Hoewel heel wat diëten producten met veel koolhydraten hardnekkig weren, menen enkele Italiaanse onderzoekers nu dat je helemaal niet dikker wordt van het eten van pasta. Volgens hen zou pasta net een essentieel onderdeel zijn van het algemeen als gezond beschouwde mediterraanse dieet.
Kan ik afvallen met pasta? Ja, je kan zeker en vast nog afvallen met pasta. Zolang je de portie beperkt houdt ga je nog niet teveel calorieën hebben. Hieronder staat de voedingswaarde voor gekookte en ongekookte pasta.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Toch staat Italië al jaren in de top vijf van gezondste landen ter wereld, en is de levensverwachting een van de hoogste van alle Europese landen. Dit alles wordt toebedeeld aan het gezonde mediterrane dieet.
Ondanks dat pasta een slechte naam heeft omdat het een geraffineerd zetmeel is, zorgt het er volgens een recent onderzoek helemaal niet voor dat je aankomt. Onderzoekers ontdekten dat pasta een unieke structuur en een lage glycemische respons heeft, wat juist bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht.
Pasta wordt gemaakt van geraffineerd graan, wat kan bijdragen aan de perceptie ervan als ‘dikmakend’ [2], maar in tegenstelling tot veel andere geraffineerde granen maakt de unieke structuur van pasta het een koolhydraat met een lage glycemische index .
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
Italië staat vaak bekend om zijn relatief lage percentage volwassenen met overgewicht, namelijk 46%.
Italiaanse pasta staat bekend om zijn eenvoud qua ingrediënten. Deze traditionele pasta is gemaakt van durumtarwegriesmeel en water zonder toevoegingen die vaak aan sommige Amerikaanse merken worden toegevoegd. Door te focussen op hoogwaardige, minimalistische ingrediënten wordt het algehele gezondheidsprofiel van Italiaanse pasta verbeterd .
Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat de Italianen hoofdzakelijk afstammen van vier voor-Romeinse volken: de Grieken, de Liguriërs, de Osco-Piceniërs en de Etrusken. De Romeinen en de vele bezetters die Italië tijdens en na de Romeinse tijd nog heeft gehad, hebben relatief weinig sporen achtergelaten.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Voor de context: pasta in een groot deel van Italië, hoe gesausd ook, is een primo, of voorgerecht. Er kan vlees in de saus zitten, maar het is vooral een smaakmaker, niet het hoofdgerecht . Een beetje guanciale voor de rijkdom, bijvoorbeeld. Vlees, inclusief in marinara gedrenkte gehaktballen, wordt apart geserveerd als secondo, of hoofdgerecht.
Volkorenpasta bevat minder calorieën dan witte pasta en verzadigt langer, wat de kans verkleint dat je teveel ervan eet. Dat werkt ook door in het minderen van tussendoortjes. Verder bevat volkorenpasta volop eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.
Tegenwoordig zijn er een aantal pastasoorten verkrijgbaar op de markt, die u eenvoudig kunt opnemen in uw dieet voor gewichtsverlies. Pastavarianten zoals Boekweitpasta, Volkorenpasta, Kikkererwtenpasta, Rajmapasta, Linzenpasta en Makhanapasta zijn ideale opties.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Heb je je ooit afgevraagd waarom Italianen niet dik worden ondanks een overvloed aan pizza, pasta en zuivel? Nou, dat komt door het mediterrane dieet ! Mensen in Italië genieten van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, bonen, tomaten, gevogelte, volkoren granen, olijfolie, rode wijn, zuivel - en ze consumeren heel weinig rood vlees.
Een van de geheimen van authentieke Italiaanse pasta schuilt in de eenvoud . Het basisdeeg bestaat uit slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. In Italië wordt bloem meestal gemaakt van durumtarwe, wat de pasta zijn stevige textuur en het vermogen geeft om sauzen vast te houden. Verse, hoogwaardige eieren dragen bij aan de rijke smaak van de pasta.
Er zijn twee redenen waarom de Italiaanse levensstijl de meeste Italianen fit en gezond houdt: We eten echt voedsel en we zijn fysiek actief . We lopen overal, wanneer mogelijk. Of je nu in Italië woont of niet, hier is een lijst met gewoontes die je kunt aannemen volgens mijn nieuwe boek: The Mamma Mia Diet!.
In Roemenië wonen de minste zware mensen, daar heeft slechts 9,4 procent van de mensen boven de 18 jaar obesitas. Nederland staat na Italië op de derde plaats van landen met de minste te zware mensen. In ons land is 13,3 procent obees.
In 2023 werd in Italië ongeveer 12 procent van de bevolking geclassificeerd als obees , waarbij mannen het hoogste aandeel vertegenwoordigden. De Italiaanse regio met het hoogste aandeel mensen dat als obees werd beschouwd, op basis van de BMI-index, was Apulië, met 15 procent, gevolgd door Molise en Basilicata.
Vanwege het vetgehalte in friet lijkt het waarschijnlijk dat pasta de gezondere keuze is . Het bevat namelijk meer eiwitten, waarvan bekend is dat ze ervoor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt tussen de maaltijden door.
Sommige mensen eten bewust geen pasta of aardappelen meer omdat ze die voedingsmiddelen als dikmakers beschouwen. Maar klopt dat wel? Nee, op zich zijn pasta en aardappelen géén dikmakers.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.