boven op het wort blijft drijven. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C, al naargelang de biersoort.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
Bintang Pilsener bestellen | ah.nl.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Nadat Alfa al een prachtige award won als 'Country Winner' is het bier Alfa Edel Pils nu uitgeroepen tot het beste pils ter wereld tijdens de World Beer Awards 2021.
Brouwerij Weihenstephaner oftewel de Bayerische Staatsbrauerei is een kloosterbrouwerij in Freising, in de buurt van München. Dit is de oudste bierbrouwerij ter wereld. In 725 werd een Benedictijner abdij gesticht die sinds 1040 wordt gebruikt als bierbrouwerij.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen.
Reclame en marketing zijn belangrijk voor Heineken, en het bedrijf is er goed in: de beroemde slogan 'Heerlijk, helder Heineken' dateert uit de jaren vijftig. Varianten erop worden nog altijd gebruikt. Vooral na de dood van Freddy Heineken is het bedrijf grote overnames in het buitenland gaan doen.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Het bekendste voorbeeld van Lager bier in Nederland is pils. Maar er zijn ook andere lagers op de markt die sinds de speciaalbierrevolutie weer meer worden gebrouwen. Voorbeelden van andere lagers dan pils zijn Vienna Lager, Helles, India Pale Lager, (sommige) bockbieren, Märzen en Schwarzbier.
Qua actieve tijd ben je met het brouwen zelf zes uren bezig. Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten.