Zwembad onderhouden zonder pomp? De allerkleinste (opblaas)zwembaden hebben helaas geen aansluiting om een filterpomp aan te kunnen sluiten. Zonder behulp van een filterpomp kun je het water maar een beperkt aantal dagen schoon houden.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Qua gezond- en veiligheid kun je gerust drie dagen wachten met verversen, daarna is het verstandig om de boel te verschonen. Stilstaand en opgewarmd water is namelijk een trekpleister voor algenvorming. En dat wil je niet. Het groenige zwembadwater kan namelijk huid- en oogirritaties én maagklachten veroorzaken.
Wanneer er geen aansluiting aanwezig is, is het aan te raden om geen chloor te gebruiken. Een filterpomp zorgt er normaal gesproken voor dat het chloor wordt verdund. Zonder dit te gebruiken wordt het chloor in uw opzetzwembad te gedoseerd.
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten.
Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden. Ideaal dus.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Om te berekenen hoeveel chloor je juist moet toevoegen, moet je enkel het totale volume van je zwembad weten. Daarna is het heel eenvoudig: reken op ongeveer 0,013 gram chloor per honderd liter. De formule wordt dan: het volume van je zwembad / 100 x 0,013.
Zonder gebruik van een filterpomp wordt het water al snel troebel. Vuil hoopt zich op, het aantal bacteriën stijgt en algen hebben vrije baan om te groeien. Denk maar aan een vissenkom. Hetzelfde kan gebeuren in jouw zwembad.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Water waarin u onderhoudsmiddelen (zoals reinigers, chloor en pH-verhogers of -verlagers) gestopt heeft, is wel schadelijk voor uw tuin. Dit houdt in dat u het water uit uw opzet- of opblaasbare zwembad niet zomaar in de tuin mag laten wegstromen en dus niet kan (of mag) gebruiken om de planten mee te bewateren.
Kunt u chloor eigenlijk ook in kleinere zwembaden gebruiken, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembad? Op deze pagina beantwoorden we die vraag. Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, chloor kan aan alle zwembaden toegevoegd worden. Sterker nog, we raden u zelfs aan om dit altijd te gebruiken.
Zwem niet in lauw, stilstaand water; zeker niet als daar ook ratten leven of als er dode dieren drijven (eenden, vissen). Laat ook de hond niet in dit water zwemmen. Probeer te vermijden dat je oppervlaktewater binnenkrijgt. Drink het nooit, ook niet als het er schoon uitziet.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Gebruik nooit grondwater voor het vullen van je zwembad!
Het pH, Alcaliteit en chloorgehalte zijn belangrijke waardes in het zwembadwater. Zorg dat deze altijd stabiel zijn. In kraanwater zitten geen of in ieder geval zeer weinig stoffen die het zwembadwater aan tasten.
Je kunt water met chloor en pH-middelen het beste afvoeren via het riool. Maak gebruik van de tips hierboven – gebruik een tuinslang, zwembadslang of een dompelpomp om het water af te voeren. De afvoer van deze hulpmiddelen leg je dan bij een rioolopening, een afvoer in je tuin of zelfs via een toilet of douche.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
Waarom heb je een filterpomp nodig? Het water in een zwembad is stilstaand water.Hier kunnen snel algen en bacteriën in komen. Daarom is het belangrijk om het water in beweging te houden met een filterpomp.
Tijdens de regen kan de zwembadpomp gewoon blijven draaien, dat is geen enkel probleem. Ook kan de pomp gewoon in de regen staan. Maak je gebruik van een transformator, zorg dan wel dat deze altijd droog staat.
Voor het schoonmaken van je opblaas zwembad komt een tuinslang goed van pas, een emmer met water en groene zeep. Je pakt je tuinslang, sluit deze aan op de kraan en spuit de ondergrond en zijkanten van het zwembad goed schoon. Dit om die vettige laag te verwijderen.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
De ideale chloorwaarde voor het zwembad
Idealiter is de chloorwaarde tussen 1 en 1.5 ppm. Tijdens het zwemseizoen is het aan te raden om deze waardes 2 x per week te controleren.
Zo is het verstandig om een filterpomp aan te schaffen, zodat het water rondgepompt en gefilterd wordt. Hierdoor wordt al het vuil direct verwijderd, want in stilstaand water gedijen algen, bacteriën en schimmels het best.
Over het algemeen hoef je slechts één keer per jaar het zwembad water te verversen wanneer je het algemene onderhoud ook goed bijhoudt.