Je kunt de slobber van Pavo eventueel ook met koud water klaarmaken, maar dan zal het iets minder slijmerig zijn en de verwenfactor voor je paard is iets minder. Verder maakt het geen verschil!
Hoe vaak je slobber geeft, hangt dus een beetje af van de manier waarop je het gebruikt. Dat kan variëren van één keer per dag tot zo af en toe.
Slobber-Mash het beste nat (aangeroerd met water) voeren: één deel Slobber-Mash op één deel (lauw) water. Ongeveer 15 minuten laten inweken. Zo is het gemakkelijk opneembaar en dus ook ideaal voor (oude) paarden met missende kiezen.
Slobber bestaat voornamelijk uit tarwezemelen, welke verrijkt zijn met bijvoorbeeld plantaardige oliën, lijnzaad en diverse ontsloten granen zoals haver. Stuk voor stuk ingrediënten die makkelijk verteren en de darmflora en darmwerking van je paard extra ondersteunen.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Sobere Slobber
Snijd het hooi en gras in hele kleine stukjes, tot dat je mini stukjes van +- 0,5 cm hebt, voeg hier ongeveer 3 handjes luzerne bij en maak het tot een slobber met warm water. Tadaaa klaar! Deze slobber is heel sober en prima geschikt voor suikergevoelige paarden.
Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Luzerne staat bij veel paardeneigenaren bekend als een waardevolle bron van voedingsstoffen. Het is een zeer veelzijdig voermiddel voor paarden en pony's, wat in diverse rantsoenen aangeraden wordt. Luzerne is een vlinderbloemige plant die rijk is aan eiwitten.
- Van zemelen maak je een soort slobber. Je maakt ze dus goed nat (koud of lauw water doet er niet toe), liever te nat dan te droog. Daarna meng je er krachtvoer onder voor de smaak.
Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben. Blijf daarnaast voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht) voeren en houd de conditie in de gaten.
Ik voer al jaren een zemelen/gerst/spelt/bietenpulp mengsel en doe alles in één bak en doe daar dan een klein emmertje water bij. Ik laat het minimaal 2 uurtjes weken en dan voer ik het.
Paardenmuesli is een vorm van paardenvoer die bestaat uit verschillende soorten granen en peulvruchten. De granen en peulvruchten in muesli's worden langzaam gekookt, wat de voeding veel beter verteerbaar maakt.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Een veel voorkomende acute aandoening is een darmafsluiting door een vetgezwel of een verstopping. Daarnaast zijn er ook een aantal chronische aandoeningen, zoals PPID, lichte bloedarmoede, gebitsproblemen, pees- en gewrichtsschade en tumoren. Sommige van deze aandoeningen veroorzaken ook nog eens hoefbevangenheid.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt. Zet de volgende dosering meteen weer klaar na inname. - Of overgiet de zaadjes met 250 ml water en breng het langzaam aan de kook.
Gebruik. Orale toediening: verdund toedienen in minstens 5 maal zoveel water. Paarden: 4 à 5 eetlepels per dag, pony's: 2 à 3 eetlepels per dag. Uitwendig: spoelen of deppen met één deel appelazijn op 1 à 2 delen water, laten opdrogen.
Het lage suikergehalte zorgt er ook voor dat bietenpulp geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals paarden met insulineresistentie, hoefbevangenheid, equine metabool syndroom (EMS) of PPID (ziekte van Cushing). Verder bevat bietenpulp pectine, wat helpt om de maag tegen maagzuur te beschermen.
Normale bietenpulp moet ongeveer 12 uur weken voordat het gevoerd kan worden, maar het moet ook binnen 24 uur gevoerd worden, aangezien bacteriën en schimmels anders de kans krijgen zich te ontwikkelen.
De behoefte aan ijzer voor een pony is ca. 350 - 500 mg per dag en voor een paard 480 - 800 mg per dag. Bij een hoeveelheid van meer dan 500 mg ijzer per kg droge stof gras/hooi dienen maatregelen genomen te worden.
Een stuk gezonder dan havermout
Haverzemelen zijn supergezond: vergeleken met gewone havermout bevatten ze minder calorieën en meer eiwitten en voedingsvezels. Bovendien bevorderen ze een vlotte stoelgang en hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.