Door de gevolgen van het hersenletsel verandert er ook veel in het dagelijks leven. U zult aanlopen tegen heel wat praktische vragen en problemen, die zowel algemene voorzieningen als hulp, zorg, begeleiding of uitkeringen kunnen betreffen als meer persoonlijke, zoals zingeving, relaties en seksualiteit.
De gevolgen van NAH kunnen bij mensen met NAH en hun naasten leiden tot depressieve klachten, angsten en tot overbelasting van de partner. Doordat een groot deel van de gevolgen, zoals concentratieproblemen en vermoeidheid, niet direct zichtbaar is, bestaat kans op overschatting en overvraging vanuit de omgeving.
Problemen op het werk
Het oplopen van hersenletsel heeft bijna altijd gevolgen voor iemands werk. Als gevolg van zichtbare gevolgen zoals gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, epilepsie, of problemen met taal en zicht zijn er vanzelfsprekend aanpassingen nodig op de werkplek.
Hersenbloedingen, herseninfarct (TIA`s), hersenschudding of een CVA. Ziektes die leiden tot beschadiging in de hersenen (Alzheimer, Parkinson, Creutzfeldt-Jacob of M.S.) De mogelijke gevolgen van NAH: Er kunnen blijvende gevolgen zijn als gevolg van NAH, die zowel zichtbaar en/of onzichtbaar zijn.
Bied structuur en regelmaat zodat de cliënt houvast krijgt. Wees voorspelbaar: benader iemand met NAH consequent op dezelfde manier, ook dat geeft houvast. Houd rekening met wat de persoon met NAH aankan. Mensen met hersenletsel zijn vaak extreem moe, alles kost veel inspanning en energie.
Onder aangeboren hersenletsel wordt, zoals de naam al suggereert, een aandoening van de hersenen bedoeld die al vanaf de geboorte aanwezig is. Hierbij kunt u denken aan afwijkingen van het zenuwstelsel, hersenverlamming of een verstandelijke beperking.
Voor mensen met hersenletsel is het vaak moeilijk om terug te keren op de werkplek. Slechts 40% van de mensen met een NAH, die werkzaam waren voor het letsel optrad, is na 2 jaar weer aan het werk (bron: richtlijn NAH & arbeidsparticipatie, 2017).
De zorg voor mensen met hersenletsel wordt verdeeld in drie fases. De acute fase, de herstelfase en de participatiefase (chronische fase).
Depressie, vermoeidheid en chronische pijn komen vaak voor na hersenletsel en kunnen lijken op apathie of komen tegelijkertijd voor. Bijwerkingen van sommige geneesmiddelen kunnen ook lijken op apathie. Probeer de oorzaak van het probleem te ontdekken, zodat u kunt helpen.
Ook geheugen-, concentratie- en denkstoornissen kunnen pas later merkbaar zijn of erger worden. Bij een groot deel van de mensen met hersenletsel gaan niet alle klachten over. Vaak ontstaan na verloop van tijd nieuwe hulpvragen. Je merkt dat dingen niet meer kunnen of anders gaan.
Een teveel daarvan kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, depressie, burn-out, angststoornissen, hartklachten en maag- en darmklachten. Langdurige overprikkeling kan klachten waar je last van hebt verergeren waardoor je steeds minder goed functioneert in het dagelijks leven.
De diagnose NAH wordt gesteld door een combinatie van factoren. Er moet sprake zijn van aantoonbaar hersenletsel of een hersenziekte (geweest) zijn. Daarnaast moeten er aantoonbare klachten en beperkingen zijn als gevolg van dit hersenletsel. Het kan zijn dat die beperkingen pas veel later aangetoond worden.
Bij ontremd gedrag heeft iemand moeite zijn impulsen en gedrag te controleren, alsof de 'natuurlijke rem' eraf is. De ontremming kan zich op verschillende terreinen uiten: motorisch, emotioneel, verbaal of op het gebied van voeding of seksualiteit.
Wat is Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)? Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor letsel aan de hersenen die ontstaan is na de geboorte. Deze beschadiging kan komen door bijvoorbeeld een ongeval, herseninfarct, zuurstofgebrek of een ziekte.
Denk je vaak dingen als 'Sinds het ongeval is alles anders'? Als er na een ongeluk of ziekte iets verandert in hoe je bent en wat je kunt, kan dat wijzen op hersenletsel. Chronische vermoeidheid en depressieve gevoelens wijzen mogelijk op niet-aangeboren hersenletsel.
Herstel gaat met ups en downs. Als je merkt dat het moeilijk is, probeer dan steun te zoeken door te praten met mensen in je naaste omgeving. ls hersenletsel ineens ontstaan, dan treedt er in de eerste periode het meeste herstel op. Misselijkheid en verwardheid verdwijnen soms al na enkele uren.
De indicatie wordt geregeld door een wijkverpleegkundige van een thuiszorgorganisatie. De andere vormen van thuiszorg vallen onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze vorm van zorg vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Voor deze zorg betaalt u een eigen bijdrage naar inkomen.
Stress als oorzaak
“In de jaren daarna volgden nog 4 beroertes en meerdere TIA's. De grootste oorzaak bleek stress.
De gespecialiseerde verpleegkundige NAH is in staat de regie te nemen in het opstellen en uitvoeren van een passend zorgplan, rekening houdend met alle (zowel directe als indirecte) gevolgen van het hersenletsel.
De meest voorkomende oorzaken van een NAH zijn een beschadiging van de hersenen door: Trauma: verkeersongeluk, val... Beroerte of CVA (herseninfarct of hersenbloeding) Zuurstoftekort na een hartinfarct.
Methodiek 'Voorbijganger, zoeker en klant'
De methodiek gaat in op drie typen: de voorbijganger zonder hulpvraag, de zoeker met een vage hulpvraag en de klant met een duidelijke hulpvraag. Het uitgangspunt bij de voorbijganger is aansluiten bij de belevingswereld van deze mensen met hersenletsel.
Bij dagbesteding ga je overdag naar een zorgaanbieder. Het doel van dagbesteding is om meer herkenbare dagstructuur aan te brengen en bezig te zijn met activiteiten die niet alleen gezellig, maar ook zinvol zijn. Bijkomend voordeel kan zijn dat het de mantelzorger ontlast.