Een onbewolkte voorjaarsdag is de ideale dag voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen.
Zonnepanelen wekken in de zomermaanden (mei, juni, juli) de meeste stroom op, want dan zijn de meeste zonuren en is de zonnestraling sterker. Een koele, maar zonnige dag is het meest ideaal.
Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.
De beste maanden voor zonnepanelen zijn april, mei en augustus. Deze maanden kennen de meeste zonuren, wat perfect is voor de zonnepaneelopbrengst.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Rond het middaguur staat de zon op haar hoogste punt waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de zon op het warmste moment van de dag. Zonnepanelen op het (zuid)oosten en (zuid)westen werken ook prima! Ze wekken alleen zo'n 10 tot 20% minder stroom op.
Als we kijken naar de KNMI-records, dan zien we dat er op een wolkenloze zomerdag in Nederland gemiddeld zo'n 7 uur zonlicht is. Dit betekent dat er per jaar gemiddeld zo'n 1500 zonuren zijn. Deze zonnestraling is voldoende om zonnepanelen in Nederland rendabel te maken.
De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden. Toch doen de regen en sneeuw iets goed voor je zonnepanelen. De opbrengst mag dan lager zijn, de panelen leveren nog steeds hun werk.
Dit is de beste maand voor zonnepanelen
Daarnaast scoort de maand vaak beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperatuur in mei lager ligt. De maand mei is dus de beste maand voor zonnepanelen, omdat de balans tussen zonuren, instraling en temperatuur dan het gunstigst is.
Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is (zie ook: werking zonnepaneel). Ook bij bewolking produceren ze zonnestroom, al is dat minder dan bij direct zonlicht. Zelfs in de winter!
Tijdens regen leveren de zonnepanelen over het algemeen geen energie op. Het is belangrijk dat er geen plassen regenwater op de zonnepanelen blijven staan. Daarom worden de zonnepanelen altijd met een hellingshoek van rond de 35 graden geplaatst. Regenwater stroomt dan altijd goed weg.
Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh. Op een zonnige dag wordt daarom ongeveer 3 keer zo veel zonne-energie geoogst dan gemiddeld over het jaar.
Ja, zonnepanelen wekken ook energie op tijdens bewolkte dagen. Hoewel de opbrengst lager is dan op zonnige dagen, zetten ze zelfs bij (lichte) bewolking zonlicht om in stroom.
Zonne-energie is een belangrijk onderdeel van de toekomst. Steeds meer huishoudens laten zonnepanelen plaatsen. Vanaf 2023 zijn er een aantal dingen veranderd omtrent het gebruik van zonnepanelen, maar ondanks deze veranderingen blijven zonnepanelen ook in 2023 nog steeds een goede investering.
De meeste mensen plaatsen 10 zonnepanelen op hun dak. Hiermee is de opbrengst per jaar ongeveer 3.400 kWh. Dat is gelijk aan het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.
Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op je energierekening. Met 10 zonnepanelen van 365 Wp bespaar je nog meer, want daarmee wek je in het eerste jaar 3103 kWh op. Tel uit je winst. *Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel x 0,85.
Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.
Wanneer één paneel dus 352 kWh per jaar zonne-energie omzet naar stroom (88% van 400 wattpiek), heb je voor 6000 kWh nodig: 6000/352 = 17.04 zonnepanelen. Let op, om er zeker van te zijn dat je 6000 kilowattuur opwekt, heb je dus wel 18 zonnepanelen nodig.
Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op. Met 15 zonnepanelen kan je een elektrische auto van Amsterdam naar Maastricht laten rijden. Of 30 keer de wasmachine of vaatwasser laten draaien, of 60 uur stofzuigen. Tijdens een zonnige winterdag kan de opbrengst ook ineens pieken.
Om een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh te kunnen dekken met eigen opgewekte zonne-energie, heb je 10 zonnepanelen nodig. Dit is een schatting, het aantal zonnepanelen kan per situatie verschillen. Dit is afhankelijk van eventuele schaduwwerking en de oriëntatie van je dak.
Koeling zonnepanelen
Onder de zonnepanelen wordt een ruimte vrijgelaten, waardoor geforceerd lucht wordt geblazen die de panelen koelt. De koeling van zonnepanelen met lucht is bijzonder, zegt Sarine Driehuis van DK: “Normaal gesproken vindt dergelijke koeling met water plaats.