Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces.
Nog meer dan katoen is Lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Het materiaal lyocell kenmerkt zich door de mooi subtiele, zijde-achtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid), is erg sterk en absorbeert water zelfs beter dan katoen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Lyocell, een natuurlijk materiaal met lage kreukweerstand
Lyocell is een stof die op het eerste gezicht aan katoen doet denken, maar in tegenstelling tot deze stof goed tegen kreukels kan.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren. Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
De stof is luchtig en ventileert goed, zodat je lichaam koel blijft. Het voelt zo zacht als zijde en is daarom prettig voor je huid. Lyocell is sterk water-absorberend, dus het absorbeert zweet ook goed.
2 Lyocell. Lyocell, ook wel Tencel genaamd, is een kunstmatige vezel gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast.
Lyocell voelt hetzelfde aan en valt hetzelfde als viscose en staat bekend om zijn duurzaamheid en stevigheid. Daarnaast zijn de productietechnieken voor Lyocell ecologisch verantwoord. Lyocell krimpt vrijwel niet, heeft een goed vocht absorberend vermogen en kreuk werende kwaliteiten.
Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel. Viscose heeft de nare gewoonte om snel te kreuken en je kan deze stof dan ook gewoon strijken.
De voordelen op een rijtje:
Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.
Bij najaar / winter stoffen kun je denken aan Punta di Roma stof, tricot stof en viscose stof. Deze stoffen zijn ideaal voor kouder weer en zorgt er voor dat je warm blijft.
Was lyocell altijd op een fijnwasprogramma (bijvoorbeeld wolwas), zet de temperatuur op maximaal 30 graden en gebruik een lage centrifugestand. Gebruik bovendien een wasmiddel voor de fijne was. Wil je lyocell kleding met de hand wassen? Maak dan een sopje van koud water en een beetje fijnwasmiddel.
Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose ofwel rayon terwijl het ook via het nat spinproces gesponnen wordt. De stof wordt vaak gebruikt voor overhemden, colberts en soepel vallende jurken.
Voor de productie van Lyocell is een specifieke technologie nodig, wat waardoor het productieproces vrij duur is. Daarom is Lyocell uiteindelijk duurder voor kopers, in vergelijking met traditionele vezels zoals katoen.
Doordat lyocell aardig tegen kreuken kan, hoef je na het drogen in de wasdroger bijna niet met een strijkijzer aan de slag. Het liefst gebruik je een kledingstomer om kledingstukken van lyocell te 'strijken'. Heb je deze niet? Maak dan gebruik van een stoomstrijkijzer boven de kleding (niet direct erop).
Tencel® is een merknaam van het materiaal lyocell. Dat is het enige verschil tussen de twee termen. Met Tencel en lyocell wordt dus gewoon hetzelfde materiaal bedoeld. Lyocell/Tencel is een natuurlijke kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen.
De stof is een mengsel van lyocell met katoen en een beetje elastaan, waardoor het niet zijdeachtig maar juist heel dik, stevig en rekbaar is. Het is een grote bonus dat het nauwelijks kreukt en de stof lijkt voorlopig behoorlijk kleurvast.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Lyocell heeft een hele hoop voordelen, wat deze kwaliteit super geschikt maakt om onder te liggen. - Door de goede ventilatie is deze kwaliteit warm in de winter en koel in de zomer.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Maar het allergrootste nadeel is dat synthetische materialen zweetgeur vasthouden en snel gaan stinken. Dat komt doordat zweet niet alleen bestaat uit water, maar ook uit een olie-achtige substantie. Vochtafstotende materialen kunnen deze substantie niet afstoten of absorberen, waardoor die in de stof doordringt.