Conclusie. Elektrisch fietsen is een matig fysieke inspanning en is beter voor je conditie dan niet bewegen. In vergelijking met gewoon fietsen verbrand je echter minder calorieën en bouw je minder snel conditie op. Op een gewone fiets lever je een grotere inspanning op hetzelfde traject.
Fietsen op gewoon tempo is matig intensieve inspanning. Ook e-biken valt onder matig intensieve inspanning. Maar als je dezelfde route aflegt per e-bike doe je minder dan op een gewone fiets.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën.Dat is aanzienlijk meer dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar de supermarkt te fietsen, kan je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Per 100 wattuur kun je gemiddeld 12-25 km met trapondersteuning fietsen. Met een 400 Wh accu kan je dus, afhankelijk van het systeem, het gebruik en de omstandigheden, ongeveer tussen de 50 en 100 kilometer fietsen. Met een grotere 500 Wh accu is dat gemiddeld tussen de 60 en 125 km.
Naast griep voorkom je met flink wat beweging ook diabetes type 2. Je bloedsuikerspiegel daalt namelijk al als je een paar dagen in de week fietst. Een fietstocht met de e-bike is de perfecte manier om calorieën te verbranden én om je gezondheid op peil te houden.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Met fietsen train je een hele reeks spieren. Verre van de algemeen aanvaarde ideeën is het inderdaad het hele lichaam dat werkt. Armen, benen, buikspieren, houding, het hele lichaam is betrokken bij het vooruitkomen en het bewaren van het evenwicht. Als zodanig is het rijden op een elektrische fiets een complete sport.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Van fietsen word je fitter
Fietsen is goed voor je conditie: regelmatig een kwartier fietsen (4 à 5 keer per week) verbetert de conditie van een ongetrainde fietser al met 13%. Het houdt bovendien niet alleen je hart gezond, maar is ook een goed middel in de strijd tegen diabetes.
“25 km per week fietsen is al voldoende om een positief effect op de gezondheid en calorieverbruik te hebben, dat is dus maar 2 keer 2,5 km per dag en de verplaatsing in de stad is meestal dat”, aldus VUB-professor Bas de Geus. Hij liet gedurende 1 jaar ongetrainde gezonde mannen en vrouwen naar het werk fietsen.
Tussen een elektrische fiets en een e-bike zit vaak één groot verschil: de gashendel. Een elektrische fiets heeft geen gashendel en stopt met de elektrische aandrijving op het moment dat jij ophoudt met trappen. Een e-bike heeft wél een gashendel waardoor de fiets ook rijdt als je zelf niet trapt.
E-bikes kunnen behoorlijk verschillen in gewicht: een elektrische racefiets kan bijvoorbeeld slechts 17 kg wegen, waar een elektrische transportfiets soms in totaal wel 29 kg zwaar kan zijn. Het gewicht van uw fiets is op verschillende manieren belangrijk.
Sportartsen schatten dat een gemiddelde belasting op een e-bike ongeveer 200 calorieën per uur is. Terwijl dat op een gewone fiets al snel 500 calorieën per uur is. Met joggen verbrandt men al snel twee tot drie keer meer, afhankelijk van het tempo.
Maar ben je 80 kilo en heb je een uitdaging door een flinke heuvel die je op moet, dan zal je een stuk meer calorieën verbranden op een e-bike. Als je onderweg bent op je elektrische fiets en je hebt een flinke tocht voor de boeg, zal je ongeveer tussen de 200 en 300 calorieën per uur verbranden.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën, wat aanzienlijk meer is dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk slechts twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar je werk te fietsen, kun je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Met fietsen verbrand je meer vet door op een rustig tempo te fietsen. Het beste is om een tempo aan te houden wat gemakkelijk vol te houden is zonder dat je buiten adem raakt. Met een uur fietsen kan je dan al ongeveer 60 calorieën verbranden.
Tijdens het fietsen train je vooral je bil- en beenspieren. Fiets je regelmatig in een hoog tempo, dan zie je dit beslist terug in de bilspieren, bovenbenen en kuiten.
Is fietsen goed voor je buikspieren en onderrug? Ook de spieren in de onderrug en je buik worden getraind tijdens het fietsen. Deze spiergroepen samen vormen je zogenaamde core, ook wel je rompspieren genoemd. De core heeft tijdens het fietsen vooral een ondersteunende en stabiliserende functie.
Tip 1: Blijf ook naast de fiets in beweging
Dan is het aan te raden om wel te blijven bewegen naast de fiets. Niet bewegen werkt meestal averechts. Wissel houdingen af en beweeg voldoende. Fietsen is bovendien goed en gezond voor je rug.
Bewegingswetenschapper Paul Laursen vertelt: 'Onze studie toonde aan dat wanneer goed getrainde fietsers gedurende drie tot zes weken twee intervalsessies per week doen, hun VO2 max, piekvermogen en duurvermogen met twee tot vier procent verbeteren. ' Je kunt dus binnen een maand al verbetering van je conditie zien.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Daarnaast zorgt regelmatig fietsen ervoor dat je hart in ruststand gezonder is. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Door elke dag een halfuur te fietsen kom je dus al aan de beweging die je nodig hebt.