Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Zonder behandeling word je snel ernstig ziek.Je kunt binnen weken of maanden overlijden. Chronische leukemie ontwikkelt zich veel langzamer. Ook is niet altijd meteen een behandeling nodig, soms pas na jaren zoals bij CLL of HCL.
Zoals eerder aangegeven is CLL een chronische ziekte, waar met normale medicijnen geen genezing kan worden gebracht. Wel is het zo dat mensen vaak vele jaren tot zelfs tientallen jaren met CLL kunnen leven. Zelfs een normaal leven kunnen leiden.
Zonder behandeling word je snel ernstig ziek.Je kunt binnen weken of maanden overlijden. De bekendste vormen van acute leukemie zijn Acute lymfatische leukemie en Acute myeloïde leukemie.
snel blauwe plekken (door tekort aan bloedplaatjes)infecties die terugkeren of niet goed genezen (door tekort aan gezonde witte bloedcellen)koorts. periodes van hevig nachtzweten.
Via het bloed kunnen kankercellen makkelijk op andere plaatsen in het lichaam komen. Wanneer de uitzaaiingen op grote afstand van de oorspronkelijke tumor ontstaan, heet dat uitzaaiingen op afstand. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Leukemie is een kwaadaardige aandoening waarbij bloedcellen zich ongeremd vermenigvuldigen in beenmerg en bloed. Een andere naam voor leukemie is bloedkanker.
Waarom iemand acute leukemie krijgt, is vaak niet te zeggen. De oorzaak zijn meerdere fouten (mutaties) in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze mutaties ontstaan spontaan. Wel neemt de kans op deze mutaties toe door bestraling of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
De drie meest voorkomende vormen van bloedkanker zijn leukemie, lymfoom & multipel myeloom (ook wel bekend als Ziekte van Kahler). Mensen met bloedkanker melden zich vaak bij hun arts met symptomen als bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties en vermoeidheid.
Leukemie bestaat uit kankercellen met verschillende genetische en fysiologische eigenschappen die binnen de tumor een rangorde hebben. Bovenaan de pikorde staan in veel tumoren kankercelen met stamceleigenschappen, zogenoemde kankerstamcellen.
Bij chemotherapie gaan ook gezonde cellen dood. Om weer voldoende gezonde stamcellen te krijgen en eventueel achtergebleven leukemiecellen te doden, kan je een stamceltransplantatie ondergaan. Er worden dan via een infuus gezonde stamcellen (van een donor) in de bloedbaan geplaatst.
Acute myeloïde leukemie is zelden erfelijk. Wel bestaan er zeldzame erfelijke afwijkingen waardoor de kans op acute leukemie in een familie toeneemt. Maar de meeste gevallen van AML ontstaan tijdens het leven. Kanker is niet besmettelijk.
Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg te veel witte bloedcellen maakt. Deze witte bloedcellen rijpen bovendien niet goed uit. Hierdoor kunnen ze het lichaam niet goed meer beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het gevolg is dat de weerstand van het lichaam afneemt.
Voordat patiënten met leukemie een stamceltransplantatie ondergaan, worden zij eerst behandeld met chemotherapie en radiotherapie. Als deze niet of niet meer voldoende werken, zal de behandelend arts het voorstel tot stamceltransplantatie kunnen doen.
Wanneer u darmkanker, borstkanker, longkanker of huidkanker heeft (gehad), dan bestaat de kans dat u uitzaaiingen in de lever krijgt. Ongeveer de helft van de patiënten met dikkedarmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen.
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Maar de overlevingskansen verschillen sterk per soort kanker. Zo hebben patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker goede overlevingskansen (rond de 90%). Maar voor bijvoorbeeld patiënten met long- of alvleesklierkanker is de 5-jaarsoverleving veel slechter: voor longkanker 25% en bij alvleesklierkanker maar 5%.
Naarmate de ziekte voortschrijdt en de normale bloedaanmaak in het beenmerg steeds meer verstoord raakt, kunnen symptomen ontstaan als vermoeidheid, bloedarmoede, een verhoogde bloedingsneiging en een verhoogd kans op infecties. Daarnaast ontstaan er vergrote lymfeklieren, een vergrote lever en/of milt.
Van sommige typen kanker geneest bijna iedereen.Van andere typen vrijwel niemand. Maar ook dan is er niets met zekerheid te zeggen, omdat een bepaald type kanker zich bij de ene persoon heel anders ontwikkelt dan bij de andere. Belangrijk voor de kans op genezing is vooral het stadium waarin de tumor verkeert.
Bij kinderen is leukemie meestal goed te genezen als je er op tijd bij bent. Bij volwassenen is de prognose vaak minder gunstig.