Als je regelmatig last hebt van buikpijn of diarree, is het zinvol om niet alleen op parasieten te testen, maar ook op je darmmicrobioom. Dit kan worden gedaan via een gecombineerde test, zoals de Darmmicrobioom ontlastingtest of de Darmmicrobioom Premium zelftest.
Bij een Triple Feces Test moet drie dagen achtereen een monster van de ontlasting worden verzameld in buisjes. Twee van de drie buisjes zijn voorzien van een fixerend middel, waardoor de parasieten niet afsterven en in een laboratorium met microscopisch onderzoek gevonden kunnen worden.
De kans op besmetting met een parasiet is klein. Als je toch besmet raakt kan dit leiden tot buikpijn, diarree, oedeem, jeuk, koorts, chronische spierpijn, vermoeidheid en griepachtige verschijnselen. Bij een vermoedelijke besmetting moet de huisarts geraadpleegd worden.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en eencellige parasieten, zoals amoeben. Artsen schrijven het meestal voor bij infecties van het maagdarmkanaal met diarree. Deze kunnen zijn veroorzaakt door: infecties met amoeben (amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties);
Vaak is alleen zekerheid te verkrijgen door het aantonen van de parasiet in bloed, feces, urine of beenmerg. Deze parasitologische diagnostiek vereist een zekere mate van expertise en moet meestal in een laboratorium uitgevoerd worden.
Wat door veel mensen met een parasitaire belasting herkent wordt is de wisselende stoelgang. Ze hebben vaak meerdere dagen achter elkaar goede ontlasting waarna schijnbaar uit het niets ze met hoge aandrang naar het toilet moeten waar de ontlasting ongevormd en brijig in het toilet komt.
Darmparasieten worden overgedragen door contact ontlasting. Echter, lang niet iedereen raakt besmet. Omdat de meeste parasieten buiten het lichaam langere tijd kunnen overleven, is een goede hygiëne belangrijk. In de eerste plaats moeten de handen worden gewassen na toiletgebruik.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Diarree veroorzaakt door deze verwekkers is meestal over binnen een week. Parasitaire infecties komen minder vaak voor.
Parasieten behoren tot het dierenrijk. Ze komen voor als wormen, eencelligen of geleedpotigen. Om te overleven en te vermenigvuldigen, hebben ze steeds een gastheer nodig. Deze gastheer kan schade ondervinden en ziek worden van de parasiet en zijn bijproducten.
Ontlasting bevat bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn. Ook kan er sprake zijn van andere afwijkingen die bij u klachten veroorzaken. Door ontlastingsonderzoek weten u en uw huisarts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.
Een deel van de patiënten heeft helemaal geen klachten terwijl anderen (milde) diarree krijgen. Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting.
Als de darmflora verstoord is, kan dit verschillende klachten geven. Denk hierbij aan: winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie/obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand. De bacteriën zorgen ervoor dat er een mooie slijmlaag op de darmwand ligt die een barrière vormt tussen bacteriën en de darmwand.
Een infectie met een parasiet
Er zijn huidparasieten die kunnen zorgen voor sterke jeuk. Bijvoorbeeld schurftmijt. Maar ook infecties met een parasiet uit de tropen zorgen voor jeuk. Dat zijn bijvoorbeeld worminfecties van de darmen.
Als de ontlasting te veel water bevat, is die dun of brijachtig. Is de ontlasting te hard, dan heeft die te lang in de darmen gezeten en is er te veel water uitgehaald.
Lintwormen bestaan uit een lint van witte stukjes.Soms ziet u de witte stukjes in uw poep, ondergoed of beddengoed.De stukjes zijn wit, plat, rechthoekig en 1 tot 2 cm lang. Ga altijd naar de huisarts als u zulke witte stukjes ziet.
De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen.