Een mallet finger (ook wel baseball finger of hamervinger genoemd) kan ontstaan door een directe klap op de top van een uitgestrekte vinger. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het vangen van een bal of het ophalen van een sok. Hierdoor scheurt de strekpees van het vingerkootje van de top van de vinger af.
Het duurt ongeveer 3 maanden tot u uw vinger weer volledig kan belasten. Een spalk is de meest voorkomende behandeling van een mallet vinger (zonder avulsiefractuur). Ook als de mallet vinger al langer bestaat (tot 1 jaar na het ontstaan van de mallet) kan goede spalktherapie nog tot een goed resultaat leiden.
Behandeling. Er wordt een spalk om de vinger geplaatst waarbij het laatste kootje zoveel mogelijk in overstrekking staat. In deze stand krijgt het peesje wat kapot is gegaan de kans om weer aan elkaar te groeien. Het is erg belangrijk dat u de spalk niet zelf af doet.
Een Mallet Finger ontstaat doordat u de gestrekte vinger stoot. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opmaken van een bed of wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van de vinger terecht komt. Door dit ongeluk scheurt de strekpees los van de aanhechting aan het bot van het laatste vingerkootje.
Aanbrengen spalk
bewogen. Fixeer de spalk aan de vinger met behulp van de pleister. Zorg bij zo nodig wisselen van de spalk dat de eindfalanx niet buigt, dit kan worden voorkomen door de vingertop met lichte druk op de tafel te laten rusten en het gewicht recht te houden.
De spalk zorgt ervoor dat het eindgewricht in een licht overstrekte stand staat zodat de peesuiteinden van de strekpees weer aan elkaar groeien door verlittekening. Deze spalk moet u gedurende zes tot acht weken dragen. U mag de vinger in deze periode beslist niet buigen in het eindgewricht.
De spalk dient 6-8 weken gedragen te worden. Het belangrijkste hierbij is dat het topje niet gebogen wordt. De overige gewrichtjes en vingers kunt u wel gewoon bewegen. De vinger staat in gestrekte stand in de spalk, zodat de uiteinden van de pees bij elkaar komen te liggen en kunnen genezen.
Wat merk ik bij een triggervinger
Het is moeilijk om uw vinger te buigen en strekken. Buigen doet pijn of voelt vervelend. Met kracht kunt u de vinger nog wel een stukje verder krijgen. Daardoor gaat het buigen of strekken vaak in schokken.
Een swanneck kan ontstaan door een aantal oorzaken: Een langdurig bestaande, niet behandelde malletvinger, een letsel van het voorste deel van het gewrichtskapsel (de volaire plaat) van het PIP-gewricht en een verkorting van de kleine handspieren (intrinsic tightness). Vooral bij reuma kan een swanneck ontstaan.
Een Boutonnière-deformiteit ontstaat na een letsel van de pees die het middelste vingerkootje strekt. Dit stukje van de pees wordt de centrale slip genoemd. De letterlijke vertaling van Boutonnière-deformiteit is 'knoopsgatmisvorming'.
Wanneer u last krijgt van een triggerfinger in de duim is de vingerspalk ook inzetbaar als duimspalk. De triggerfinger duimspalk is gemakkelijk te dragen en om te doen. Draag de triggerfinger duimspalk niet te vaak, anders krijgen de spieren geen kans om op eigen gang te herstellen.
Oorzaak: Bij de “contractuur van Dupuytren” trekken de vingers krom door het verkorten en verdikken van een bindweefselstreng tussen de peesscheden en de huid van de vingers. Deze aandoening treedt het meest op bij de pink en ringvinger maar de andere vingers kunnen ook aangedaan zijn.
Na de lokale verdoving maakt de handspecialist een kleine snede in de handpalm, zoekt de peesschede op en snijdt deze in. Op die manier wordt de pees vrij gelegd zodat buigpezen weer ruimte krijgen zich vrij te bewegen. Na de ingreep krijgt u een drukverband. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Pak de vingertop op en verpak deze in steriel gaas. Doe er een plastic zakje omheen en doe dit zakje dan in een plastic zak met water en ijs. Zorg dat het weefsel nooit direct in contact met het ijs komt.
Als dit stukje bot (dat vastzit aan de strekpees) niet op de goede plek blijft zitten, opereren we u om het stukje bot en uw pees op zijn plek te krijgen. Dit doen we op de operatiekamer. Dit doen wij met behulp van pinnen. Deze pinnen verwijderen we meestal na zes weken.
Nabehandeling. Bij een conservatieve behandeling gaat uw duim 3-4 weken in het gips of krijgt u een brace. Na een operatie krijgt u een vast gips gedurende 2 weken, gevolgd door een afneembare handschoenspalk voor 4 weken. Nadat het gips om uw onderarm verwijderd is, krijgt u dus een afneembare spalk.
De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Wel is er een genetische factor. Dit wil zeggen dat als een persoon de ziekte van Dupuytren heeft, er meer kans is dat een familielid ook deze aandoening krijgt, dan wanneer de aandoening niet in de familie voorkomt.
Oorzaak. De oorzaak van een triggerfinger is niet altijd duidelijk. De aandoening ontstaat soms na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Wel komt de aandoening vaker voor bij patiënten met reuma, jicht en suikerziekte, en ligt hier zeker een oorzakelijke relatie.
Een triggerfinger komt zeer regelmatig voor. U bent dus absoluut niet de enige die hier last van heeft. Een triggerfinger, ook wel snapping finger of hokkende vinger genoemd, is een knappend en pijnlijk gevoel in de vinger en zorgt ervoor dat de vinger niet goed kan strekken of buigen.
Mallet is het Engelse woord voor hamer. Een mallet finger, ook wel hamervinger genoemd, is een aandoening van een vinger waarbij het vingertopje in buigstand blijft staan en niet meer gestrekt kan worden. Een afgescheurde pees is de oorzaak van het niet meer kunnen strekken van de vinger.
Operatieve behandeling:
De arts maakt een kleine snede (van 1,5 cm) om het eerste bandje van de peesschede (de pulley) door te snijden. Dit geeft ruimte in de peesschedetunnel. De buigpees kan er dan weer vloeiend doorheen glijden. De operatie duurt ongeveer 15 minuten.
Omdat de ziekte van Dupuytren altijd terug komt, is het mogelijk dat u meerdere keren in uw leven behandeld moet worden. De Triggerfinger, ook wel tenosynovitis stenosans of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt.
Heel soms kan de triggervinger terugkomen. Ook is er een heel kleine kans op beschadiging van de gevoelszenuw van de geopereerde vinger. Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.
In het kort. Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim.
U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood. U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.