Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Bij een mislukte innesteling is er vaak al iets fout gegaan in de celdeling van de eicel, maar het kan ook liggen aan de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies, bijvoorbeeld doordat de doorbloeding niet helemaal goed is. Soms lukt de innesteling keer op keer niet, waardoor je moeite hebt om zwanger te worden.
De belangrijkste oorzaak van het mislukken van de behandeling is het niet innestelen van het teruggeplaatste embryo. Het is niet precies bekend welke factoren een rol spelen bij het innestelen van een embryo en waarom de ene vrouw wel zwanger wordt na ivf.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
Bij de 3e poging mag u 2 embryo's laten terugplaatsen. Bent u 38 jaar of ouder? Dan plaatst de arts bij alle pogingen 1 of 2 embryo's terug.
Ivf heeft een gemiddeld slagingspercentage van bijna 37 procent. En dat lijkt best veel, maar het betekent tegelijkertijd ook dat twee derde van de ivf-pogingen niet lukt.
Wist je dat zo'n 40 tot 50% van de bevruchte eitjes zich niet goed nestelt? Vaak merk je hier niets van. Je wordt gewoon ongesteld, alsof er niets gebeurd is. De bevruchte eicel en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.
Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.
Loop je vaak en veel te stressen, dan gebruikt je lichaam dat kostbare progesteron namelijk om extra stresshormonen aan te maken – en blijft er minder progesteron over. Jammer, want progesteron heb je namelijk nodig voor de uitrijping van het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje goed kan innestelen.
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.
Dit kan na een rustperiode van één of meerdere maanden. De arts adviseert in sommige gevallen om even te wachten met het terugplaatsen van de ingevroren embryo's. Dit is afhankelijk van het verloop van uw IVF- of ICSI-behandeling en hoe groot het effect van de hormonen en medicatie was.
De terugplaatsing van het cryo-embryo vindt doorgaans 7 dagen na deze injectie plaats. Een injectie met Pregnyl® is niet nodig wanneer uit de bloedafname blijkt dat er een piek is van het luteïniserend hormoon (= LH). Deze piek leidt immers tot de eisprong. De terugplaatsing gebeurt dan 5 à 6 dagen na deze LH-piek.
Omdat NSAID's en aspirine op het hele lichaam werken, leiden ze mogelijk tot een abnormale innesteling, die een miskraam wordt. Paracetamol daarentegen werkt alleen op het centrale zenuwstelsel, waardoor het waarschijnlijk geen effect heeft op het embryo, aldus de auteurs.
Een reden waarom het niet lukt om zwanger te worden kan zijn omdat je eisprong uitblijft of dat je je eisprong mist door een onregelmatige cyclus. Je eisprong kan ook tijdelijk uitblijven door bijvoorbeeld stress, overgewicht, te veel afvallen of te weinig beweging.
Kans op zwangerschap
Gemiddeld is de succeskans rond 20 à 25% per terugplaatsing van een embryo.
Na de bevruchting van de eicel moet het embryo, om te kunnen overleven, zich in de wand van de baarmoeder nestelen. Alleen dan kan een zwangerschap ontstaan en blijft hierdoor de menstruatie uit. De innesteling in de baarmoeder vindt 3 tot 5 dagen na de terugplaatsing plaats.
Waarom ben ik niet zwanger na de terugplaatsing? De kans op innesteling binnen twee dagen na terugplaatsing ligt rond de dertig procent, hoe mooi het teruggeplaatste embryo ook is. Er is weinig dat u kunt doen om deze kans positief te beïnvloeden, anders dan gezond te leven.
Als innesteling niet lukt
De kans op een succesvolle innesteling is afhankelijk van meerdere factoren zoals gezondheid, leeftijd en stress. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel innesteling plaats vindt, maar het toch wordt afgestoten. Dan spreek je van een miskraam.
De kans op een succesvolle innesteling is onder andere afhankelijk van je leeftijd. Als het de bevruchte eicel niet lukt om in te nestelen, wordt het automatisch afgestoten en volgt er een normale menstruatie. Volgens schattingen lukt het ongeveer de helft van de bevruchte eitjes om zich in te nestelen.
In de derde week van de zwangerschap is de bevruchte eicel zich aan het innestelen in de baarmoederwand. Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint.
Wat als mijn 6 terugbetaalde IVF/ICSI-pogingen opgebruikt zijn? Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is.
Artsen hebben in een landelijke richtlijn afgesproken dat bij de meeste indicaties 3 tot 6 behandelingen worden gedaan. Als deze behandelingen niet het gewenste resultaat hebben, kan worden overgegaan op ivf. Net als voor andere vruchtbaarheidsbehandelingen geldt voor IUI een leeftijdsgrens van 43 jaar voor de vrouw.
Een behandeling bestaat uit één hormonale stimulatie en het plaatsen van één of twee embryo's. Zijn er meer geschikte embryo's, dan kunnen deze worden ingevroren voor eventuele latere plaatsing in een volgende cyclus. Gemiddeld bestaat een ivf-traject in Nederland uit 2,1 ivf-behandelingen.