Polyester wordt vaak gezien als synthetische, niet fijne stof. Echter zullen wij jou het tegendeel bewijzen. De meeste natuurlijke stofsoorten hebben vaak kleurafname, bij polyester heb je hier geen last van. Dit geldt hetzelfde voor de pasvorm, die blijft erg lang goed.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Polyester is kreukvrij, stevig en ademend. Doordat de stof, in tegenstelling tot katoen, geen vocht opneemt blijven er geen gele (zweet)vlekken achter. Het nadeel is echter dat je dus relatief snel zweet in polyester en de natte plekken juist wel zichtbaar zijn.
Een synthetisch stofje is niet het lekkerste materiaal om te dragen, maar nu blijkt dat het ook nog eens slecht kan zijn voor je gezondheid. Synthetische kleding laat namelijk microplastics los, en die kun je inademen.
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear. Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Viscose wordt vaak gemengd met andere materialen. Je ziet de stof vaak in de polyester-viscose mix. Het voordeel van deze mix is dat het veel beter ademt dan enkel polyester. Daarbovenop is het wel nog steeds kreukvrij en kleurvast.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
Polyester is een veel voorkomende stof die onder meer wordt gebruikt voor het maken van beddengoed. Het wordt vervaardigd van chemische polymeren in combinatie met andere elementen en is daarmee niet de beste keus voor de gevoelige huid.
Polyester is een ademende stof
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Beddengoed van polyester en microvezel is niet erg geschikt voor de zomer, omdat je het al snel erg warm kunt krijgen onder de synthetische vezels, waardoor het voor je lichaam erg lastig wordt om de temperatuur te reguleren.
Was de lakens extra vaak en op een hoge temperatuur (60 graden) om het fris te houden. Nachtkleding van polyester of andere synthetische stoffen vergroot het nachtelijk zweten. Draag om die reden bij voorkeur katoenen of linnen nachtkleding.
Katoen neemt door de holle vezel in tegenstelling tot polyester vocht op en heeft daardoor een hoger draagcomfort. Zo voelt katoen in de zomer koel en in de winter, door de isolerende eigenschappen van de holle vezel, warm aan.
Het hangt sterk af van de kwaliteit van de stof die is gebruikt. Synthetische stoffen zoals polyester kunnen hierdoor net zo goed even stevig, of zelfs steviger zijn dan een T-shirt van 100% katoen.
Je kunt polyester kleding in de wasmachine centrifugeren zoals je dat ook met andere kleding zou doen. De stof is daar goed tegen bestand, het is niet nodig om daar extra voorzichtig mee te zijn. Je kunt polyester gewoon met katoen wassen. Houd er wel rekening mee dat katoen minder kleurvast is.
Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op. Het voordeel daarvan is dat je het snel warm krijgt in zo'n kledingstuk.
Door losse kleding te dragen krijgt u het minder snel warm en kan het zweet sneller verdampen; Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, bamboe, polyamide of lyocell tegen zweten. Deze materialen absorberen zweet waardoor zweetplekken minder zichtbaar zijn.
Schadelijke stoffen: fijnstof, stikstofoxiden en ozon. Van alle vormen van luchtverontreiniging is fijnstof het meest schadelijk voor de gezondheid. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes die in de lucht zweven.