Hoe herken je de 4e naamval?

De accusatief of vierde naamval gebruik je voor het lijdend voorwerp in een zin. De controlevraag bij de accusatief is: wie of wat + gezegde + onderwerp? De accusatief wordt ook gebruikt voor tijdsaanduidingen zonder voorzetsel, en na het voorzetsel über + bepaald tijdsbestek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op examenoverzicht.nl

Hoe herken je 4e naamval?

'Der Akkusativ' is de vierde naamval in het Duits. Deze naamval wordt gebruikt voor het lijdend voorwerp . Je kan weten wat het lijdend voorwerp door de vraag “Wie/wat + gezegde + onderwerp?” te stellen. Het antwoord is dan het lijdend voorwerp!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Hoe weet je of het de 1e 3e of 4e naamval is?

Is je woord het onderwerp van de zin?Dan is het de 1e naamval de je nodig hebt. Voor bezit gebruik je de 2e naamval. Voor meewerkend voorwerp en lijdend voorwerp gebruik dus de 3e en respectievelijk 4e naamval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bijlesaanhuis.nl

Welke woorden 4e naamval?

Je gebruikt de vierde naamval na een van de volgende voorzetsels:
  • bis (tot)
  • durch (door)
  • für (voor)
  • gegen (tegen)
  • ohne (zonder)
  • um (om)
  • entlang (langs)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Hoe werkt de 4e naamval?

4. De vierde naamval: Accusatief - lijdend voorwerp. De vierde naamval (accusatief) gebruik je voor het lijdend voorwerp: wie/wat + gezegde + onderwerp. We passen het direct toe in de vierde zin: Tina besucht den Pinguin oft im Zoo.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.bijleshuis.nl

1ste EN 4de NAAMVAL DUITS - uitleg door docent

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de vierde naamval?

De vierde naamval (accusatief)

De vierde naamval wordt gebruikt voor lijdende voorwerpen. Ook wordt deze naamval gebruikt: Altijd na de voorzetsels bis, durch, entlang, für, gegen, ohne, um. Soms na de voorzetsels an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wiktionary.org

Hoe herken je 3e naamval?

De derde naamval

Ook wordt het gebruikt na bepaalde vaste voorzetsels , namelijk: aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, entgegen, außer en gegenüber.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Is auf 3e of 4e naamval?

auf en über (in de betekenis 'over'): vrijwel altijd 4e naamval. alle andere voorzetsels uit deze categorie: 3e naamval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nubeterduits.nl

Hoe weet je of een woord mannelijk of vrouwelijk is in het Duits?

Der, die en das zijn Duitse lidwoorden die gekoppeld zijn aan een geslacht. Ieder zelfstandig naamwoord heeft in Duitsland namelijk een eigen geslacht. Bij mannelijke woorden is het lidwoord der, bij vrouwelijke woorden die en bij onzijdige woorden das. De meeste Duitse woorden zijn vrouwelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op examenoverzicht.nl

Hoe vind je Dativ?

De Dativ drukt meestal het meewerkend voorwerp uit. Je vindt hem door 'aan wie' of 'voor wie' te vragen. In een zin staat de Dativ bijna altijd voor de Akkusativ, behalve als het lijdend voorwerp een persoonlijk voornaamwoord is, dan staat de Akkusativ eerst en daarna de Dativ.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wezoozacademy.be

Hoe herken je 2e naamval Duits?

2e naamval

Waar in het Nederlands van de, van het, van deze, van sommige, van mijn, enz. staat, gebruik je in het Duits een tweede naamval. In het Duits verdwijnt dan het woordje von en komt de naamval die daar speciaal voor is: de tweede naamval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op duits.de

Wat is de 3e naamval?

3. de derde naamval of datief, voor de functie van meewerkend voorwerp, ondervindend voorwerp of belanghebbend voorwerp of na bepaalde voorzetsels; 4. de vierde naamval of accusatief, voor de functie van lijdend voorwerp of na bepaalde voorzetsels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Hoe vind je de 1e naamval Duits?

Begin met de persoonsvorm: dat is het werkwoord dat vóóraan komt te staan wanneer je de zin vragend maakt. Met behulp van de persoonsvorm kun je het onderwerp vinden, dat is de 1e naamval. Voorbeeld: Ich gebe dem Hund meiner Mutter einen Ball.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mevrouwduits.nl

Hoeveel naamvallen heeft de Nederlandse taal?

Traditioneel worden voor het (historische) Nederlands vier naamvallen onderscheiden: de eerste naamval (of: nominatief) is de onderwerpsvorm; de tweede naamval (of: genitief) kan meestal m.b.v. het voorzetsel van worden omschreven (bijvoorbeeld het Wapen der Infanterie); de derde naamval (of: datief) wordt gebruikt als ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Wat is de 7 2 regel?

Als er geen sprake is van een tijdstip, je ergens bevinden of iets dat in beweging is of zich verplaatst dan kun je de 7/2 regel toepassen. Deze regelt stelt dat auf en über altijd de vierde naamval krijgen en de rest van de voorzetsels de derde naamval.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op euroglot.nl

Welke naamval is Akkusativ?

Akkusativ is de vierde naamval. Je gebruikt het voor het lijdend voorwerp. Heb je bijvoorbeeld weer de zin 'Hij geeft zijn jas aan het meisje', dan ga je vervoegen: hij geeft, dus hij is het onderwerp (nominativ).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op debijlesstudent.nl

Welke naamval IS Fragen?

Na het werkwoord 'fragen' (hier in de persoonsvorm 'fragt') staat het lidwoord in de 4e naamval (dus niet 'der' maar 'den'). bv. In diesem Restaurant gibt es keinen Alkohol. In combinatie met 'es gibt' of 'es gab' (hier 'gibt es') staat het woord in de 4e naamval (dus niet 'kein' maar 'keinen').

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maken.wikiwijs.nl

Heeft de Nederlandse taal naamvallen?

Naamvallen zijn de verschillende vormen die woorden aannemen, afhankelijk van hun functie in de zin. Naamvallen komen voor bij zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden, lidwoorden, telwoorden en voornaamwoorden. In het hedendaagse Nederlands zijn de meeste naamvalsonderscheidingen verdwenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe vind je de genitief?

De genitief van lidwoorden en zelfstandige naamwoorden kan in het Nederlands als volgt worden weergegeven: mannelijk/onzijdig enkelvoud: des man(ne)s, eens/enes man(ne)s; des heren. vrouwelijk enkelvoud: der vrouw, ener vrouw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Welke naamval na Es gibt?

Achter 'es gibt' komt een akkusativ, terwijl achter 'es ist' een nominativ komt te staan. 'Gibt' is een werkwoord met een vaste naamval. Het gebruikt altijd de akkusativ bij het volgende woord!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Hoeveel naamvallen heeft Latijn?

Het klassiek Latijn kent zes naamvallen. Een naamval is een middel waarmee de grammaticale functie van een naamwoord of voornaamwoord in het grotere verband van de zin wordt aangegeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Populaire vragen