Een poes krijgt haar eerste krolsheid vanaf ongeveer 7 maanden. Vanaf dat moment is de poes vruchtbaar. Elke drie weken zal de poes opnieuw krols worden.
Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols. Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo'n negen weken bevallen van een nestje. Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Katten worden voor het eerst seksueel actief tussen de vierde en twaalfde maand. Vanaf deze leeftijd is de kat geslachtsrijp. Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst.
Kat krijgt last van overgewicht
Zo zeggen ze dat het in de natuur nooit voorkomt dat poesjes eerder dan 16 weken op eigen voeten staan. Na gemiddeld zeven weken hoeft een kitten in principe geen melk meer te drinken bij de moeder.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
Na een succesvolle dekking zal de poes gaan liggen rollen en zich gaan wassen onder de staart. Daarna zullen zowel de poes als de kater gaan rusten tot de krolsheid weer opkomt en er weer een paring zal plaatsvinden. Dit kan wel een paar dagen zo doorgaan, tot de kater niet meer zoveel interesse toont in de poes.
Tijdens de eerste twee weken van haar zwangerschap is er nog niet veel te zien. Soms worden de tepels roze en is de kat iets aanhankelijker. De weken daarna eet en slaapt ze meer dan normaal. Haar buikje wordt al iets ronder.
De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Het gemiddelde aantal kittens per nest is 4-6. Een kat kan gemiddeld 3 nestjes per jaar krijgen en dus wel 18 kittens per jaar.
Vanaf 5 maanden leeftijd is een kat vruchtbaar en kan hij of zij zich voortplanten. Dat is meestal niet gewenst. Om te voorkomen dat uw kat een nestje krijgt of een andere kat kan dekken is castratie de beste oplossing.
Als je een nestje kittens wilt fokken zul je dus eerst bij jezelf ten rade moeten gaan of je plek hebt voor de kittens. Het gemiddeld aantal kittens dat een zwangere poes krijgt ligt tussen de drie en de zes kittens en de meeste mensen zullen zelf geen zes kittens in huis willen houden.
Een poes kan van verschillende katers tegelijk zwanger zijn. Feit! De kittens zien er daarom soms ook totaal verschillend uit. Tijdens de krolsheid zijn poezen erg gewillig om gedekt te worden, de meeste poezen zullen zich dan ook door de eerste de beste kater laten dekken en meestal zelfs door meerdere katers.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Zelf kun je ook onderzoeken of de kat zwanger is door aan de onderkant van de buik van de kat (wanneer deze staat) te voelen. Alleen dit kan echter pijnlijk zijn voor de kat zelf en wanneer iemand te veel druk uitoefent zelf tot schade leiden aan de kittens, dus dit is niet aan te raden voor iemand die niet ervaren is.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
De gemiddelde krolsheid duurt 7-9 dagen en deze krolsheid treedt elke 2-4 weken op. Als een poes gedekt is zonder dat ze drachtig is geworden, is de periode tussen twee krolsheden langer (7 weken). Als poezen een nestje hebben gehad, kunnen ze soms al 1 week na de geboorte weer opnieuw vruchtbaar zijn en gedekt worden.
Daglicht, ventilatie en verwarming. De poes blijft gemiddeld 3 – 5 dagen bij de kater. Uit deze ruimte mag geen ontsnapping mogelijkheid zijn. Indien u de kater van uw keuze heeft gevonden, ga met de dekkater eigenaar goede afspraken maken, zodat u beiden niet voor verrassingen komt te staan.
Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur volledig over. In de 9 weken dat de poes drachtig is, mag zij geen krolsheid vertonen.
Castraties en sterilisaties worden routinematig uitgevoerd. Er is weinig kans op complicaties en waarschijnlijk mag uw kat een paar uur na de operatie alweer mee naar huis. Wel is het belangrijk om uw kat thuis direct warm te houden en tijd te geven om te herstellen.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed. Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10 - 14 dagen weer krols worden.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.