Geografische verspreiding. Tanden van megalodon worden bijna overal ter wereld gevonden. Daaruit blijkt dat hij in bijna alle zeeën voorkwam waar het warm genoeg was. Ook in Nederland kwam megalodon voor.
Fossiel megalodon
De tanden van het dier zijn bijna overal ter wereld gevonden. Antarctica is de enige plek waar geen fossiele resten zijn gevonden. Voor onderzoekers bewijs dat de haai van warm water hield. Ook in Nederland zijn tanden gevonden, omdat ons land miljoenen jaren geleden nog grotendeels onder water lag.
In films wordt voortdurend de gedachte levend gehouden dat dit achttien meter lange monster nog altijd ergens in de inktzwarte diepte huist, maar de megalodon is wel degelijk uitgestorven.
De megalodon domineerde de gematigde zeeën van de wereld vrijwel zonder vijanden; de haai kon een lengte bereiken van 18 meter en zijn bek tot twee meter opensperren.
De Megalodon verscheen zo'n 18 miljoen jaar geleden in het Mioceen tijdperk en stierf vermoedelijk zo'n 2,6 miljoen jaar geleden uit. De meest succesvolle tijd voor deze haai was tussen het midden- en laat Mioceen (12-5,3 miljoen jaar geleden).
Orka's passen hun eetgewoonten aan naargelang de regio en de groep waarin ze vertoeven. In Zuid-Afrika stonden ze er al om bekend te jagen op de lever van kleinere haaien. Om specifiek dát orgaan te kunnen verorberen, moeten ze, zeker voor witte haaien, wel een erg gespecialiseerde jachttechniek hanteren.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.
Alle hamerhaaien eten octopussen, (inkt)vissen en kreeftachtigen. Grote hamerhaaien zijn bovendien gek op pijlstaartroggen. Die hebben een gifstekel, maar grote hamerhaaien slikken die door zonder er last van te hebben. Ook vallen grote hamerhaaien soms kleinere haaien aan die ze vervolgens opeten.
Wetenschappers vragen zich nog steeds af hoe het kan dat zo'n machtig dier als de angstaanjagende megalodon van de aardbodem verdween. Tussen de 23 en 3,6 miljoen jaar geleden regeerde deze prehistorische monsterhaai, die wel 20 meter lang kon worden, over de oceanen.
De megalodon is een enorme prehistorische haai, die 3,6 miljoen jaar geleden uitstierf. Hij had 276 puntige tanden, die in vijf rijen in zijn boven- en onderkaak zaten. Een tand kon 18 centimeter lang worden. Ter vergelijking: de tanden van de witte haai zijn 4-5 centimeter.
Deep Blue, ruim zes meter lang en voor zover bekend al meer dan 50 jaar oud. Zet deze witte haai rechtop en ze komt net zo hoog als een giraf. De witte haai 'Deep Blue' mag je met recht reusachtig noemen!
De tanden van een witte haai zijn driehoekig en hebben een gezaagde rand. Ze kunnen tot 7,5 cm lang worden. Een haai kan drie of vier rijen tanden hebben, die altijd scherp zijn doordat de tanden regelmatig worden vervangen.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
Tegenwoordig bestaan er ongeveer 400 soorten haaien. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot hele grote (de walvishaai, met zo'n 14 meter de grootste vis op aarde). Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn uitstekende jagers. Ze kunnen hun prooien op grote afstanden lokaliseren.
Hamerhaaien zijn nogal schuw en vallen slechts zelden mensen aan. Dat geldt eigenlijk voor de meeste haaiensoorten in de wereldzeeën. Ze zijn in theorie groot genoeg om gevaarlijk te zijn voor duikers en zwemmers, maar er zijn wereldwijd slechts een handvol dodelijke incidenten bekend.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Steenvissen hebben stekels op de rugvin die een krachtig neurotoxine bevatten, een gifstof die kan leiden tot hevige pijn en verlamming, en zelfs de dood kan veroorzaken bij mensen. Daardoor staan ze bekend als de giftigste vissen ter wereld.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Dolfijnen werken als groep samen om een haai te verjagen en kunnen ze desnoods doden. Ze zwemmen in volle vaart om de haai heen en delen flinke klappen uit met hun staart of geven een kopstoot met hun neus.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.