Naast het krijgen van meer spierdefinitie, is surfen ook een goede cardiotraining en vergroot het je spieruithoudingsvermogen. Je gebruikt voornamelijk je schouder-, rug- en tricepspieren. Sta je eenmaal op je board, dan gebruik je ook je core en beenspieren.
Bij surfen maak je flink gebruik van de Lats (musculus latissimus dorsi). De lats zijn twee van de vier delen (één deel rechts en één deel links) die samen je brede rugspier vormen. Deze spieren bevinden zicht aan de zijkanten van de rug. De bekendste oefening om deze spieren te trainen zijn de good old pull-ups.
Tussen alle surfinspanningen is het belangrijk om veel water te drinken. Probeer zeker ook eens kokoswater uit. Daarnaast zijn fruit en groenten die veel water bevatten ook zeer goed als tussendoortje. Een stukje watermeloen, ananas, komkommer of enkele tomaatjes.
Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
Surfen is een sport die je moet leren met vallen en opstaan. Omdat het nogal lastig kan zijn om de juiste technieken onder de knie te krijgen in het water, zul je op het land moeten beginnen met oefenen. Je surfinstructeur zal dit ook aangeven.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Het ligt er een beetje aan hoe vaak je surft om een inschatting te maken hoeveel je moet oefenen voor je een golf kan surfen. Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Niet alleen ben je intensief bezig met peddelen en continue golven pakken, je ligt ook nog eens in (relatief) koud water. Daardoor koelt je lichaam ook meer af dan normaal en dit kost ook veel energie en vergt veel van je conditie.
Nazaré. In de zomer een rustig Portugees vissersdorp, in de winter de speeltuin van de heldhaftigste surfers ter wereld. De afgelopen dagen vond hier de Nazaré Tow Surfing Challenge van de World Surfing League plaats.
De feiten over surfen in Nederland op een rij:
Er zijn in Nederland 12.500 a 15.000 surfers actief. Circa 80% van de surfers zijn mannelijk. Nederlanders surfen gemiddeld maar liefst 50 keer per jaar. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse surfer ligt tussen de 25 en 34 jaar oud.
Als je een uur zwemt, heb je 360 kcal verbrand, en als je een uur kajakt zo'n 300 calorieën. Tijdens het surfen verbrand je 180 kcal/uur, en tijdens het kitesurfen dan weer 300 kcal/u.
De gelijkenissen tussen de 2 lijken erg groot, voor beide heb je een board nodig, de plaatsing van de voeten komt overeen en de bewegingen die je maakt ook. Bij een snowboard gebruik je de randen van het board om te carven, bij surfen doe je hetzelfde om snelheid op te bouwen.
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Leren golfsurfen voelt in het begin heel onwennig en moeilijk. De vooruitgang is vaak traag en vermoeiend en kan erg verschillen per persoon. Zo pakken sommigen na hun eerste surfles al een golf en anderen pas na het volgen van drie intensieve surflessen.
Leren surfen is oefenen, oefenen en nog meer oefenen
Vaak heb je tijdens een eerste les een half uur tot 45 minuten les op het droge waarbij de techniek van het peddelen en de techniek van het staan uitgelegd worden. Maar niet altijd, het kan ook zijn dat je na een korte uitleg op het droge, gelijk het water ingaat.
Wat wellicht nog wel het grootste 'gevaar' is van surfen, is de kans op verslaving. Zo goed als iedereen die wij spreken na zijn of haar eerste surftrip is direct bevangen door het surfvirus, en wilt helemaal niets anders meer.
Net zoals bij het skaten, is de voet die je bij het steppen vooraan zet meestal dezelfde voet als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn rechtervoet vooraan. Hij is dus goofy. Als je je echter niet comfortabel voelt op je board, probeer dan eens om je andere voet vooraan te zetten.
Zuid-Frankrijk is de ideale spot om te leren surfen voor beginners. De combinatie van goede golven en het mooie klimaat maakt het de ideale bestemming voor een surfvakantie voor beginners.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
8. Windsurfen: 300 calorieën per uur. Windsurfen vormt een stevige cardio- én krachttraining tegelijk aangezien je constant tegen de wind vecht, je volledige core moet aanspreken om recht te blijven staan en al je spieren aan het werk moet zetten om de juiste koers te bewaren.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.