Er bestaan ook geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in je wagen moet meenemen. Moet je hond vast in de auto? Dat is dus niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Zorg ervoor dat je niet gehinderd wordt door je harige passagier en dat je altijd de controle over het stuur behoudt.
Er zijn in Nederland geen specifieke regels voor honden in de auto. In principe mogen honden dus gewoon in de auto, maar het is wel belangrijk om u te beseffen dat u alsnog een boete kunt krijgen als er door toedoen van de hond een gevaarlijke situatie ontstaat. Hoe hoog deze boete is hangt af van de situatie.
Laat uw hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto. Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Een gewone bench is niet veilig . Ze zijn vrij prijzig en passen niet in iedere auto . Veilig alternatief is dan op de achterbank , tuigje en dat bevestigen met een hulpstuk aan de auto gordel ..
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en lijkt de hond nog oké? Bel dan in eerste instantie met de politie 0900 - 8844 aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldnummer 144.
Er zijn verschillende hulpmiddelen om het tafereel 'hond vervoeren in de auto' een stuk makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale riem verlengstukjes voor om het tuigje van je hond. Kies voor een tuigje dat goed sluit en stevig in elkaar zit. Klik het verlengstukje niet aan de halsband van je maatje.
Een honden autogordel, ook wel de hondengordel of veiligheidsgordel genoemd, is niks anders dan een autogordel voor je hond, dat je vast maakt aan het hondentuigje of de hondenhalsband. Vervolgens klik je hem vast in de gordelhouder en je hond zit vast én veilig in jouw auto.
Plaats een transportkooi achterin de wagen of in de koffer (er bestaan ook hekjes om tussen de stoelen te plaatsen) of bevestig hem met een harnas aan een speciale veiligheidsgordel voor dieren. De hond mag in geen geval loslopen in de cabine of vooraan in de wagen zitten. Het gaat om zijn én jouw veiligheid!
In Duitsland gelden de volgende voorschriften: Als een hond in de auto vervoerd wordt, is er voor de achterbank een speciale hondengordel nodig. De hond mag ook in een reiskennel of achter een rek vervoerd worden.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
En honden die zwaarder zijn dan twintig kilo of honden met een schofthoogte boven de 40 centimeter moeten aan de lijn en je moet (officieel) een muilkorf bij hebben. Dit geldt ook voor 'vechtershonden'. Zij zijn welkom, indien de honden een muilkorf hebben, aangelijnd zijn en niet langer dan vier weken in het land.
De Franse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een huisdier in de auto. U kunt daarom het beste uitgaan van onze eigen wetgeving. Volgens artikel 5 Wegenverkeerswet mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
Zijn er hondenrassen verboden in Spanje? In Spanje gelden strenge regels voor het hebben van bepaalde hondenrassen. Dit geldt vor de Pitbull Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu en de Akita Inu.
De hond moet net genoeg ruimte te hebben om fatsoenlijk te kunnen zitten en liggen. Het wordt aangeraden om de autogordel aan een tuig vast te klikken en niet aan een halsband. Een halsband kan je huisdier verwonden en kan gemakkelijker losschieten.
Uren flink in de auto zitten kan je puppy nu misschien wel, toch moet hij er af en toe eens uit. Stop voldoende onderweg. Laat je hond om de 2 à 3 uur kort even uit zodat hij de pootjes kan strekken, even drinken en zijn plasje kan doen. Veel honden worden al snel wagenziek.